Βήματα προς την θετική αξιολόγηση του Sputnik V από τον ΕΜΑ

Θετικά αξιολογούν  τη διαδικασία κλινικών δοκιμών για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού Sputnik V εμπειρογνώμονες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Αυτό ανακοίνωσε την χθες ο Ντένις Λουγκόνοφ αναπληρωτής διευθυντής του ρωσικού ερευνητικού κέντρου Γκαμαλέγια, που ανέπτυξε το φάρμακο.

Όπως τόνισε σε κοινωνικά δίκτυα, η διαδικασία αυτή είναι μέρος της δουλειάς που αφορά την αναγνώριση των προτύπων παραγωγής, την αναγνώριση του τρόπου με τον οποίο έχουν διεξαχθεί οι κλινικές δοκιμές, κάτι στο οποίο έχει ήδη καταλήξει ο EMA.

Τα πρότυπα παραγωγής

Σύμφωνα με τον Λουγκόνοβ, το Κέντρο  Ερευνών βρίσκεται τώρα στη διαδικασία εναρμόνισης των προτύπων για την παραγωγή εμβολίων με τον EMA. Επισήμανε ότι τα πρότυπα παραγωγής στην Ευρώπη, την Κίνα και τη Ρωσία πρέπει να εναρμονιστούν μεταξύ τους και πρόσθεσε πως ελπίζει η διαδικασία να ολοκληρωθεί σύντομα.

Υπενθυμίζεται πως τον Οκτώβριο του 2020, το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων υπέβαλε αίτηση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την ταχεία εγγραφή και επανεκπαίδευση του Sputnik V. Τον Ιανουάριο, το ταμείο υπέβαλε αίτηση στον EMA για έγκριση του Sputnik V.

Τα εμπόδια έγκρισης

Τον περασμένο Ιούλιο, το πρακτορείο ειδήσεων Ροιτερς επικαλέστηκε πηγές που έγραφαν για τους λόγους της καθυστέρησης στη διαδικασία έγκρισης του EMA για το Sputnik V. Σύμφωνα με αυτές οι κατασκευαστές  δεν είχαν παράσχει τα απαραίτητα δεδομένα σχετικά με τη συμμόρφωση τους στους κανονισμούς της ΕΕ. Οι επιθεωρητές είχαν ερωτήσεις σχετικά με την αναφορά ανεπιθύμητων ενεργειών μετά τον εμβολιασμό κατά τη διάρκεια των δοκιμών και δεν ήταν σαφές πώς οι επιστήμονες είχαν παρακολουθήσει τα αποτελέσματα σε όσους έλαβαν εικονικό φάρμακο. Ανεπαρκή δεδομένα είχαν εμποδίσει τότε τη διαδικασία έγκρισης για το Sputnik V.

Το ρωσικό ταμείο είχε απαντήσει απο την άλλη ότι το άρθρο περιείχε χονδροειδή λάθη και ψευδή στοιχεία θεωρώντας ότι το ρωσικό φάρμακο δέχεται πιέσεις από το διεθνές φαρμακευτικό λόμπι. Τον Οκτώβριο, άλλες πηγές τόνιζαν ότι ο EMA θα μπορούσε να εγκρίνει τη χρήση του Sputnik V το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος