«Τσιμπημένα» φέτος τα σαρακοστιανά: Πού κυμαίνονται οι τιμές σε ιχθυοπωλεία και Βαρβάκειο

Με διψήφιες ανατιμήσεις σε βασικά είδη έρχονται αντιμέτωποι οι καταναλωτές κατά την έρευνα αγοράς για το σαρακοστιανό τραπέζι, καθώς η ώρα για την προμήθεια των εδεσμάτων της Καθαράς Δευτέρας πλησιάζει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ρεπορτάζ του ΕΡΤnews, οι τιμές στα περισσότερα θαλασσινά εμφανίζονται αυξημένες σε σχέση με το 2024 και το 2025, αναγκάζοντας πολλούς πολίτες να στρέφονται στην Κεντρική Ιχθυαγορά Αθηνών προς αναζήτηση πιο προσιτών λύσεων, ενώ αρκετοί περιορίζουν τις ποσότητες για να κρατήσουν τον προϋπολογισμό υπό έλεγχο.

Στα συνοικιακά ιχθυοπωλεία, οι τιμές έχουν πάρει… την ανηφόρα:

  • Τα φρέσκα χταπόδια και καλαμάρια πωλούνται πλέον προς 24-26 ευρώ το κιλό (από 22-24 πέρυσι).
  • Τα μεγάλα θράψαλα εκτοξεύτηκαν στα 16-17 ευρώ (από 13-14 ευρώ), ενώ τα μικρά αγγίζουν τα 10 ευρώ.
  • Τα μύδια κοστίζουν φέτος 8-9 ευρώ το κιλό, παρουσιάζοντας αύξηση από τα 7 ευρώ που πωλούνταν το 2024.
  • Σημαντική αύξηση καταγράφεται στα οστρακοειδή, με τα στρείδια να κοστίζουν 22-23 ευρώ (από 16 πέρυσι) και τα κυδώνια μαζί με τις γυαλιστερές να αγγίζουν τα 30 ευρώ το κιλό (αποό 25- 26 ευρώ πέρσι).
  • Η λαγάνα, το παραδοσιακό ψωμί της ημέρας, αναμένεται φέτος να κυμανθεί στα 3,5-3,8 ευρώ, ελαφρώς αυξημένη από τα περσινά επίπεδα (3-3,5 ευρώ).

Αντίθετα, στην Κεντρική Ιχθυαγορά, οι τιμές παραμένουν πιο ανταγωνιστικές, αποτελώντας πόλο έλξης για τους καταναλωτές. Εκεί, τα χταπόδια ξεκινούν από τα 15-16 ευρώ, οι γαρίδες από τα 12 ευρώ (οι οποίες στα ιχθυοπωλεία παραμένουν σταθερές στα 19 ευρώ) και τα μύδια από τα 6 ευρώ το κιλό.

Παρά την ακρίβεια, τα καλαμαράκια και οι γαρίδες παραμένουν οι πρωταγωνιστές στις προτιμήσεις των καταναλωτών, οι οποίοι ωστόσο προχωρούν σε πιο προσεκτικές αγορές για να τιμήσουν το έθιμο της Καθαράς Δευτέρας χωρίς να ξεφύγει ο οικογενειακός προϋπολογισμός.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Ρεπορτάζ: Γωγώ Κατσέλη, Έμιλυ Γιαννακοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος