Βορειοκορεάτες χάκερ προσπάθησαν να υποκλέψουν μυστικά για την κατασκευή των εμβολίων κατά της Covid-19

Βορειοκορεάτες χάκερ προσπάθησαν να υποκλέψουν πληροφορίες από πολυεθνική εταιρεία βιοεπιστημών που ασχολείται με την κατασκευή εμβολίων κατά του κορονοϊού.

Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση της χώρας ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν κρούσματα της COVID-19 στη Βόρεια Κορέα, επικαλούμενη τους αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς που έχει επιβάλλει και έχοντας απορρίψει 3 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου που της πρόσφερε η UNICEF.

Η εκστρατεία κατασκοπείας αποκαλύφθηκε σε παρουσίαση που έκανε ο Ρέιφ Πίλινγκ, ανώτερος ερευνητής της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Secureworks, στο συνέδριο Black Hat.

Η εταιρεία βιοεπιστημών-η οποία δεν έχει κατονομαστεί- παραβιάστηκε μέσω μιας επίθεσης στην αλυσίδα εφοδιασμού, παρόμοιας με την παραβίαση της SolarWinds, η οποία αποδόθηκε στη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών.

«Έχουμε δει φορείς εκμετάλλευσης ransomware να χτυπούν παρόχους υπηρεσιών διαχείρισης στις ΗΠΑ ή κάποιο είδος κεντρικού οργανισμού, και να μπορούν στη συνέχεια να εισχωρήσουν εύκολα σε δεκάδες άλλες εταιρείες», εξήγησε ο Πίλινγκ στο Sky News.

Νωρίτερα φέτος, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (NIS) της Νότιας Κορέας αποστασιοποιήθηκε από τον ισχυρισμό ενός μέλους του κοινοβουλίου ότι η Pfizer είχε δεχτεί κυβερνοεπίθεση από τη Βόρεια Κορέα. Η NIS δήλωσε ότι ο βουλευτής έκανε λάθος, αν και ο νοτιοκορεάτης βουλευτής Ha Tae-keung επέμεινε στον ισχυρισμό του χωρίς να σχολιάσει αν η επίθεση ήταν επιτυχής.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει κατηγορήσει τους χάκερ που δρουν για λογαριασμό του κινεζικού Υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας, ότι χρησιμοποιούν αυτή την τακτική για την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας. Η Βόρεια Κορέα έχει συχνά κατηγορηθεί ότι χρηματοδοτεί χάκερ για να γεμίσει τα ταμεία της, εν μέσω διεθνών κυρώσεων που απαγορεύουν το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου με τη χώρα.

Ενώ η στοχοποίηση της εταιρείας βιοεπιστημών δεν φαίνεται να είχε οικονομικό κίνητρο, παραμένει ασαφές πώς οι Βορειοκορεάτες θα κατάφερναν να μετατρέψουν δεδομένα σχετικά με την κατασκευή εμβολίων, σε ένα πραγματικό εμβόλιο, εξήγησε ο Πίλινγκ.

ΠΗΓΗ: Skynews

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος