Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συζητούν τις αμερικανικές κυρώσεις και τα εμπόδια για την επανένταξη της Άγκυρας στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35, αλλά δεν έχει αλλάξει τίποτα όσον αφορά την κατοχή των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400, ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας την Παρασκευή.
Οι δυο σύμμαχες χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε αντιπαράθεση από το 2020, όταν η Ουάσιγκτον απέκλεισε την Άγκυρα από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών της Lockheed Martin και επέβαλε κυρώσεις για την απόκτηση των S-400 από την Τουρκία, τα οποία η Ουάσιγκτον θεωρεί απειλή για την ασφάλεια.
Η Τουρκία θεωρεί ότι η κίνηση αυτή ήταν άδικη. Και οι δύο πλευρές έχουν δηλώσει ότι ελπίζουν οι κυρώσεις CAATSA και οι αμερικανικοί νόμοι να ξεπεραστούν κατά τη δεύτερη θητεία του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ώστε η Τουρκία να μπορέσει να αγοράσει τα αεροσκάφη και να επανενταχθεί στο πρόγραμμα κατασκευής. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Τομ Μπάρακ, δήλωσε την Τετάρτη ότι οι συζητήσεις για το θέμα συνεχίζονται, αλλά σημείωσε ότι η αμερικανική νομοθεσία δεν θα επιτρέψει στην Τουρκία να λειτουργήσει ή να κατέχει το σύστημα S-400 αν θέλει να επιστρέψει στο πρόγραμμα F-35.
Απαντώντας στα σχόλια του Μπάρακ σε συνέντευξη Τύπου, το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας δήλωσε: «Δεν υπάρχουν νέες εξελίξεις σχετικά με τα συστήματα αεροπορικής άμυνας S-400, τα οποία έχουν τεθεί στην ημερήσια διάταξη τις τελευταίες ημέρες».
Οι διπλωματικές συζητήσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ συνεχίζονται «σχετικά με την άρση των κυρώσεων και των εμποδίων για την προμήθεια των F-35 και την επανένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα», ανέφερε.
«Η αντιμετώπιση της διαδικασίας σχετικά με το πρόγραμμα F-35 στο πνεύμα της συμμαχίας, μέσω αμοιβαίου διαλόγου και εποικοδομητικών διαβουλεύσεων, θα συμβάλει θετικά στις διμερείς σχέσεις», πρόσθεσε το Υπουργείο. Ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στο Reuters ότι πιστεύει πως η Τουρκία και οι ΗΠΑ θα βρουν έναν τρόπο να άρουν τις αμερικανικές κυρώσεις «πολύ σύντομα».
Η Ουάσιγκτον δηλώνει ότι τα S-400 αποτελούν απειλή για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 και για τα ευρύτερα αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία απορρίπτει αυτό το επιχείρημα και δηλώνει ότι οι S-400 δεν θα ενσωματωθούν στο ΝΑΤΟ.
Πηγή: Reuters
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος