Βαθιά θλίψη για τον θάνατο σε ηλικία 65 ετών του Πρoέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Σασόλι

Απεβίωσε τα ξημερώματα στη 01:15 της Τρίτης 11 Ιανουαρίου στην Ιταλία ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ιταλός Σοσιαλδημοκράτης Ντέιβιντ Σασόλι. “Ο Ντέιβιντ Σασόλι απεβίωσε στο Ογκολογικό Κέντρο Αναφοράς του Αβιάνο, όπου νοσηλευόταν” από τα τέλη Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του στο Twitter. «Η ημερομηνία και ο τόπος της κηδείας θα ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες», πρόσθεσε.

Χθες το απόγευμα ο εκπρόσωπός του Προέδρου, Ρομπέρτο Κούλιο, είχε ανακοινώσει τη νοσηλεία του 65χρονου αιρετού λόγω σοβαρής επιπλοκής από την δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού του συστήματος, καθώς και την ακύρωση των επίσημων δραστηριοτήτων του.

Έχοντας διαγνωστεί και νοσηλευτεί από λευχαιμία στο παρελθόν, ο Ντέιβιντ Σασόλι είχε ξανανοσηλευτεί το φθινόπωρο του 2021 για πνευμονία, η οποία τον είχε κρατήσει μακριά από τα καθήκοντα του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για αρκετές εβδομάδες. Παράλληλα είχε ξεκινήσει τότε και η διαδικασία για εκλογή νέου Προέδρου ύστερα από σχετική συμφωνία των τριών μεγάλων πολιτικών ομάδων για εκ περιτροπής προεδρεία.

Ο Ντέιβιντ Σασόλι γεννήθηκε στις 30 Μαΐου 1956 στη Φλωρεντία της Τοσκάνης και άρχισε να συνεργάζεται με μικρές εφημερίδες και πρακτορεία ειδήσεων αφού σπούδασε πολιτικές επιστήμες. Συγκεκριμένα προσλήφθηκε στη RAI το 1992, όπου στη συνέχεια έγινε παρουσιαστής ειδήσεων στο Πρώτο Δημόσιο Κανάλι. Μπήκε στην πολιτική το 2009, όταν γεννήθηκε το Ιταλικό Δημοκρατικό Κόμμα, και εξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την ίδια χρονιά. Εξελέγη επικεφαλής της συνέλευσης το 2019.

Τα συλλυπητήρια από τις πολιτικές ομάδες και τους ευρωβουλευτές

Συγκλονισμένες και σοκαρισμένες από την απώλεια του Ντέιβιντ Σασόλι δηλώνουν οι πολιτικές ομάδες και σύσσωμοι όλοι οι ευρωβουλευτές.

Την βαθιά θλίψη της για την απώλεια του Προέδρου Ντέιβιντ Σασόλι εκφράζει η πρώτη Αντιπρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα. “Η καρδιά μου είναι ραγισμένη. Η Ευρώπη έχασε έναν ηγέτη, εγώ έχω χάσει έναν φίλο, η δημοκρατία έχασε έναν πρωταθλητή. Ο  #DavidSassoli αφιέρωσε τη ζωή του στο να κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο, πιο δίκαιο μέρος. Το κοινοβούλιο του ενώνει τις Αλεσάντρα, Τζούλιο και Λιβία στο πένθος για την απώλειά τους. Όλες οι σκέψεις μου είναι μαζί τους”.

https://twitter.com/RobertaMetsola/status/1480765022846476289

Η πολιτική ομάδα του ΕΛΚ τονίζει σε ανάρτηση της πως “με βαθιά θλίψη πληροφορούμαστε για τον θάνατο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Σασσόλι. Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, στέλνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του, τους φίλους, τους συναδέλφους και τον ιταλικό λαό. Ο Ντέιβιντ και η κληρονομιά του θα θυμούνται πάντα. Η Riposa σε ρυθμό”.

https://twitter.com/EPPGroup/status/1480805667871105024

Η επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών Ιραξτε Γκαρθία Πέρεζ σε ανάρτηση της πριν από λίγο στο twitter τονίζει ότι “είναι συντετριμμένη από την απώλεια του φίλου και συναδέλφου μου David Sassoli, ενός σπουδαίου προέδρου του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου , ενός παθιασμένου και αφοσιωμένου Ευρωπαίου και ενός πραγματικά εγκάρδιου ανθρώπου.Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στον @pdnetwork”.

https://twitter.com/IratxeGarper/status/1480806662998999041

«Είμαστε συγκλονισμένοι και λυπημένοι με τον θάνατο του Προέδρου Ντέιβιντ Σασολι τονίζει σε ανάρτηση της η πολιτική ομάδα των συντηρητικών (ECR). Αυτή είναι μια μεγάλη απώλεια για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και για την Ευρώπη. Οι σκέψεις μας είναι με την οικογένεια και τους φίλους του αυτή τη δύσκολη στιγμή.»

https://twitter.com/ecrgroup/status/1480797079668723713

Η πολιτική ομάδα των πρασίνων σε ανάρτηση της στο twitter εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια της στην οικογένεια και τους φίλους για την απώλεια του Προέδρου του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Σασόλι. Σημειώνει δε πως «Είχε μια πολύ περίπλοκη εντολή λόγω της πανδημίας, αλλά θα τον θυμόμαστε ως έναν ανοιχτόμυαλο και φιλοευρωπαίο Πρόεδρο που νοιαζόταν για την κατάσταση του θεσμού μας.

https://twitter.com/jordisolef/status/1480802625683697666

Από την πολιτική ομάδα της Αριστεράς ο ευρωβουλευτής Γιονους Ομαρζε εκφράζει σε ανάρτηση του στο twitter την τεράστια θλίψη του για την απώλεια του Ντέιβιντ Σασόλι. «Χάσαμε τον Πρόεδρό μας, αλλά και έναν φίλο, με μεγάλη καλοσύνη και ανθρωπιά. Σε όλη τη σοσιαλιστική ομάδα, στην οικογένεια και τους φίλους της, υποκλίνομαι με σεβασμό στη μνήμη του.

https://twitter.com/younousomarjee/status/1480783329884577798

“Χάσαμε έναν ευγενικό άνθρωπο και έναν γενναιόδωρο Ευρωπαίο Riposa σε ρυθμό, τον David” γράφει σε ανάρτηση του ο συμπρόεδρος της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης και πρωην πρωθυπουργός Γκάι Φερχοφστατ.

https://twitter.com/guyverhofstadt/status/1480802734307778560

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος