Τραμπ στη Σαουδική Αραβία: Υπέγραψε «χρυσές» συμφωνίες δισεκατομμυρίων – Συναντήθηκε με τον μέχρι πρότινος επικηρυγμένο Αλ Σαραα

Με το βλέμμα στις εξελίξεις στο Ουκρανικό βρίσκεται ο Ντόναλντ Τραμπ από τις αραβικές χώρες όπου περιοδεύει. Ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε συμφωνίες δισεκατομμυρίων με τη Σαουδική Αραβία, όπου απόλαυσε αυτοκρατορική διαμονή, συνάντησε τον de facto ηγέτη της Συρίας Αλ Σαράα και ανακοίνωσε άρση των κυρώσεων προς τη Δαμασκό, για να της δώσει, όπως είπε, μια δεύτερη ευκαιρία.

Το δεύτερο σκέλος του ταξιδιού του Αμερικανού προέδρου ξεκίνησε εντυπωσιακά, αφού άλογα συνόδευαν το κομβόι του στο παλάτι, ενώ στην υποδοχή υπήρχαν καμήλες και άνδρες με σπαθιά, εν μέσω του θορύβου για την προσφορά του Κατάρ να παραχωρήσει πολυτελές αεροσκάφος για να χρησιμοποιηθεί ως το νέο AIR FORCE ONE.

«Θα πρέπει να πω, πως είμαστε φίλοι πολύ καιρό, δύσκολο να το πιστέψει κανείς, θυμάμαι πολύ καλά την πρώτη συνάντηση, συμπαθεί ο ένας τον άλλο και έχουμε συνεργαστεί, πλέον μπορούμε να το κάνουμε και σε ανώτατο επίπεδο», σημείωσε ο Ντόναλντ Τράμπ κατά την συνάντηση του με τον Εμίρη του Κατάρ, ενώ ο Εμίρης με τη σειρά τόνισε «Είναι μεγάλη η τιμή μας που είστε εδώ. Είμαστε ενθουσιασμένοι, πολύ χαρούμενοι, είναι μια ιστορική επίσκεψη. Δεν ξέρω αν το γνωρίζετε αλλά είστε ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που επισκέπτεται επίσημα το Κατάρ».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ενημέρωσε τους δημοσιογράφους, μέσα από το αεροπλάνο, για την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία, και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Συρίας, τον άνθρωπο που μέχρι πριν λίγο καιρό είχαν επικηρύξει οι ΗΠΑ για 10 εκατομμύρια δολάρια.

«Είναι ένας πολύ καλός, νέος, ωραίος τύπος. Σκληρός τύπος, με δυνατό παρελθόν, πολύ δυνατό παρελθόν. Μαχητής, έχει μια μεγάλη ευκαιρία να τα καταφέρει», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τραμπ, αναφερόμενος στον πρόεδρο της Συρίας.

Η συνάντηση έγινε στο Ριάντ παρουσία του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και οδήγησε στην οριστικοποίηση της απόφασης να αρθούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Συρίας. Ο Τραμπ ζήτησε από τον Αλ Σάραα να υπογράψει τις Συνθήκες του Αβραάμ για εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ κι εκείνος τάχθηκε υπέρ αμερικανικών επενδύσεων στα ενεργειακά κοιτάσματα της Συρίας.

«Μετά από συζητήσεις με τον πρίγκιπα Μοχάμεντ και τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ερντογάν, δίνω εντολή για παύση των κυρώσεων εναντίον της Συρίας για να κάνει μια νέα αρχή. Τους δίνει την ευκαιρία να μεγαλουργήσουν», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Στις συνομιλίες μετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που χαιρέτισε την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, την ώρα που στη Δαμασκό ο κόσμος ξεσπούσε σε πανηγυρισμούς.

Το ταξίδι του Ντόναλντ Τραμπ στη Σαουδική Αραβία τα είχε όλα. Επισκέψεις σε εκθέσεις, ομιλίες σε φόρουμ, αλλά και ειδικές τελετές με παραδοσιακούς χορούς. Συνεχώς στο πλευρό του Τραμπ, ο πρίγκιπας Μπιν Σαλμάν, με τους δύο άνδρες να υπογράφουν μεταξύ άλλων και αμυντική συμφωνία 142 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος