Το Συμβούλιο της Ευρώπης καλεί τη Ρωσία σε ανεξάρτητη και αποτελεσματική έρευνα για τη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι

Άφθονα ιατρικά στοιχεία που δείχνουν ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με έναν οργανοφωσφορικό αναστολέα χολινεστεράσης ενώ βρισκόταν στη Ρωσία ανέδειξε η υβριδική συζήτηση που διεξήχθη στην ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Υπογραμμίστηκε ότι πέντε διαφορετικές δοκιμές απέδειξαν ότι το δηλητήριο σχετιζόταν δομικά με μια ομάδα χημικών ουσιών που γενικά αναφέρεται ως «Novichok», ένας εξαιρετικά τοξικού νευρικού παράγοντα, που είναι γνωστό ότι είχε παραχθεί μόνο σε κρατικά εργαστήρια της ΕΣΣΔ και, σύμφωνα με πληροφορίες, της Ρωσίας. .

Οι βουλευτές της κοινοβουλευτικής συνέλευσης αναφέρθηκαν επίσης σε έρευνες που υποδεικνύουν «την πιθανότητα εμπλοκής πρακτόρων της FSB στη δηλητηρίαση του Ναβάλνι», με τον ισχυρισμό αυτό να ενισχύεται από την παραδοχή των ρωσικών αρχών ότι ο Ναβάλνι βρισκόταν υπό παρακολούθηση από τις μυστικές υπηρεσίες.

Μάλιστα σε σχετικό ψήφισμα που υιοθετήθηκε αργά το βράδυ σήμερα η Κοινοβουλευτική Συνέλευση κάλεσε τη Ρωσική Ομοσπονδία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ξεκινώντας μια ανεξάρτητη και αποτελεσματική έρευνα για τη δηλητηρίαση του Αλεξει Ναβάλνι, τονίζοντας ότι αυτοί που τη διενεργούν πρέπει να είναι ανεξάρτητοι και ότι η έρευνα θα έπρεπε ιδανικά να γίνει με διεθνή συνεργασία.

Η Συνέλευση κάλεσε επίσης τη Ρωσική Ομοσπονδία να απελευθερώσει αμέσως τον Αλεξέι Ναβάλνι σύμφωνα με το προσωρινό μέτρο που υπέδειξε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 16 Φεβρουαρίου 2021.

Το εγκριθέν ψήφισμα καλούσε τότε τη Ρωσική Ομοσπονδία «να διερευνήσει την εικαζόμενη ανάπτυξη, παραγωγή, αποθήκευση και χρήση χημικού όπλου σε ρωσικό έδαφος», παρέχοντας συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεταν άλλα κράτη μέλη της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα το συντομότερο δυνατό.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος