Λίγες μέρες πριν το πρώτο, ουσιαστικά, καλοκαιρινό τριήμερο της χρονιάς, η εικόνα στην αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης καταγράφει υψηλά ποσοστά. Η ηπειρωτική Ελλάδα έχει ήδη «κλειδώσει» σε πληρότητες που ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις το 85-90%, ενώ οι νησιωτικοί προορισμοί κινούνται με πιο συγκρατημένους ρυθμούς σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.
Ρεπορτάζ Ρεγγίνα Σαβούρδου
Το τριήμερο 30 Μαΐου – 1 Ιουνίου αναδεικνύει μια νέα πραγματικότητα στις επιλογές των Ελλήνων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διέθεσε το Πανελλαδικό Δίκτυο E Real Estates, το Ναύπλιο, η Μονεμβασιά, τα Ιωάννινα και η Χαλκίδα βρίσκονται στην κορυφή της ζήτησης με προ-κρατήσεις που αγγίζουν ή και ξεπερνούν το 88-92%. Με αυτά τα δεδομένα, τα περιθώρια για επιλογές της τελευταίας στιγμής μάλλον θα δυσκολέψουν αυτούς που θα τις επιλέξουν. Αντίθετα, στα νησιά, ακόμα και στους πιο κοσμοπολίτικους προορισμούς, η κατάσταση παραμένει ρευστή, με αρκετά ακίνητα να αναζητούν ακόμη ενοικιαστές.
Χωρίς να είναι ακόμη διαθέσιμα τα στοιχεία του Μαΐου ώστε να έχουμε πιο ολοκληρωμένη εικόνα, ο καθοριστικός παράγοντας αυτής της στροφής προς την ηπειρωτική χώρα φαίνεται να είναι το συνολικό κόστος της εκδρομής. Τα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια έχουν ανεβάσει σημαντικά τον «λογαριασμό» για οποιονδήποτε επιλέξει νησί, ωθώντας πολλές οικογένειες και παρέες να στραφούν σε προορισμούς οδικώς προσβάσιμους εντός δύο – δυόμιση ωρών από την κατοικία τους.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η τιμολογιακή εικόνα, καθώς σε πολλά νησιά του Αιγαίου οι τιμές διαμονής εμφανίζονται χαμηλότερες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο περασμένων ετών, καθώς οι ιδιοκτήτες επιχειρούν να αντισταθμίσουν το βάρος των μεταφορικών για τον ταξιδιώτη.
Ο Θεμιστοκλής Μπάκας, Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, επισημαίνει ότι η αγορά βρίσκεται σε μια ενδιαφέρουσα συγκυρία, καθώς «καταγράφουμε ένα «πάγωμα» της δυναμικής στη νησιωτική Ελλάδα σε αντίθεση με την ηπειρωτική, όπου τα ποσοστά προ-κρατήσεων εμφανίζονται ιδιαίτερα υψηλά. Το φαινόμενο φαίνεται πως συνδέεται με την αύξηση του κόστους μετακίνησης», σημειώνει ο κ. Μπάκας.
Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο νέας αναθέρμανσης της ζήτησης για τα νησιά τις επόμενες ημέρες, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνηθίζουν να οργανώνουν τελευταία στιγμή την απόδρασή τους. Άλλωστε, η ευέλικτη πολιτική ακύρωσης που προσφέρουν πολλοί ιδιοκτήτες στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης λειτουργεί ενθαρρυντικά για πρώιμες κρατήσεις. Μετά την 1η Ιουνίου, πάντως, αναμένεται να «ανοίξουν» και νέα ακίνητα στις πλατφόρμες, καθώς η πλήρης θερινή σεζόν ξεκινά επίσημα.
Αναλυτικοί πίνακες με τις τιμές ανά 4μελή οικογένεια ή παρέα σε αυτοτελή διαμερίσματα, τόσο στην ηπειρωτική όσο και στη νησιωτική χώρα.


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος