Τροποποίηση κανονισμού στο ΕΚ: Ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας θα μπορεί να υποβάλει αιτήματα για άρση της ασυλίας

Οι ευρωβουλευτές επικαιροποίησαν σήμερα τον εσωτερικό κανονισμό του ΕΚ προκειμένου να επιτρέψουν να ανακοινώνονται στην Ολομέλεια αιτήματα του Ευρωπαίου Γενικού Εισαγγελέα για άρση της βουλευτικής ασυλίας.

Ο εσωτερικός κανονισμός του Κοινοβουλίου χρειάστηκε να τροποποιηθεί προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με την εντολή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, η οποία προβλέπει ότι ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας μπορεί να υποβάλει αιτήματα για άρση της ασυλίας προσώπων που προστατεύονται από το δίκαιο της ΕΕ. Οι επικαιροποιημένοι κανόνες εγκρίθηκαν με 610 ψήφους υπέρ, 26 κατά και 9 αποχές.

Διαδικασία άρσης ασυλίας

Όπως προβλέπεται στον Κανονισμό του Κοινοβουλίου (άρθρο 6 και άρθρο 9), το αίτημα άρσης της ασυλίας ενός ευρωβουλευτή ανακοινώνεται από τον Πρόεδρο στην Ολομέλεια και στη συνέχεια παραπέμπεται στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων (JURI). Πριν εγκρίνει τη σύστασή της η επιτροπή προς το σύνολο του Κοινοβουλίου για να εγκρίνει ή να απορρίψει το αίτημα, η επιτροπή μπορεί να ζητήσει οποιαδήποτε πληροφορία κρίνει απαραίτητη και ο ενδιαφερόμενος βουλευτής του ΕΚ θα έχει την ευκαιρία να ακουσθεί. Αφού η επιτροπή εγκρίνει σχετική σύσταση, η ολομέλεια του ΕΚ θα ψηφίσει στην επόμενη σύνοδο ολομέλειας με απλή πλειοψηφία. Στη συνέχεια, η απόφαση κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο ευρωβουλευτή καθώς και στην αιτούσα αρχή.

Οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ αύριο, Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023. Ο Πρόεδρος πρόκειται να ανακοινώσει την έναρξη της διαδικασίας στην ολομέλεια στο Στρασβούργο.

ΕΡΤ: Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος