Ο «πρόγονος» του Ίλον Μάσκ που κατάφερε να αυτοκαταστραφεί

Ο Τζον ΜακΆφι, ο άνθρωπος πίσω από το anti-virus λογισμικό που μέχρι και σήμερα προστατεύει 500 εκατομμύρια υπολογιστές σε όλο τον κόσμο, βρέθηκε νεκρός στο κελί του σε φυλακή κοντά στη Βαρκελώνη, την Τετάρτη 23 Ιουνίου.

Ο ΜακΆφι, περίμενε την έκδοσή του σε ισπανική φυλακή αφού κατηγορήθηκε για φοροδιαφυγή στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι. Εν τω μεταξύ, το Εθνικό Δικαστήριο της Ισπανίας στη Μαδρίτη, ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για να αντιμετωπίσει εκεί τις κατηγορίες.

Ο ΜακΆφι ήταν αναμφισβήτητα μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, υποστηρικτής κρυπτονομισμάτων και φοροφυγάς, ο οποίος διεκδίκησε δύο φορές την προεδρία των ΗΠΑ.

Γεννημένος στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1945, μετακόμισε στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδί και μεγάλωσε στη Βιρτζίνια με έναν πατέρα ο οποίος τον χτυπούσε ανελέητα και ο οποίος αυτοκτόνησε όταν το αγόρι ήταν 15 ετών.

Ο ΜακΆφι απέκτησε πτυχίο στα μαθηματικά το 1967 από το Roanoke College της Βιρτζίνια και δύο δεκαετίες αργότερα ίδρυσε την ομώνυμη εταιρεία του. Εκείνη την εποχή, σύμφωνα με το άρθρο της Guardian, διαχειριζόταν ένα BBS (bulletin board system), που θεωρείται ο προάγγελος του ίντερνετ.

Ο «πρόγονος» του Ίλον Μάσκ που κατάφερε να αυτοκαταστραφεί
(AP Photo/Ng Han Guan)

Όταν το 1986 χτύπησε ο πρώτος μεγάλος ιός των υπολογιστών που ονομάστηκε «Brain», ο ΜακΆφι τηλεφώνησε σε έναν γνωστό του προγραμματιστή. «Πρέπει να κάνουμε κάτι. Ξέρεις, θέλουμε να γράψουμε έναν κώδικα για να πολεμήσουμε αυτόν τον ιό», του είπε. Στη συνέχεια ονόμασε το πρόγραμμα VirusScan και την εταιρεία του, McAfee Associates.

«Ήταν ένας πραγματικός πρωτοπόρος, όχι μόνο ως τεχνολόγος ασφαλείας, αλλά και ως μία από τις πρώτες εταιρείες που διέθεσε λογισμικό μέσω του διαδικτύου», λέει ο Στίβεν Μόργκαν, ο οποίος πέρασε χρόνο με τον ΜακΆφι το 2016, στο πλαίσιο μιας βιογραφίας που είχε αναλάβει να γράψει.

Ο ΜακΆφι έχασε πολλά χρήματα στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κραχ το 2008 και μετανάστευσε στο Μπελίζ, όπου έζησε πλαισιωμένος από ένοπλους σωματοφύλακες και πληρωμένους γκάνγκστερ. Έκανε επίσης αρκετές δωρεές στην τοπική αστυνομία.

Το 2011 η Intel αγόρασε την εταιρεία του ΜακΆφι έναντι 7,68 δισ. δολαρίων. Για ένα διάστημα, η Intel προσπάθησε να αποσυνδέσει το εμπορικό σήμα από τον αμφιλεγόμενο ιδρυτή της, εντάσσοντάς το στο μεγαλύτερο τμήμα της για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Όμως η αλλαγή του ονόματος ήταν βραχύβια και η Intel το 2016, ξεχώρισε τη μονάδα κυβερνοασφάλειας σε μια νέα εταιρεία με την επωνυμία McAfee.

Το 2012 η αστυνομία τον ανέκρινε για τον φόνο ενός γείτονά του. Το 2019 δικαστήριο της Φλόριντα τον διέταξε να καταβάλει 25 εκατομμύρια δολάρια στην οικογένεια του γείτονά του, στο πλαίσιο αγωγής για άδικο θάνατο. Εκείνος αρνήθηκε να τα καταβάλει, γράφοντας σε μια ανάρτηση στο Twitter ότι «δεν έχει απαντήσει σε καμία από τις 37 αγωγές μου τα τελευταία 11 χρόνια». Ισχυρίστηκε δε, ότι δεν έχει κανένα περιουσιακό στοιχείο.

Ο ΜακΆφι παρέμεινε ένθερμος υπερασπιστής της ψηφιακής ασφάλειας. Τον απασχολούσε ιδιαίτερα η Google, και είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στην Guardian σε συνέντευξή του το 2015, ότι η εταιρεία «θα σας κάνει να πιστέψετε ότι αν δεν έχετε τίποτα να κρύψετε, γιατί να σας νοιάζει αν οι άνθρωποι γνωρίζουν τα πάντα για εσάς».

«Όταν συναντάς κάποιον για πρώτη φορά, δεν αποκαλύπτεις τα βαθύτερα μυστικά σου. Αν η ιδιωτικότητα δεν έχει σημασία, θα ήσασταν πρόθυμοι να δώσετε το πορτοφόλι σας σε έναν εντελώς άγνωστο και να τον αφήσετε να το ψάξει και να γράψει ό,τι βρει μέσα; Τότε γιατί στο καλό να πιστεύουμε ότι αν δεν κάνουμε κάτι κακό, δεν θα πρέπει να μας νοιάζει αν κάποιος έχει τις πληροφορίες μας», είχε πει.

Οι φήμες οργιάζουν μετά την ανακοίνωση της αυτοκτονίας του

Ωστόσο, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του θανάτου του, έγινε viral παλαιότερη ανάρτησή του, στην οποία λέει ότι είναι εντάξει στη φυλακή και έχει κάνει φίλους, προσθέτοντας το εξής: «Να ξέρετε ότι αν κρεμαστώ, όπως ο Επστάιν, αυτό δεν θα είναι δικό μου φταίξιμο».

Σε μια άλλη ανάρτηση τον Νοέμβριο του 2019, δημοσίευσε μια φωτογραφία του με ένα νέο τατουάζ όπου γράφει τη λέξη Whackd. Τη φωτογραφία συνόδευε η εξής λεζάντα: «Λαμβάνω μηνύματα από αξιωματούχους των Η.Π.Α. που μου λένε Ερχόμαστε για σένα ΜακΆφι! Θα σε αυτοκτονήσουμε. Έκανα ένα τατουάζ σήμερα μόνο για αυτή την περίσταση. Αν αυτοκτονήσω, δεν θα το έχω κάνει εγώ».

Ο Αμερικανός whistleblower Έντουαρντ Σνόουντεν έκανε επίσης ανάρτηση για τον θάνατο του ΜακΆφι.

«Η Ευρώπη δεν θα πρέπει να εκδίδει όσους κατηγορούνται για μη βίαια εγκλήματα σε ένα δικαστικό σύστημα που είναι τόσο άδικο- και σε ένα πλαίσιο φυλάκισης που είναι τόσο σκληρό- που οι εγγενείς κατηγορούμενοι προτιμούν να πεθάνουν παρά να υπόκεινται σ’ αυτό. Επόμενος θα μπορούσε να είναι ο Τζούλιαν Ασάνζ».

ΠΗΓΗ: Guardian

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος