Βρετανία: Οι γιατροί ζητούν σαφή σήμανση στις συσκευασίες των αποσμητικών εξαιτίας μιας «πρόκλησης» στο TikTok

Σχεδόν 70 άτομα, μεταξύ των οποίων και παιδιά, έχουν νοσηλευθεί με εγκαύματα.

Οι πλαστικοί χειρουργοί στη Βρετανία ζητούν να προστεθεί σαφής σήμανση στις συσκευασίες των αποσμητικών, αφού δεκάδες άτομα έχουν προκαλέσει ψυχρά εγκαύματα στο δέρμα τους στο πλαίσιο πρόκλησης που έχει γίνει viral στο TikTok. Οι χρήστες της πλατφόρμας που συμμετέχουν στην πρόκληση deodorant challenge, ψεκάζουν αποσμητικό σε μια περιοχή του δέρματός τους μέχρι να νιώσουν πόνο.

Σχεδόν 70 άτομα, μεταξύ των οποίων και παιδιά, έχουν νοσηλευθεί με τραύματα στη Βρετανία. Ορισμένα μάλιστα, υποβλήθηκαν σε πλαστική χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση του κατεστραμμένου δέρματός τους.

Πέρυσι, ένα δεκάχρονο κορίτσι που συμμετείχε στην πρόκληση υποβλήθηκε σε πλαστική χειρουργική επέμβαση αφού έπαθε κρυοπαγήματα. Σύμφωνα με τους γιατρούς της, μπορεί να χρειαστούν έως και δύο χρόνια για να επουλωθούν πλήρως τα τραύματά της.

Ανάλογα περιστατικά παρατηρούνταν κατά μέσο όρο μία φορά κάθε δύο μήνες. Περίπου τα 2/3 ήταν γυναίκες και περισσότερα από τα μισά άτομα ήταν ηλικίας μεταξύ δέκα και 30 ετών, σύμφωνα με τα ευρήματα που πρόκειται να παρουσιαστούν στην ετήσια συνάντηση της Βρετανικής Ένωσης Πλαστικών, Επανορθωτικών και Αισθητικών Χειρουργών (BAPRAS) αργότερα αυτό το μήνα.

«Η επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στους νέους δεν πρέπει να υποτιμάται», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας και ειδικευόμενος πλαστικής χειρουργικής Κόνορ Μπάρκερ.

«Πριν από είκοσι χρόνια, τα ψυχρά εγκαύματα ήταν σχεδόν ανήκουστο φαινόμενο», πρόσθεσε.

Ο Μπάρκερ είπε πως οι συσκευασίες των αποσμητικών θα πρέπει πλέον να φέρουν μια προειδοποίηση που να αναφέρει ότι ο παρατεταμένος ψεκασμός του αποσμητικού κοντά στο δέρμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα.

«Οι συσκευασίες φέρουν προειδοποιήσεις για την αναφλεξιμότητα και την εισπνοή του διαλύτη, αλλά δεν αναφέρουν κάτι για τη συγκεκριμένη βλάβη», είπε.

Οι ερευνητές ζήτησαν επίσης από το νοσηλευτικό προσωπικό να ρωτούν τους ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο με ψυχρά εγκαύματα για τα αίτια των τραυμάτων τους, ώστε να εντοπίζονται εκείνοι που μπορεί να χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη.

 «Πρόκειται για ένα ανησυχητικό πρόβλημα που μπορεί να προληφθεί και που επηρεάζει τα παιδιά. Απαιτεί άμεση προσοχή», τόνισε ο πλαστικός χειρουργός και πρόεδρος της BAPRAS, Μάνι Ράγκμπιρ.

ΠΗΓΗ: Daily Mail

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος