Αντισυνταγματικά χαρακτηριστικά διαθέτει το προσχέδιο του ασφαλιστικού και αν ποτέ ψηφιστεί από τη Βουλή οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα το προσβάλλουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και θα προσφύγουν στο ευρωπαϊκό δικαστήριο. Η ρήξη μεταξύ κυβέρνησης και ελευθέρων επαγγελματιών είναι αδιαμφισβήτητη μετά και τη σημερινή συνάντηση που είχαν εκπρόσωποί τους με τον πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό ενώ θεωρούν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί με «φτιασιδώματα και τυράκια και φθηνούς λαϊκισμούς να διασπάσει το μέτωπο των επαγγελματιών». Αυτό τουλάχιστον τόνισε σήμερα από το Βόλο το μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας και πρόεδρος του Ταμείου Νομικών, Δημ. Βερβεσός, που μίλησε σε ενημερωτική εκδήλωση για το ασφαλιστικό στο ΤΕΕ Μαγνησίας. Ως «βαριά ασθενή που αν υπήρχε ευθανασία θα ήταν ήδη νεκρός» χαρακτήρισε το ασφαλιστικό ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Βόλου Λάζαρος Γαϊτάνης στο χαιρετισμό του, ενώ όλοι οι ομιλητές ζήτησαν την απόσυρση του σχεδίου νόμου.
Ειδικότερα ο κ. Βερβεσός τόνισε ότι το πρόβλημα δεν επιλύεται με εμβαλωματικού τύπου παρεμβάσεις. «Δεν κοσμούν ούτε την κυβέρνηση ούτε τον αρμόδιο υπουργό ούτε τον πρωθυπουργό ο οποίος ανέλαβε να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Πρέπει να απαντήσουν ρεαλιστικά. Το πρόβλημα δεν λύνεται με το να μαζέψουμε κατά 3% τις κλίμακες στους μικρούς και μεσαίους δικηγόρους ή μηχανικούς και γιατρούς. Το πρόβλημα λύνεται με αναλογιστικές μελέτες με συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία η κυβέρνηση δεν μας τα δίνει και δεν τα έχει και στα χέρια της. Αρνείται εδώ και τρεις μήνες να προχωρήσει σε αναλογιστική μελέτη στο τομέα μηχανικών γιατρών και δικηγόρων. Για να δούμε πως ένα ταμείο που είναι υγιές, έχει αποθεματικά γύρω στα 3,5 δις πέρα από τα ακίνητά του. Επίσης θέλει να αυξήσει στο «θεό» της εισφορές ώστε να καλύψει κενά της κοινωνικής ασφάλισης που δεν δημιούργησε αυτό το ταμείο, το οποίο δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από την κρατική χρηματοδότηση, ενώ του οφείλονται αρκετά δις». Τόνισε ότι δεν πρέπει να ισοπεδωθεί η μεσαία τάξη στο πλαίσιο εκμετάλλευσης συγκεκριμένων μικροκομματικών σκοπιμοτήτων που έχουν ορίζοντα διετίας. «Το ασφαλιστικό δεν είναι προεκλογικό θέμα. Και αυτοί που ανέλαβαν να κάνουν τους κυβερνήτες να μην κατηγορούν άλλους, γιατί το νομοσχέδιο δεν είναι της Ε.Ε. αλλά δικό τους και είναι χειρότερο από αυτό της τρόικα».
Από την πλευρά του ο δικηγόρος ειδικός σε ασφαλιστικά θέματα, Διονύσης Ρίζος επισήμανε ότι οι νέοι συνταξιούχοι θα λάβουν συντάξεις με περικοπές μεταξύ 15%-40% και τόνισε ότι η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων δεν δημιουργεί κανένα κίνητρο παραμονής εντός του ασφαλιστικού συστήματος για κανένα ασφαλισμένο είτε αυτός είναι ελεύθερος επαγγελματίας είτε αυτοαπασχολούμενος είτε μισθωτός. Επιπλέον ανέφερε ότι επόμενη πηγή χρηματοδότησης φαίνεται να είναι από την κυβέρνηση το εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων, το οποίο επιχειρεί οιονεί να δημεύσει σε ποσοστά από 25-38,5%. «Αυτό σημαίνει ότι θα εξαϋλωθεί το όποιο εισόδημα ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων χωρίς καμία ανταπόδοση. Αυτό σημαίνει ότι θα οδηγηθούν σε άμεση αποχώρηση όσοι είναι έτοιμοι να συνταξιοδοτηθούν, στερώντας πάλι από πόρους το ασφαλιστικό σύστημα αλλά και ότι οι μισθωτοί εργαζόμενοι θα χαμηλώσουν τις φανερές αποδοχές τους, μειώνοντας έτσι το συνολικό ποσό των εισφορών προς το σύστημα. Αυτό που ζητούν οι κλάδοι των επιστημόνων και των ελεύθερων επαγγελματιών είναι επιστροφή στο ανταποδοτικό σύστημα, να υπάρχουν σαφής συντελεστές που να δημιουργούν κίνητρα ασφάλισης και να μην υπάρξει καμία περικοπή στους ανθρώπους που θα βγουν στη σύνταξη το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».
Ο Γιώργος Χρηστάκης, οικονομολόγος και οικονομικός επόπτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Θεσσαλίας αναφέρθηκε στις προτάσεις που οι οικονομολόγοι έθεσαν στον κ. Κατρούγκαλο. «Θεωρούμε ότι ένας μικτός τρόπος υπολογισμού των εισφορών θα είναι ο καλύτερος. Να λαμβάνει δηλαδή υπόψη τα χρόνια ασφάλισης του κάθε ελεύθερου επαγγελματία αλλά και το φορολογητέο εισόδημά του. Η δεύτερη πρόταση που κάνουμε είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπερβαίνει το 50% του καθαρού ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος, το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών και των φορολογικών υποχρεώσεων. Ώστε με το υπόλοιπο 50% να επιβιώνει ο ελεύθερος επαγγελματίας, να είναι βιώσιμη η επιχείρησή του και να μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις τόσο της επιχείρησής του όσο και της οικογένειάς του. Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχουν τρία ασφαλιστικά ταμεία. Να διατηρηθεί ο ΟΑΕΕΕ, να υπάρχει ένα ταμείο των μισθωτών και ένα των αγροτών. Τέλος οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες μπορούν να βοηθηθούν με την μη καταβολή, τουλάχιστον στον κλάδο της σύνταξης τα τρία πρώτα χρόνια, ασφαλιστικών εισφορών. Ευχή όλων να αποσυρθεί το προσχέδιο και να ξεκινήσει ο διάλογος από μηδενική βάση».
Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Λάζαρος Γαϊτάνης, ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία για την δημιουργία ενός μετώπου 27 φορέων για το ασφαλιστικό χαρακτήρισε το ασφαλιστικό ως βαριά ασθενή «που τη σωτηρία του επιχειρούν, κατά καιρούς, «θεραπευτές» διαφόρων ειδών. Υπάρχουν για παράδειγμα κομπογιανίτες, εξορκιστές, ξεματιάστρες… Αυτοί όμως αποτελούν την ανώδυνη εκδοχή των «θεραπευτών». Την επώδυνη εκδοχή αποτελούν αυτοί, που συνιστούν μετάγγιση αίματος, αλλά επιχειρούν αφαίμαξη. Ευτυχώς για το ασφαλιστικό η ευθανασία στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται. Θα το είχαμε κηδέψει ήδη.
Τόνισε ότι το θέμα της ανταποδοτικότητας δεν ισχύει και ότι αν και ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών με βάση το εισόδημα αποτελεί μνημονιακή δέσμευση, ο τρόπος που εφαρμόζεται αποτελεί αυθαιρεσία. «Σήμερα η συνολική επιβάρυνση ασφαλιστικών εισφορών και φόρων για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι σε ποσοστό 35%. Με το προσχέδιο του ασφαλιστικού η επιβάρυνση ανεβαίνει σε ποσοστά από 55% έως 90%. Αυτό όσο και να το μασκαρέψει κάποιος, κοινωνικά δίκαιο δεν μπορεί κανείς να το βαφτίσει.
Δεν ακούσαμε από τη μεριά του Υπουργείου να γίνεται λόγος για το τεράστιο ζήτημα της εισπραξιμότητας. Τι προσδοκά να εισπράξει το Δημόσιο, όταν οι μισοί περίπου ελεύθεροι επαγγελματίες αδυνατούν να καταβάλλουν τις ισχύουσες ασφαλιστικές εισφορές; Δεν δηλώνει αδυναμία πληρωμών η λύση της ρύθμισης; Πώς θα μπορέσουν για παράδειγμα οι δικηγόροι του Βόλου να πληρώσουν τις αυξημένες εισφορές το 2017, όταν το 2015 για το 2014 τις πλήρωσε το 45%;
Στην Ελλάδα των 8 χρόνων ύφεσης είναι παράλογη μια συνολική επιβάρυνση των ασφαλιστικών εισφορών της τάξης του 38,45 %. Να δούμε παραδείγματα από άλλα κράτη; Στο 4% του εισοδήματος υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές στην Ιρλανδία ή αλλιώς στα 500 ευρώ ετησίως. Αυτοί μάλιστα που έχουν εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ απαλλάσσονται. Στο 14,6% στην Κύπρο. Στο 23% στην Ιταλία.
Και για να καταλήξω. Αν οι δανειστές βλέπουν το ασφαλιστικό στην Ελλάδα σαν αγελάδα, όπως λένε, καλό είναι να ξέρουν ότι αγελάδα νηστική γάλα δεν κατεβάζει».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος