Twitter: Κατηγορείται ότι βοήθησε τη Σαουδική Αραβία στην καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Σύμφωνα με τη δικαστική αγωγή, το Twitter αποκάλυπτε δεδομένα αντιφρονούντων κατόπιν αιτήματος των αρχών της Σαουδικής Αραβίας.

Το Twitter, νυν Χ, κατηγορείται ότι βοήθησε τη Σαουδική Αραβία να διαπράξει σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των χρηστών του. Σύμφωνα με αγωγή που κατατέθηκε στις ΗΠΑ, η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, προσωπικά δεδομένα χρηστών κατόπιν αιτήματος των αρχών της Σαουδικής Αραβίας, πολύ πιο συχνά από ό,τι στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο ή τον Καναδά.

Η αγωγή κατατέθηκε τον περασμένο Μάιο από την Αρίτζ αλ-Σαντάν, την αδελφή ενός Σαουδάραβα εργαζόμενου σε ανθρωπιστική οργάνωση που ξαφνικά εξαφανίστηκε και στη συνέχεια καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκισης. Η καταγγελία επικεντρώνεται στα γεγονότα γύρω από τη διείσδυση τριών Σαουδαράβων πρακτόρων στο Twitter, δύο εκ των οποίων εμφανίζονταν ως υπάλληλοι της εταιρείας το 2014 και το 2015. Σύμφωνα με την αγωγή, ο ρόλος τους οδήγησε στη σύλληψη του αδελφού της Αλ-Σαντάν, τον Αμπντουλραμάν, και στην αποκάλυψη της ταυτότητας χιλιάδων ανώνυμων χρηστών του Twitter, ορισμένοι από τους οποίους φέρονται αργότερα να συνελήφθησαν και να βασανίστηκαν.

Οι δικηγόροι της Αλ-Σαντάν επικαιροποίησαν την αγωγή τους την περασμένη εβδομάδα για να συμπεριλάβουν νέους ισχυρισμούς σχετικά με το πώς το Twitter, υπό την ηγεσία του τότε διευθύνοντος συμβούλου Τζακ Ντόρσεϊ, είτε αγνόησε εσκεμμένα είτε είχε γνώση της εκστρατείας της σαουδαραβικής κυβέρνησης για την εκδίωξη των αντιφρονούντων. Ωστόσο, λόγω οικονομικών σκοπιμοτήτων και προσπαθειών να διατηρήσει στενούς δεσμούς με τη σαουδαραβική κυβέρνηση- κορυφαίο επενδυτή της εταιρείας- το Twitter της παρείχε βοήθεια.

Η νέα μήνυση περιγράφει λεπτομερώς πώς η πλατφόρμα είχε αρχικά θεωρηθεί ως ένα κρίσιμο μέσο για τα δημοκρατικά κινήματα κατά τη διάρκεια της αραβικής άνοιξης, και ως εκ τούτου αποτελούσε πηγή ανησυχίας για τη σαουδαραβική κυβέρνηση ήδη από το 2013.

ΠΗΓΗ: Guardian

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος