Η ποιότητα του νερού της Κάρλας είναι υποβαθμισμένη και περιέχει τοξίνες επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία. Αυτό επιβεβαιώνει έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που παρουσίασε η εφημερίδα «Ταχυδρόμος». Σύμφωνα με αυτή στο νερό έχουν καταγραφεί τοξίνες που ενώ δεν επηρεάζουν σημαντικά την ανάπτυξη των φυτών, εντούτοις συσσωρεύονται στο φυτό και μάλιστα σε επίπεδα μεγαλύτερα από τα όρια ασφαλείας που έχει θεσπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με αποτέλεσμα κατά τη βρώση τους να είναι ενδεχομένως επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία.
Οι συγκεκριμένες τοξίνες λέγονται μικροκυστίνες είναι ηπατοτοξικές προκαλούν δηλαδή βλάβες στο ήπαρ! «Φυσιολογικό χαρακτήρισε το γεγονός η πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας Ιφιγένεια Κάγκαλου, μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου. Τόνισε ότι η ποιότητα του νερού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα τεχνικά έργα που δεν έχουν ολοκληρωθεί, πράγμα που επισήμανε ο Φορέας και στο κλιμάκιο των ευρωβουλευτών που επισκέφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα τα έργα στην Κάρλα.
Τι έδειξε η καλλιέργεια μαρουλιών
Οι ερευνητές του Π.Θ. καλλιέργησαν μαρούλια τα οποία πότισαν με νερό από το λίμνη. Το μαρούλι είναι ένα φυτό που προσφέρεται για βιοδοκιμές.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, όπως αναφέρει η λέκτορας φυσιολογίας φυτών του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Εφη Λεβίζου, η ανάπτυξη των φυτών δεν φαίνεται να επηρεάστηκε σημαντικά από τις περιεχόμενες στο αρδευτικό νερό μικροκυστίνες. Εντούτοις, η βιοσυσσώρευση των μικροκυστινών στον βρώσιμο φυτικό ιστό ακολούθησε το πρότυπο της έκθεσης σε αυτές: όσο νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους δέχτηκαν τα μαρούλια νερό Κάρλας, τόσο περισσότερο συσσώρευσαν μικροκυστίνες στους υπέργειους ιστούς τους, φτάνοντας μάλιστα σε συγκεντρώσεις που βρίσκονται πολύ υψηλότερα από τα όρια ασφαλείας που έχει θέσει για την ανθρώπινη κατανάλωση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Συγκεκριμένα, στα φυτά που ποτίστηκαν από το στάδιο του σπόρου με νερό Κάρλας μετρήθηκε συγκέντρωση τοξινών κατά 6 φορές πάνω από το όριο, ενώ τα φυτά που έλαβαν νερό Κάρλας σε μεγαλύτερη «ηλικία» βρίσκονταν 2,4 φορές πάνω από το όριο.
Σημειώνεται ότι οι μικροκυστίνες είναι τοξίνες που προκαλούν βλάβη στο ήπαρ.
Οι επιστήμονες ήδη ξεκίνησαν νέα μελέτη με φυτά που καλλιεργούνται στις παρακάρλιες εκτάσεις: σιτηρά, καλαμπόκι, βιομηχανική τομάτα. «Δεν γνωρίζουμε αν το νερό της Κάρλας επηρεάζει όλα τα φυτά ως προς τη συσσώρευση τοξινών στον φυτικό ιστό. Είναι κάτι που ερευνούμε και στόχος είναι να έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα μέσα στον Οκτώβριο, προκειμένου να προχωρήσουμε και σε ενημέρωση των αγροτών των παρακάρλιων περιοχών», ανέφερε η κ. Λεβίζου.
Σε κάθε περίπτωση, το σήμα κινδύνου έχει μεταδοθεί. Θα πρέπει να γίνουν τοξικολογικές μελέτες αλλά και μελέτες για την καταπολέμηση των συγκεκριμένων τοξινών.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος