Toυρκία: Προσπάθειες ταυτοποίησης του βομβιστή με τεστ DNA (video)

Οι τουρκικές αρχές καταβάλλουν προσπάθειες για να ταυτοποιήσουν τον πολύ νεαρό καμικάζι που ανατινάχθηκε σκοτώνοντας 54 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, στη διάρκεια μιας μεγάλης κουρδικής γαμήλιας γιορτής στην Γκαζιάντεπ.

Αρκετές εκτιμήσεις θεωρούν μεγάλη την πιθανότητα να υπάρχει ανάμιξη του ISIS. Η Γκαζιάντεπ βρίσκεται κοντά στα συριακά σύνορα και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα πως η μεθόριος της Τουρκίας με τη Συρία πρέπει να “καθαρίσει” εντελώς από το Ισλαμικό Κράτος.

“Είναι το πιο φυσικό δικαίωμά μας να πολεμήσουμε αυτή την τρομοκρατική οργάνωση στο έδαφός μας και στο εξωτερικό”, δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο απολογισμός της επίθεσης, που ήταν η φονικότερη που έχει πραγματοποιηθεί φέτος στην Τουρκία, αυξήθηκε από 51 σε 54 νεκρούς, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan, διευκρινίζοντας ότι 66 πρόσωπα εξακολουθούν να νοσηλεύονται, τα 14 από τα οποία σε σοβαρή κατάσταση.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες Κυριακή ότι η επίθεση της προηγουμένης πραγματοποιήθηκε από “έναν καμικάζι που ήταν μεταξύ 12 και 14 ετών και ο οποίος είτε ανατίναξε ο ίδιος τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος είτε αυτά πυροδοτήθηκαν από απόσταση”.

Δήλωσε και πάλι πως οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν ότι το ΙΚ ήταν αυτό που πραγματοποίησε την επίθεση αυτή εναντίον ενός γάμου που διεξαγόταν υπαίθρια παρουσία πολλών προσκεκλημένων.

Η πλειονότητα των νεκρών είναι παιδιά ή έφηβοι, αναφέρει σήμερα ο Τύπος, και 29 από τους 44 νεκρούς, που έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι στιγμής, ήταν κάτω των 18 ετών. Ένας τούρκος αξιωματούχος πρόσθεσε πως τουλάχιστον 22 από τους νεκρούς ήταν παιδιά κάτω των 14 ετών.

Η εφημερίδα Hurriyet ανέφερε πως τεστ DNA διεξάγονται για να βρεθεί η ταυτότητα του καμικάζι.

Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας πιστεύουν πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε από τους τζιχαντιστές σε αντίποινα για τις επιθέσεις των κουρδικών πολιτοφυλακών και της υποστηριζόμενης από την Άγκυρα συριακής αντιπολίτευσης εναντίον του ΙΚ που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι αρχές καταζητούν επίσης δύο πρόσωπα που φέρεται ότι συνόδευσαν τον νεαρό καμικάζι στον τόπο της επίθεσης και στη συνέχεια διέφυγαν.

Ο επικεφαλής του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε πως “όλοι αυτοί που σκοτώθηκαν ήταν Κούρδοι”.
Οι νιόπαντροι – ένα ζευγάρι που διέφυγε από τις μάχες στην περιοχή του Σιίρτ για να έρθει στην Γκαζιάντεπ με την ελπίδα ότι εκεί τα πράγματα θα είναι πιο ήρεμα – επέζησαν.

Σύμφωνα με τη Hurriyet, ο τύπος της βόμβας που χρησιμοποιήθηκε –παραγεμισμένη με μέταλλο– είναι ο ίδιος που είχε χρησιμοποιηθεί και σε προηγούμενες επιθέσεις εναντίον φιλοκουρδικών συγκεντρώσεων το 2015 που αποδόθηκαν στο ΙΚ, στη μεθοριακή πόλη Σουρούτς (34 νεκροί) και στον σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας (103 νεκροί).

Ένα γιλέκο για εκρηκτικά βρέθηκε επίσης χθες στον τόπο της επίθεσης στην Γκαζιάντεπ.

Τα 44 πτώματα που έχουν ταυτοποιηθεί ενταφιάσθηκαν χθες στην Γκαζιάντεπ σε πολύ συγκινητικές τελετές.
Ωστόσο σε ορισμένους ο πόνος έδωσε τη θέση του στην οργή.

Μια ομάδα ανθρώπων πέταξε μπουκάλια εναντίον των αστυνομικών που παρέμειναν σε απόσταση. “Ντροπή σου, Ερντογάν!” φώναζαν οι Κούρδοι απευθυνόμενοι στον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος κατηγορείται ότι δεν τους προστάτεψε.

Φωτο: ΑΠΕ/ΜΠΕ, EPA/SEDAT SUNA

Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος