Οι Ρώσοι έκλεψαν το AstraZeneca για να φτιάξουν το Sputnik, ισχυρίζεται δημοσίευμα ― Κρεμλίνο: Είναι βαθιά αντιεπιστημονικό

Η Ρωσία έκλεψε τη φόρμουλα του εμβολίου AstraZeneca και τη χρησιμοποίησε για να βοηθήσει στη δημιουργία του δικού της εμβολίου, αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «The Sun»· ο Γραμματέας Τύπου του Προέδρου της Ρωσίας κλήθηκε να αξιολογήσει το συγκεκριμένο δημοσίευμα: «Η εφημερίδα Sun είναι μια πολύ γνωστή ως μια βαθιά αντιεπιστημονική εφημερίδα. Λοιπόν, κάπως έτσι αντιμετωπίζουμε αυτά τα δημοσιεύματα» το αντιπαρήλθε άμεσα ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σύμφωνα με το δημιοσίευμα, οι υπηρεσίες ασφαλείας λένε ότι έχουν αποδείξεις ότι ένας από τους κατασκόπους του Βλαντιμίρ Πούτιν έκλεψε τα ζωτικής σημασίας δεδομένα. Ισχυρίζονται ότι έχουν αποδείξεις ότι η φόρμουλα κλάπηκε από την φαρμακευτική εταιρεία, μαζί με το σχεδιάγραμμα του εμβολίου κατά της εμβόλιο Covid-19.

Το εμβόλιο Sputnik της Ρωσίας χρησιμοποιεί παρόμοια τεχνολογία με το εμβόλιο που σχεδιάστηκε στην Οξφόρδη. Οι ομάδες ασφαλείας είναι πλέον σίγουρες ότι η φόρμουλα έχει αντιγραφεί.

Πέρυσι, αναφέρει το δημοσίευμα, κατάσκοποι είχαν πει ότι ήταν περισσότερο από 95% σίγουροι ότι οι ρωσικοί κρατικά χρηματοδοτούμενοι χάκερ είχαν βάλει στο στόχαστρο φορείς του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και του Καναδά που ανέπτυσσαν το εμβόλιο κατά της Covid-19.

«Νομίζω ότι πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά με τη ρωσική και κινεζική κατασκοπεία», δήλωσε ο βουλευτής των Συντηρητικών και εμπειρογνώμονας σε ρωσικές υποθέσεις, Μπομπ Σίλι.

«Ζούμε σε έναν κόσμο όπου υπάρχει κρατική δραστηριότητα που επιδιώκει να εμπλακεί σε βιομηχανική και οικονομική κατασκοπεία», είπε ο υπουργός Εσωτερικών Ντέιμιαν Χάιντς και συνέχισε λέγοντας ότι «αντιμετωπίζουμε απειλές αυτού του τύπου που είναι διαφορετικές, είναι πιο εξελιγμένες, είναι πιο εκτεταμένες από ποτέ άλλοτε. Συνεχώς υπάρχουν ξένα κράτη που θα ήθελαν να πάρουν στα χέρια τους ευαίσθητες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων και των εμπορικών μυστικών», τόνισε.

Η Ντάουνινγκ Στριτ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος