Τη συμπλήρωση 100 χρόνων γιόρτασε σήμερα σε μία πολύ όμορφη εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος το 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Βόλου. Στην εκδήλωση έγινε παρουσίαση της ιστορίας του σχολείου, ενώ παρέστησαν παλαιοί απόφοιτοι και από τη δεκαετία του ’30- και μίλησαν για το σχολείο και την εξέλιξή τους. Μεταξύ αυτών ο 90χρονος Γιώργος Μπάρδης που αποφοίτησε το 1945 σπουδάζοντας μέσα στην Κατοχή.
Το Καρτάλειο συμπλήρωσε 100 χρόνια στην υπηρεσία της μαθητιώσας νεολαίας και μάλιστα αυτής που ενδιαφέρεται για αντικείμενα Διοίκησης, Οικονομίας και Διαχείρισης γενικότερα, όπως και αρχικά είχε ξεκινήσει να λειτουργεί. Τη φετινή χρονιά στο 1ο ΕΠΑΛ Βόλου που στεγάζεται εκεί φοιτούν 230 μαθητές. Ο προϊστάμενος Β’θμιας Εκπαίδευσης Σωκ. Σαβελίδης επισήμανε ότι η σημερινή ημέρα είναι μια μέρα περισσότερο ευθύνης παρά χαράς και έπαρσης. «Ευθύνης για τους μαθητές ώστε να είναι συνεχιστές του έργου των προκατόχων τους, του 1ου ΤΕΕ, του 1ου ΤΕΛ και τώρα του 1ου ΕΠΑΛ». Επιπλέον ανέφερε ότι πολύ σύντομα θα δοθεί λύση στο κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το σχολείο.
Την ικανοποίησή του για την παρουσία πολλών αποφοίτων της Εμπορικής Σχολής Βόλου στην εκδήλωση εξέφρασε ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Βόλου Ν. Κατσαβριάς. Ευχήθηκε να υπάρξουν πολλοί πολίτες που θα δωρίσουν την περιουσία τους για να δημιουργηθούν δημόσια ιδρύματα. «Ο Ιωάννης Καρτάλης, εκτός από το Καρτάλειο, έκανε δωρεά και το οικόπεδο του Γυμναστικού Συλλόγου Βόλου. Ευχόμαστε οι μαθητές μας να γίνουν επιχειρηματίες και νοικοκύρηδες και, μεθαύριο – γιατί όχι – ευεργέτες», επισήμανε. Σημειώνεται ότι απόφοιτοι της Εμπορικής Σχολής διέπρεψαν στον ακαδημαϊκό τομέα αλλά και στον επιχειρηματικό.
Υπενθυμίζεται ότι η Εμπορική Σχολή ιδρύθηκε το 1900 και μέχρι το 1961 παρέμεινε ως έχει, στεγαζόμενη από το 1916 στο Καρτάλειο. Στη συνέχεια έγινε Οικονομικό Γυμνάσιο, ακολούθως ξανά Εμπορική Σχολή, παράλληλα έγινε το 3ο Γυμνάσιο Βόλου, στη συνέχεια ξανά Οικονομικό Γυμνάσιο, και στη συνέχεια πήρε τη σημερινή του μορφή.
Ο Γ. Μπάρδης θυμάται
Ο κ. Μπάρδης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι οι συνθήκες φοίτησης ήταν πολύ δύσκολες μέσα στην Κατοχή, όμως το διδακτήριο ήταν σύγχρονο, διέθετε θέρμανση μα καλοριφέρ και λουτρά και είχαν πολύ καλούς καθηγητές που τους έδωσαν τα εφόδια για να σταδιοδρομήσουν την πορεία ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες της εποχής. Τότε που ο Βόλος γνώριζε μια μεγάλη οικονομική ανάπτυξη και υπήρχε μεγάλη ζήτηση για ανθρώπους που γνώριζαν τα της διακίνησης εμπορευμάτων, λογιστική και εμποριολογία. «Εμείς διδασκόμασταν πράγματα που δεν διδάσκονταν στα Γυμνάσια Αρένων και Θηλέων. Ήταν το μόνο σχολείο αρένων και θηλέων, αλλά οι καθηγητές μας, ο Νίκος ο Καλφόπουλος ο διευθυντής, ο Νίκος Σαμαράς Υποδιευθυντής, ο Νίκος Οικονόμου, ο Παντελής Πανεπιστημίου, φιλόλογος, ο Καραχάλιος επίσης, ο φυσικός Μιχάλης Τσίλαγας που παρότι ήταν κουτσός κατάφερε να ανεβεί όλα τα σκαλοπάτια της ιεραρχίας και να καταλήξει στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών. Είχαμε γυμναστή κάποιο Τζανή».
Θυμήθηκε ότι συχνά διακόπτονταν τα μαθήματα από τους συναγερμούς και όλοι κατέφευγαν στο υπόγειο του σχολείου. Επιπλέον θυμήθηκε με συγκίνηση ότι μια μέρα ο διευθυντής τους ανακοίνωσε την εκτέλεση του καθηγητή τους Παντελή Πανεπιστημίου. «Είναι αλήθεια ότι μουδιάσαμε. Τρομερή εμπειρία και η εκτέλεση του συμμαθητή μας Κώστα Μαμουρίδη, στο Καζανάκι. Το θυμάμαι και συγκινούμαι αν και έχουν περάσει 50 χρόνια».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος