Το μεταναστευτικό δίκαιο στο επίκεντρο του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου της ΕΔΑΜ στο Βόλο

Το μεταναστευτικό δίκαιο αποτελεί το βασικό θέμα συζήτησης στο πρώτο Πανελλήνιο Συνέδριο που πραγματοποιείται στο ΤΕΕ Μαγνησίας και διοργανώνουν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθήνας και Βόλου και η Ένωση Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης. Το συνέδριο ξεκίνησε τις εργασίες του σήμερα το απόγευμα και ολοκληρώνεται αύριο. Η συζήτηση σήμερα επικεντρώθηκε σε θέματα αλλαγής του νομικού πλαισίου για τους μετανάστες, και το θέμα της ιθαγένειας. Οι ομιλητές εξέφρασαν την ανησυχία τους για την πιθανότητα κάποια κράτη να αποφασίσουν να κλείσουν τα σύνορά τους, ειδικά με το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι.

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Λάζαρος Γαϊτάνης επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων για τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών.  Τόνισε δε, ότι οι νόμοι 4251/2014 και 4332/2015 αποτελούν θετικά βήματα για την οικονομική ένταξη των μεταναστών και τη διαδικασία κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας.

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ  Ελίζα Βόζεμπεργκ  επισήμανε μεταξύ άλλων ότι « Η Ε. Ε. δεν έχει εσωτερικά σύνορα, οπότε αν αμφισβητηθεί μια κατάκτηση όπως η συνθήκη Σέγκεν είναι  πολύ κακό, όπως επίσης αποτελεί μια επικίνδυνη παρενέργεια, να αρχίσουν να αυξάνονται οι ακραίες φωνές, όπως της κας Λεπέν». Τόνισε ότι η Ε.Ε. δεν πρέπει να υιοθετήσει το φόβο και τον τρόμο-που είναι και ο στόχος των τρομοκρατών, ξεκαθαρίζοντας ότι  τρομοκρατία δεν συνδέεται με τη μετανάστευση  «Η τρομοκρατία δυστυχώς υπάρχει μέσα στην Ε.Ε. και η πλειοψηφία των τρομοκρατών είναι Ευρωπαίοι πολίτες που έχουν εκπαιδευτεί εδώ και χρόνια και το φαινόμενο  ειδικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια με τα γεγονότα στη Συρία έχει πολύ  διογκωθεί» τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο  γ.γ, του Υπουργείου Εσωτερικών Βασ. Παπαδόπουλος εξήγησε ότι τα προβλήματα με το μεταναστευτικό αντιμετωπίζονται και ότι το κλείσιμο των συνόρων στην Ειδομένη ελέγχεται. Εξέφρασε όμως τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι υπάρχει πιθανότητα κάποιοι από τους πρόσφυγες τελικά να μείνουν στην Ελλάδα και να μην αναχωρήσουν για άλλες χώρες της Ευρώπης. Για την αμφισβήτηση της συνθήκης Σένγκεν, επισήμανε ότι είναι ευκαιρία για την Ευρώπη να επεκτείνει τη συνθήκη και σε χώρες όπως τα δυτικά Βαλκάνια που πλέον συμμετέχουν στο τραπέζι των συζητήσεων ως ισότιμοι εταίροι και διαχειριστές.

Η πρόεδρος της ΕΔΑΜ, δικηγόρος  Χρυσούλα Μαρινάκη ανέφερε  ότι το πρόβλημα της μετανάστευσης δεν μπορεί να λυθεί με κλειστά σύνορα ,αφού η τρομοκρατία δεν αναγνωρίζει σύνορα και τόνισε ότι εκείνο που απαιτείται είναι να  αναθεωρήσει την πολιτική της η Ε.Ε., με βάση τις θεμελιακές αρχές της αλληλεγγύης , της ισότητας μεταξύ των κρατών –μελών βάσει των οποίων θεμελιώθηκε. Για τους οικονομικούς μετανάστες είπε πως  δεν μπορούν να γνωρίζουν κανέναν περιορισμό, αλλά ούτε η Ελλάδα να γίνει η «αποθήκη» της Μεσογείου και της Ευρώπης. Τόνισε πάντως ότι η Ελλάδα στέκεται πάντα δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη.

Για τη δεύτερη γενιά αλλοδαπών που ζουν στην Ελλάδα και δεν μπορούν να αποκτήσουν υπηκοότητα η κα Μαρινάκη εξήγησε: « Οι άνθρωποι αυτοί διαμένουν αρκετά χρόνια στην Ελλάδα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν αναπτύξει τις επαρκείς βιοτικές σχέσεις που να τους οδηγούν στην απόκτηση της ελληνικής υπηκοότητας. Πολλές φορές διαπιστώνουμε την δυσκολία επικοινωνίας, αφομοίωσης, της γλώσσας, οπότε κάθε περίπτωση πρέπει να τη βλέπουμε ξεχωριστά  και με ιδιαίτερη προσοχή».

Η πρόεδρος Εφετών και πρόεδρος Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Ειρήνη Γιανναδάκη είπε ότι προσφυγική και μεταναστευτική κρίση τον τελευταίο καιρό εκδηλώνεται με δραματικό τρόπο και οι τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι δημιουργούν ένα νέο περιβάλλον στο νομικό πλαίσιο του μεταναστευτικού και πρόσθεσε:

Για το αν υπάρχει ανάγκη αλλαγής του δικαίου για το μεταναστευτικό η πρόεδρος Εφετών τόνισε  ότι  η υφιστάμενη ελληνική , αλλά και η Ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι ελλιπείς και ενόψει των νέων εξελίξεων και προφανώς θα πρέπει να γίνει εκ νέου επεξεργασία του  νομοθετικού κειμένου , λαμβάνοντας υπόψη ότι οι κανόνες δικαίου συνήθως έπονται των κοινωνικών και οικονομικών εξελίξεων. « Πρέπει να βελτιωθεί η νομοθεσία διότι η Ελλάδα έχει καταδικαστεί για τις συνθήκες κράτησης των αλλοδαπών και θα πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία και να αρθούν οι επιφυλάξεις των χωρών υποδοχής».

Η καθηγήτρια συγκριτικού δικαίου  της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ Ελίνα Μουσταϊρα μίλησε για  τη ραγδαία εισροή μεταναστών  και προσφύγων σε κράτη  της Ευρώπης κι αν οφείλει να έχει αντίκτυπο στις εθνικές ρυθμίσεις  κτήσης ιθαγένειας από τα τέκνα αυτών χαρακτηρίζοντας  «καυτό» το ζήτημα και το εστίασε κυρίως σε όσους εισέρχονται στη χώρα χωρίς έγγραφα, ενώ τόνισε ότι κανένα κράτος δεν δίνει απευθείας την ιθαγένεια αν δεν πληρούνται κάποιες άλλες προϋποθέσεις..

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασ. Αλεξανδρής τόνισε ότι το σύγχρονο  μεταναστευτικό χρίζει ιδιαίτερης νομικής αντιμετώπισης και ότι ο ευρωπαϊκός νομικός πολιτισμός θα πρέπει να αποδείξει ουσιαστικά ότι μπορεί να λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσει την καταιγίδα του μεταναστευτικού προβλήματος σε επίπεδο ατομικών  δικαιωμάτων.

.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος