Το Συμβούλιο της Ευρώπης θα συζητήσει περαιτέρω μέτρα κατά της Ρωσίας

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης αποφάσισε σήμερα να ζητήσει τη γνώμη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης σχετικά με περαιτέρω μέτρα που πρέπει να ληφθούν σύμφωνα με το Άρθρο 8 του Καταστατικού του Οργανισμού  ως απάντηση στις σοβαρές παραβιάσεις από τη Ρωσική Ομοσπονδία των καταστατικών της υποχρεώσεων ως κράτος μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η Επιτροπή Υπουργών έκρινε ότι η επίθεση της Ρωσίας εντός του κυρίαρχου εδάφους της Ουκρανίας, την οποία καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο και πάλι, είναι υπεύθυνη για τα τεράστια δεινά του ουκρανικού πληθυσμού και αποτελεί παραβίαση της ειρήνης πρωτοφανούς μεγέθους στην ευρωπαϊκή ήπειρο από τη δημιουργία του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για τη μοίρα των αμάχων θυμάτων της επίθεσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας, ιδίως των πιο ευάλωτων ατόμων, όπως οι ηλικιωμένοι, οι ανάπηροι και τα παιδιά. Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή εξέφρασε τη λύπη της για τη φρικτή βομβιστική επίθεση σε μαιευτήριο/παιδιατρείο στη Μαριούπολη, στις 9 Μαρτίου 2022, οι δράστες της οποίας πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Επιπλέον, προέτρεψε σθεναρά τη Ρωσία να εφαρμόσει τα προσωρινά μέτρα που υπέδειξε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την 1η και 4η Μαρτίου 2022, μεταξύ άλλων με σκοπό τη διασφάλιση της πρόσβασης του άμαχου πληθυσμού σε ασφαλείς οδούς εκκένωσης καθώς και την ταχεία διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η Επιτροπή χαιρέτισε επίσης και ενθάρρυνε την προθυμία των κρατών μελών να φιλοξενήσουν ή να βοηθήσουν έναν μεγάλο και αυξανόμενο αριθμό προσφύγων που αναζητούν προστασία εκτός Ουκρανίας και επίσης χαιρέτισε τη στήριξη των κρατών που έχουν ανοίξει τα σύνορά τους στους πρόσφυγες και την προθυμία του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η Αναπτυξιακή Τράπεζα να λάβει άμεσα μέτρα για να βοηθήσει τα μέλη της να αντιμετωπίσουν αυτή την κρίση.

Εξάλλου, χαιρέτισε και ενθάρρυνε τις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν τα όργανα και τα θεσμικά όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου του Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, για τη στήριξη των ουκρανικών αρχών και την ανακούφιση του πόνου του πληθυσμού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος