Τραμπ: Μια ειρηνευτική συμφωνία για τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι εφικτή – Ο Πούτιν αποδέχεται τις εγγυήσεις ασφαλείας

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι είναι εφικτή η επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «σε μια-δυο εβδομάδες θα γνωρίζουμε αν μπορούμε να δώσουμε λύση σε αυτόν τον τρομακτικό πόλεμο». Παράλληλα, τόνισε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, αποδέχεται τις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία.

«Ο Πρόεδρος Πούτιν είναι διατεθειμένος να δεχτεί τις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία και αυτό είναι ένα από τα βασικά σημεία που πρέπει να εξετάσουμε. Και ακριβώς αυτό είναι το θέμα που θα συζητήσουμε εδώ», είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να συζητήσουμε τις πιθανές ανταλλαγές εδαφών λαμβάνοντας υπόψη τα υφιστάμενα μέτωπα», λέχοντας χαρακτηριστικά ότι «οι γραμμές του πολέμου είναι πάρα πολύ προφανείς και πάρα πολύ θλιβερές».

Επανέλαβε ότι μίλησε απευθείας με τον Πούτιν τη Δευτέρα και ότι θα τον καλέσει ξανά μετά τη σημερινή συνάντηση, λέγοντας για άλλη μια φορά ότι δεν θερωρεί απαραίτητη μία κατάπαυση του πυρός.

«Στόχος μας είναι να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Όλοι θέλουμε ειρήνη διαρκείας, ίσως αυτό να συμβεί μετά τη σημερινή συνάντηση. Θέλω κατάπαυση του πυρός γιατί βάζει τέλος στους σκοτωμούς αλλά δεν είναι απαραίτητο να υπάρξει για να έχουμε ειρηνευτική συμφωνία», δήλωσε, παραδεχόμενος ότι «αρχικά νόμιζε ότι ήταν απλό να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία» αλλά τελικά το θέμα αποδείχτηκε πιο σύνθετο.

«Θα φτάσουμε σε μια λύση σήμερα, συμπεριλαμβανομένων και των θεμάτων ασφαλείας», επέμεινε.

«Θα οργανώσουμε μια τριμερή συνάντηση μετά από αυτό και θα δούμε αν μπορούμε να το τελειώσουμε και να το κλείσουμε», συνέχισε, επισημαίνοντας ότι μετά τη συνάντηση αναμένει από τον Ρώσο Πρόεδρο να απελευθερώσει περισσότερους από 1.000 Ουκρανούς κρατούμενους.

«Γνωρίζω ότι υπάρχουν πάνω από 1.000 κρατούμενοι και γνωρίζω ότι θα τους απελευθερώσουν. Ίσως τους απελευθερώσουν πολύ σύντομα, αμέσως, κάτι που θεωρώ εξαιρετικό», δήλωσε ο Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε προσωπικά όλους τους παριστάμενους, χαρακτηρίζοντας «φίλους» του τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ και τον καγκελάριο της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς και «σπουδαία ηγέτιδα» την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι. Μιλώντας για τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, είπε ότι «κάνει εξαιρετική δουλειά» ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν «είναι στο πλάι μου από την αρχή». Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ, του είπε: «Έχεις μαυρίσει, σου πάει, θέλω κι εγώ τέτοιο μαύρισμα», για να συμπληρώσει ότι και αυτός κάνει «σπουδαία δουλειά». Για την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι «είναι μια γυναίκα που τη σέβεται ο κόσμος», υπενθυμίζοντας την εμπορική συμφωνία που επιτεύχθηκε πρόσφατα μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Πηγή: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος