Έναν εναέριο ποδηλατόδρομο, σε ύψος πέντε μέτρων από το έδαφος, κατασκευασμένο από πλεξιγκλάς και με φωτοβολταϊκά στην οροφή του, ο οποίος θα συνδέει τη Ν. Ιωνία με το κτίριο Παπαστράτου στην παραλία της πόλης, προτείνει η Βολιώτισσα φοιτήρια του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χριστίνα Δεληγιάννη. Η Χριστίνα μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου ανέφερε ότι για την εργασία της εμπνεύστηκε από εναέριους ποδηλατοδρόμους που έχουν γίνει στο εξωτερικό, όπως αυτό της Κοπεγχάγης, ενώ υπάρχει μελέτη για ένα παρόμοιο εγχείρημα στο Λονδίνο. Η υλοποίησή του είναι δύσκολη επισήμανε. Με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στην στέγη του ποδηλατοδρόμου θα μπορούσε να είναι ο ίδιος ενεργειακά αυτόνομος αλλά και να φωτίζονται οι δρόμοι από κάτω. Επιπλέον θα μπορούσαν να υπάρχουν διαφημιστικά μηνύματα στα σημεία εισόδου και εξόδου αλλά και στις έξη στάσεις που προτείνονται που ο ποδηλάτης μπορεί να χρησιμοποιεί το ασανσέρ για να ανεβαίνει και να κατεβαίνει από τον ποδηλατόδρομο. “Επιλέξαμε τη λύση των ασανσέρ γιατί δεν έχουμε χώρο για να κατέβει με μικρή κλίση ο ποδηλατόδρομος και να είναι ασφαλή και για όλους η χρήση του” επισήμανε η Χριστίνα.
Σύμφωνα με τη μελέτη, ο ανισόπεδος ποδηλατοδρόμος θα στηρίζεται σε κολόνες και θα ξεκινά από τον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας και θα καταλήγει στο παραλιακό συγκρότημα Παπαστράτου, σε ένα συνολικό μήκος 2,4 χιλιομέτρων. Ο ποδηλατόδρομος θα έχει έξι στάσεις και θα περνά από διάφορες τοποθεσίες, όπως το χείμαρρο Κραυσίδωνα, τη Φοιτητική Λέσχη επί της 2ας Νοεμβρίου, διάφορα ιατρικά κέντρα στην ίδια οδό, το Δημαρχείο, το εμπορικό κέντρο και θα καταλήγει στην παραλία. Έτσι δίνεται η δυνατότητα για πολλαπλές χρήσεις στους ποδηλάτες. Το ποδηλατικό δίκτυο θα περνά για παράδειγμα από την 2ας Νοεμβρίου και οι κολόνες εντός της νησίδας. Το ύψος του ποδηλατόδρομου θα βρίσκεται στα πέντε μέτρα. Στην Ευαγγελίστρια, στην περιοχή του Παπαστράτου και σε άλλες στάσεις θα υπάρχουν ανελκυστήρες. Σε κάθε στάση θα υπάρχουν δύο ανελκυστήρες. Οι έξι στάσεις είναι εξής: Στην πλατεία της Ευαγγελίστριας, στον Κραυσίδωνα, στη Φοιτητική Λέσχη, στο Δημαρχείο επί της οδού Σκιάθου, στην οδό Τοπάλη και στην πιάτσα των ταξί στο παραλιακό συγκρότημα Παπαστράτου. Το δίκτυο θα έχει δύο ρεύματα και συνολικό πλάτος 4,05 εκατοστά με εξαίρεση τα σημεία των στάσεων. Το κάθε ρεύμα κυκλοφορίας έχει δύο μέρη, το βραδείας και ταχείας κυκλοφορίας.
Η Χριστίνα Δεληγιάννη τόνισε πως η πρόταση έγινε σε συνεργασία με το εργαστήριο οδοποιίας του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και με την καθοδήγηση του διδάκτορα κ. Θανάση Γαλάνη.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος