Βόλος: Αστρονομική ομιλία αύριο για τον Πλούτωνα

Για τον έσχατο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, το νάνο πλανήτη Πλούτωνα, θα γίνει ομιλία αύριο στις 8 μ.μ. από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος της πόλης μας, στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώτη Γαλλικό Ινστιτούτο). Την ομιλία θα κάνει ο φυσικός – μετεωρολόγος κ. Σεραφείμ Σπανός με θέμα: Περιήγηση στον κόσμο του Πλούτωνα – το σκοτεινό παγωμένο πρόσωπο ενός νάνου με απαλή επιδερμίδα.

Η διάλεξη χρησιμοποιεί το υλικό των φωτογραφιών του οχήματος «Νέοι ορίζοντες», καθώς και επιβεβαιωμένη προηγούμενη γνώση, επιχειρώντας μια επιστημονική περιήγηση στον απόμακρο αυτό κόσμο. Με αφετηρία τις προσδιορισθείσες αστρονομικές παραμέτρους απόστασης, μάζας, περιόδου περιφοράς και περιστροφής πραγματοποιείται μια αρχική περιγραφή του Πλουτώνειου κόσμου ως ουράνιου συστήματος πλανήτη με πέντε δορυφόρους. Στη συνέχεια εξετάζονται οι ατμοσφαιρικές συνθήκες και το κλίμα που επικρατεί στην αραιή ατμόσφαιρά του, καθώς και η περίπλοκη φωτοχημεία του. Τέλος παρουσιάζεται η εξόχως ενδιαφέρουσα γεωλογία του σε σχέση με τους ατμοσφαιρικούς και ενδογενείς παράγοντες που τη διαμόρφωσαν και εξακολουθούν να τη διαμορφώνουν.

Μετά την ομιλία θα κοπεί και θα διανεμηθεί στους ακροατές η παραδοσιακή βασιλόπιτα και ο τυχερός που θα κερδίσει το νόμισμα θα έχει ως δώρο ένα βιβλίο της αρεσκείας του, από τις εκδόσεις της Εταιρείας.

Ο Σεραφείμ Σπανός είναι Δρ. φυσικός Δ.Ε. και έχει επί πλέον πτυχίο μετεωρολογίας. Προσελήφθη δε από τον ΕΛΓΑ στο Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας όπου και εργάσθηκε επί 10ετία ως μετεωρολόγος. Κατά τη διάρκεια της εργασίας του εκεί πραγματοποίησε πλήθος επιμορφώσεων σε θέματα τροποποίησης καιρού και έλαβε το πτυχίο του προγνώστη Α τάξης από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), το 1990. Τη διετία 1994-1996 αποσπάστηκε ως Εργαστηριακός Συνεργάτης στο Εργαστήριο Αγρομετεωρολογίας του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας όπου ασχολήθηκε με Αγρομετεωρολογία και Τηλεπισκόπηση.

Το 2000 εγκατέλειψε τον ΕΛΓΑ και από τότε εργάζεται στη Μέση Εκπαίδευση ως καθηγητής φυσικών. Κατά το 2007 κατέλαβε τη θέση υπευθύνου στο ΕΚΦΕ Μαγνησίας, ασχολούμενος με την επιμόρφωση καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης σε θέματα εργαστηριακής Φυσικής-Χημείας-Βιολογίας. Ενώ από το 2011 έως το 2015 διετέλεσε διευθυντής στο Γυμνάσιο Ιωλκού.

Έχει βραβευθεί σε δύο πανελλήνιους αγώνες κατασκευών και πειραμάτων και σε τρεις πανελλήνιους διαγωνισμούς καλύτερου εκπαιδευτικού σεναρίου. Επίσης έχει κερδίσει την πρώτη θέση σε Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Εκπαιδευτικού Βίντεο.

Έχει επιπλέον εμπλουτίσει τις εκπαιδευτικές του εμπειρίες διδάσκοντας με σύμβαση επί δύο χρόνια στα εργαστήρια μετεωρολογίας του τμήματος Δασοπονίας του ΤΕΙ Λάρισας και από το 2004 έως το 2011 το μάθημα της αγρομετεωρολογίας στο Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 40 ερευνητικές εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια με θέματα την Φυσική της Ατμόσφαιρας την Μετεωρολογία-Κλιματολογία και την Διδακτική των Φυσικών Επιστημών.

Είναι μέλος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος και διδάσκει στα σχολεία που αυτή οργανώνει κατά την τελευταία πενταετία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος