Βόλος: Ανάπτυξη δικτύου σταθμών μέτρησης αερορύπανσης και εντατικοποίηση ελέγχων

Πρωτοβουλία για τη χρηματοδότηση και τη δημιουργία ενός δικτύου σταθμών μέτρησης αέριας ρύπανσης ανέλαβε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός στη σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων με ευρεία συμμετοχή φορέων. Αφορμή η αιθαλομίχλη που πνίγει το Βόλο και η προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο σε συνεργασία όλων των φορέων. Οι έλεγχοι που διενεργούνται μέχρι στιγμής σε βιομηχανίες και χώρους αποθήκευσης καυσίμων κάθε είδους δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα ενώ απαιτείται μεγαλύτερη εγρήγορση για την αντιμετώπιση περιστατικών όπως αυτό που καταγγέλθηκε στη σύσκεψη,  ότι σε συγκεκριμένο χώρο στην παλιά Λαχαναγορά γίνεται συστηματικά καύση λάστιχων και καλωδίων.

Ο κ. Αγοραστός στην τοποθέτησή του, μεταξύ άλλων, παραδέχτηκε ότι πρέπει να υπάρχουν περισσότερες μετρήσεις και να δημιουργηθεί ένα δίκτυο σταθμών μέτρησης της ρύπανσης, προσθέτοντας ότι «γίνεται προσπάθεια να απεγκλωβιστούμε από το Υπουργείο που είχε δεσμευτεί ότι θα μας προμήθευε με νέους σταθμούς μέτρησης την περίοδο 2007 – 2013 και μέχρι σήμερα δεν τα έχουμε δει» Επιπλέον ανέφερε ότι ήδη γίνεται προσπάθεια από την Περιφέρεια να εντάξει στο ΕΣΠΑ την αγορά σταθμών μέτρησης που θα είναι συμβατοί με το υπάρχων δίκτυο που ελέγχεται από το αρμόδιο υπουργείο.  «Οι σταθμοί θα τοποθετηθούν και στις υπόλοιπες Θεσσαλικές πόλεις όπου αυτή τη στιγμή δεν γίνονται καθόλου μετρήσεις, όπως στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα» επισήμανε. Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι στο νέο ΣΕΣ η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει δημιουργήσει κωδικό για προμήθεια νέων μηχανημάτων μέτρησης της αερορύπανσης, ενώ σύντομα θα προμηθευτεί και καπνόμετρα. Επιπλέον  ο κ. Αγοραστός υπενθύμισε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, πέτυχε να ενταχθεί στο πρόγραμμα αντικατάστασης παλιών καυστήρων μαζί με την Αττική και τη Μακεδονία και μάλιστα δεύτερη σε σειρά χρηματοδότησης και από αυτό το μέτρο ωφελήθηκαν περί στα 2.000 νοικοκυριά.

Αιχμές για καθηγητές του  Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Κριτική σε καθηγητές του Π.Θ. που ανώνυμα δημοσιοποιούσαν τις απόψεις τους ισχυριζόμενοι χωρίς στοιχεία, ότι υπήρχαν υπερβάσεις σε Λάρισα και Βόλο, άσκησε ο κ. Αγοραστός. «Το πανεπιστήμιο πρέπει με τις έρευνες που κάνει να έρχεται να συνεργάζεται μαζί μας όπως εμείς προωθούμε ζητήματα του Πανεπιστημίου», τόνισε. Επιπλέον ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δεν έχει σε λειτουργία τους τρεις σταθμούς μέτρησης και παρατήρησε ότι διαχρονικά από το 2004 φαίνεται να έχουν μειωθεί σταδιακά οι ρύποι στο Βόλο λόγω και του γεγονός ότι πλέον έχουν κλείσει πολλές βιομηχανίες, έχει εξαπλωθεί η χρήση του φυσικού αερίου και λειτουργεί και ο Περιφερειακός.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου, καθηγητής στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, Νικ. Ανδρίτσος, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά το για τις αιχμές του κ. Αγοραστού και  διευκρίνισε ότι στο Βόλο δε βγήκε κανένας από το Πανεπιστήμιο, να υποστηρίξει όσα ισχυρίστηκε ο Περιφερειάρχης. Ο κ. Ανδρίτσος πρόσθεσε ότι το Πανεπιστήμιο διέθετε τρεις σταθμούς μέτρησης οι οποίοι σταμάτησαν να λειτουργούν εδώ κι ενάμιση χρόνο, καθώς χρειάζονταν συντήρηση και το Πανεπιστήμιο δεν διέθετε πόρους, σημειώνοντας ότι απαιτείται εντατικοποίηση των ελέγχων. Επίσης ανέφερε ότι σύμφωνα με στοιχεία έχει βελτιωθεί η ατμόσφαιρα του Βόλου από το 2002 και μετά, καθώς σε αυτό συνετέλεσε και η δημιουργία του περιφερειακού, ενώ σημείωσε ότι «θεωρητικά» από το 2015 η Ε.Ε. έχει μειώσει το ημερήσιο όριο των Pm10 από τα 50μgr/m3 στα 35μgr/m3.

Ναι στους ελέγχους αλλά το προσωπικό δεν επαρκεί

Ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι έλεγχοι γίνονται αλλά δεν επαρκεί το προσωπικό, επιβάλλονται πρόστιμα και κάποιοι συμμορφώνονται. Επιπλέον ζήτησε τη συνδρομή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του Δασαρχείου για την πάταξη της παράνομης υλοτόμησης. Τόνισε ότι θα πρέπει να αλλάξει η βασική νομοθεσία και περισσότερες αρμοδιότητες για θέματα περιβάλλοντος να δοθούν στην Περιφέρεια, ενώ επισήμανε ότι είναι ανάγκη να ευαισθητοποιηθούν και οι πολίτες.

Από την πλευρά της η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, διευκρίνισε ότι η Π.Ε. Μαγνησίας, προχωρά σε όλους τους απαιτούμενους ελέγχους, για πιστοποίηση υλικών, σε βιομηχανίες, όλο το χρόνο, με στόχο την πάταξη των παράνομων δράσεων και εκτίμησε ότι έχει επιτευχθεί ένα καλό αποτέλεσμα. « Τα πρόστιμα που επιβάλλονται αναρτώνται στο site της Περιφέρειας, και φέτος επιβάλλαμε πρόστιμα και σε  αποθήκες πέλλετ και σε μεταποιητικές επιχειρήσεις και οι περισσότεροι συμμορφώθηκαν. Ωστόσο τα πρόστιμα δεν τα εισπράττει η Περιφέρεια, ενώ υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατική διαδικασία».

Ο εκπρόσωπος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Κ. Βολιώτης, δήλωσε ότι μία από τις βασικές αιτίες για την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η αύξηση της τιμής του πετρελαίου και πρότεινε εκτός από τα Pm10 που μετά ο σταθμός να μετρούνται και οι παράμετροι pm2,5 και pm1. Επίσης πρότεινε οι σταθμοί της Περιφέρειας να είναι online για να γνωρίζει ο κάθε πολίτης αν υπάρχει πρόβλημα, ενώ χαρακτήρισε μεγάλο πρόβλημα την λαθροϋλοτομία. Τέλος τόνισε ότι αποτελεί σημαντική παράμετρο η  συντήρηση των καυστήρων, ο  καθαρισμός των καμινάδων των τζακιών και φυσικά η αστυνόμευση, καθώς όπως είπε «Η ατμόσφαιρα στο Βόλο μυρίζει καμένα ελαστικά και να δούμε και τις άδειες για το τι επιτρέπεται να καίνε οι βιομηχανίες».

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευθμ. Τσάμης, τόνισε ότι το φαινόμενο της αερορύπανσης δεν προσφέρεται για εκμετάλλευση και θα αναφέρθηκε ιστορικά στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για το θέμα ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας. Χαρακτήρισε πλημμελή την καταμέτρηση και πρόσθεσε ότι πρέπει να αναπτυχτεί ένα δίκτυο σταθμών μέτρησης, και να δίνονται στη δημοσιότητα οι μετρήσεις. «Είμαστε φθηνοί στο πέταλο κι ακριβοί στο καρφί» υπογράμμισε και συνέχισε «και οι πολίτες δεν είναι άμοιροι ευθυνών καθώς γινόμαστε δέκτες καταγγελιών για διάφορα περιστατικά», χαρακτηρίζοντας σημαντικό εταίρο σε όλη αυτή την προσπάθεια το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Π.Ε. Μαγνησίας Νικ. Πουρνάρας ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξουν συνδυαστικές δράσεις επισημαίνοντας ότι μέσα στο 2015, η  ΒΙΣ, έκλεισε, η Coca Cola έκλεισε, κι αναμένονται μέχρι το Πάσχα να κλείσουν άλλες τρεις ασβεστοποιίες. Επιπλέον, είπε ότι μέχρι τέλη Φεβρουαρίου η υπηρεσία θα έχει τα στοιχεία για τις υπερβάσεις των βιομηχανιών κατ’ έτος, κι επιπλέον ότι από την υπηρεσία γίνονται έλεγχοι στα καύσιμα. Το 2015 λήφθηκαν πάνω από 33 δείγματα εκ των οποίων για τα 25 που εκδόθηκαν  αποτελέσματα κανένα δεν είναι νοθευμένο.

Ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου  Δημ. Μαραγιάννης, κατήγγειλε καύση ελαστικών σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στο Πεδίο Άρεως – στο κτίριο της Λαχαναγοράς με την αρμόδια Υπηρεσία της Π.Ε. να υποστηρίζει ότι ποτέ δεν δέχθηκε καταγγελία για εκείνο το σημείο.

Η Πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας Νάνσυ Καπούλα έκανε λόγο τόσο για ατομική ευθύνη αλλά και για ευθύνη της Πολιτείας και ζήτησε για τους μη έχοντες, να δοθεί επιδότηση για την αγορά πετρελαίου αλλά και χρήση φυσικού αερίου.  Τέλος ο πρόεδρος του ΟΛΒ Θρασ. Σταυριδόπουλος, επεσήμανε ότι το λιμάνι αυτή την περίοδο έχει σταθμό μέτρησης της ρύπανσης και διαπιστώθηκε ότι σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες παρατηρούνται υπερβάσεις, αλλά δεν ευθύνεται η λειτουργία του λιμανιού. Επιπλέον ανέφερε ότι από τη στιγμή που η καταγγελία για καύση ελαστικών αφορά περιοχή που συνορεύει με τη ζώνη λιμένα, θα τη διερευνήσουν και οι δικές του υπηρεσίες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος