Το πρώτο εργαστηριακά ανεπτυγμένο ψάρι έλαβε έγκριση από τον FDA

Σύμφωνα με τον ιδρυτή της εταιρείας, η καλλιέργεια σολομού σε εργαστήριο μοιάζει λίγο με την παρασκευή μπύρας.

Στις αρχές Ιουνίου, η Wildtype, μια εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο έλαβε έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για την πώληση καλλιεργημένου σολομού sushi-grade. Η εταιρεία είναι η τέταρτη στις ΗΠΑ που λαμβάνει έγκριση για καλλιεργημένο κρέας.

Δεν πρόκειται για φυτικό υποκατάστατο, αλλά για σολομό που καλλιεργείται από κύτταρα του συγκεκριμένου ψαριού τα οποία τρέφονται με θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνη, λίπος και αλάτι. Το αποτέλεσμα είναι ένα κομμάτι ψαριού που, σύμφωνα με την εταιρεία, μοιάζει και έχει τη γεύση του σολομού, ενώ διατροφικά αποτελεί τον «δίδυμο» του φυσικού προϊόντος.

«Υπάρχει μια τεχνολογία που μπορεί να δώσει λύση σε ένα τεράστιο πρόβλημα της κοινωνίας μας: πώς θα εξασφαλίσουμε αρκετό κρέας και θαλασσινά για τα επόμενα τρία δισεκατομμύρια ανθρώπους», δήλωσε στο ABC ο συνιδρυτής της εταιρείας, Τζάστιν Κόλμπεκ.

Για τους ιδρυτές της Wildtype, αυτό αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης αποστολής. Ο Κόλμπεκ ανέφερε ότι η ιδέα προέκυψε από την εμπειρία του ως διπλωμάτης σε χώρες όπως το κατεστραμμένο από τον πόλεμο Αφγανιστάν, όπου θυμάται να μιλά με νέους πατέρες που διέσχιζαν τα σύνορα για να φέρουν τρόφιμα στις οικογένειές τους.

«Είναι δύσκολο να καλλιεργήσεις ο,τιδήποτε. Είναι ένας ξηρός τόπος, προφανώς. Αυτές οι ιστορίες χαράζονται στο μυαλό σου, και, ξέρειτε, ως πατέρας, φυσικά θα έκανα το ίδιο για να ταΐσω τα παιδιά μου», είπε ο Κόλμπεκ.

Το πρώτο εργαστηριακά ανεπτυγμένο ψάρι έλαβε έγκριση από τον FDA
(Wildtype)

Η ιστορία της εταιρείας έχει κλασικά χαρακτηριστικά start-up. Το εργαστήριο, που αρχικά λειτουργούσε ως μικροζυθοποιείο, έχει μεταμορφωθεί: αντί για δεξαμενές ζύμωσης μπύρας, χρησιμοποιεί βιοαντιδραστήρες για την καλλιέργεια ζωντανών κυττάρων σολομού του Ειρηνικού.

«Εδώ ξεκινά η πολύ μικρής κλίμακας καλλιέργεια. Είναι το σημείο όπου παίρνουμε την αρχική καλλιέργεια και αφήνουμε τα κύτταρα να αναπτυχθούν στα θρεπτικά συστατικά» εξήγησε ο συνιδρυτής της εταιρείας, Άριε Έλφενμπαϊν. 

Για να εκτιμήσει κανείς την πολυπλοκότητα της διαδικασίας, αξίζει να αναφερθεί στο παρελθόν του Έλφενμπαϊν ως καρδιολόγου και ερευνητή μικροβιολογίας στα Gladstone Institutes του Σαν Φρανσίσκο. Εκεί, μια ομάδα που κέρδισε Νόμπελ, πέτυχε σημαντικά επιτεύγματα, όπως η μετατροπή δερματικών κυττάρων σε πολυδύναμα βλαστοκύτταρα και στη συνέχεια σε κύτταρα καρδιάς και άλλους τύπους ανθρώπινου ιστού.

Ο πρόεδρος του εργαστηρίου Ντίπακ Σριβαστάβα θυμάται τη μέρα που ο Έλφενμπαϊν του ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει για να εφαρμόσει παρόμοιες τεχνικές για την παραγωγή σολομού σε εργαστήριο.

«Με εξέπληξε τελείως μια μέρα, ήρθε στο γραφείο μου και είπε: ‘Ντίπακ, είμαι ευγνώμων για την εκπαίδευση που πήρα εδώ, αλλά πάντα με ενδιέφερε η βιώσιμη διατροφή για τον πλανήτη. Και πιστεύω ότι όσα έμαθα εδώ για τη δημιουργία μυϊκού ιστού από βλαστοκύτταρα μπορούν να με βοηθήσουν να παράγω μυϊκό ιστό ψαριού από βλαστοκύτταρα και να προσφέρω λύση στο παγκόσμιο ζήτημα της επισιτιστικής ασφάλειας και της προστασίας του περιβάλλοντος» δήλωσε ο Σριβαστάβα.

Η απόφαση του Έλφενμπαϊν να αλλάξει καριέρα ήρθε σε μια στιγμή ραγδαίων εξελίξεων στον χώρο της διατροφής, με εταιρείες όπως η Savor Foods να δημιουργούν βούτυρο από CO2 και η UPSIDE Foods στο Μπέρκλεϊ να πρωτοπορεί στη παραγωγή εργαστηριακού κρέατος και κοτόπουλου. Παρ’ όλα αυτά, η Wildtype αναγνωρίζει ότι το επόμενο βήμα είναι να πείσει τους καταναλωτές να δοκιμάσουν εργαστηριακά θαλασσινά. Η εταιρεία έχει ήδη διοργανώσει δείπνα, γευστικές δοκιμές και συνεργασίες με σεφ. Το τελικό όραμα, πέρα από τη γεύση, είναι η βιωσιμότητα, η διαθεσιμότητα και η τιμή, δημιουργώντας θαλασσινά προσιτά σε όλους και μια λύση πιο φιλική προς τον πλανήτη.

ΠΗΓΗ: Fast Company, ABC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος