Ξεκίνησε στο Ηνωμένο Βασίλειο η πρώτη κλινική δοκιμή παγκοσμίως για ένα εμβόλιο που διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου, ανοίγοντας τον δρόμο για ευρύτερη και ευκολότερη πρόσβαση στον εμβολιασμό παγκοσμίως. Το εμβόλιο τετάνου-διφθερίτιδας (SPVX02) που ανέπτυξε η Stablepharma, είναι απολύτως σταθερό σε θερμοκρασία δωματίου. Σύμφωνα με την εταιρεία, έως και 60 άλλα εμβόλια θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την προηγμένη τεχνολογία που χρησιμοποιεί. Η πρώτη δοκιμή του εμβολίου σε ανθρώπους θα πραγματοποιηθεί στην ερευνητική μονάδα του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Φροντίδας (NIHR) στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Σαουθάμπτον.
Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που περιορίζουν την πρόσβαση στα εμβόλια σε ορισμένα μέρη του κόσμου, είναι η ελεγχόμενη θερμοκρασία στην ψυκτική αλυσίδα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι έως και τα μισά εμβόλια παγκοσμίως σπαταλώνται κάθε χρόνο – κυρίως λόγω ανεπαρκούς ελέγχου θερμοκρασίας και προβλημάτων στη διατήρηση της ψυκτικής αλυσίδας.
Η βρετανική βιοτεχνολογική εταιρεία Stablepharma έχει αποδείξει ότι μπορεί να μετατρέψει υπάρχοντα εγκεκριμένα εμβόλια σε εκδόσεις που δεν χρειάζονται ψύξη και μπορούν να αποθηκεύονται για μεγάλες περιόδους σε θερμοκρασία δωματίου.
«Είμαστε πρωτοπόροι με την πρώτη παγκοσμίως δοκιμή εμβολίων που δεν χρειάζονται ψύξη. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μια πραγματική επανάσταση και σωτήριο μέσο σε παγκόσμιο επίπεδο – καθώς ανοίγει νέους δρόμους για τις φτωχότερες χώρες να προσφέρουν εμβολιασμούς στους πολίτες τους, εκεί όπου υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη» δήλωσε ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας της Βρετανίας, Γουές Στρίτινγκ.
Η κλινική δοκιμή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι, με τα αποτελέσματα να δημοσιεύονται έως το τέλος του έτους. Η Stablepharma ευελπιστεί ότι το νέο εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο παγκοσμίως έως το 2027.
ΠΗΓΗ: Independent
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος