Ορισμένοι πλαστικοί χειρουργοί εκφράζουν αυξανόμενη ανησυχία για το φαινόμενο «AI face», καθώς όλο και περισσότεροι ασθενείς προσέρχονται στα ιατρεία τους με μη ρεαλιστικές εικόνες που έχουν δημιουργηθεί από τεχνητή νοημοσύνη και παρουσιάζουν εξιδανικευμένα, συχνά ανέφικτα πρότυπα ομορφιάς.
Η Δρ. Νόρα Νούτζεντ, αισθητική χειρουργός και πρόεδρος της Βρετανικής Ένωσης Αισθητικών Πλαστικών Χειρουργών, αναφέρει ότι το φαινόμενο είναι πλέον συχνό. Ασθενείς επισκέπτονται το ιατρείο της με «βελτιωμένες» φωτογραφίες τους που έχουν δημιουργηθεί από AI, πιστεύοντας λανθασμένα ότι τα αποτελέσματα αυτά μπορούν να επιτευχθούν χειρουργικά.
«Μπορώ μόνο να προβλέψω ότι το φαινόμενο θα αυξηθεί, δεδομένου του ρυθμού με τον οποίο η AI έχει ενσωματωθεί σε κάθε πτυχή της ζωής μας», δήλωσε.
Άνθρωποι που χρησιμοποιούν chatbots για να διαμορφώσουν το «ιδανικό» τους πρόσωπο ζητούν πλέον αψεγάδιαστο δέρμα, απόλυτη συμμετρία, έντονα ζυγωματικά, λεπτές μύτες και σχεδόν τέλειες αναλογίες προσώπου- πρότυπα που συχνά είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθούν, απαιτούν πολύ χρόνο και έχουν υψηλό κόστος. Όπως εξηγεί στον Guardian ο Δρ. Άλεξ Καρύδης, πλαστικός χειρουργός στο Λονδίνο, η AI μπορεί να ελέγχει κάθε pixel μιας εικόνας, όμως «η χειρουργική δεν λειτουργεί σε τόσο μικροσκοπικό επίπεδο λεπτομέρειας».
Παρόλα αυτά, οι προσδοκίες πολλών ασθενών διαμορφώνονται πολύ πριν μπουν στο χειρουργείο. Η Νούτζεντ και ο Καρύδης περιγράφουν πόσο ισχυρή ψυχολογική επίδραση έχουν οι εικόνες που δημιουργεί η τεχνητή νοημοσύνη, καθώς διαμορφώνουν και εδραιώνουν τα πρότυπα ομορφιάς.
«Μόλις δεις μια εικόνα, “χαράζεται” μέσα σου», είπε η Δρ. Νούτζεντ. Ο Δρ. Καρύδης συμφώνησε, σημειώνοντας ότι αυτές οι εικόνες «αποτυπώνονται» στο μυαλό των ασθενών και ότι οι συνάδελφοί του δέχονται πλέον πληθώρα σχετικών αιτημάτων.
Οι χειρουργοί επιμένουν ότι τα αποτελέσματα των αισθητικών επεμβάσεων δεν είναι ποτέ εγγυημένα.
Διαβάστε επίσης: Αύξηση της ζήτησης για αισθητικές επεμβάσεις στους άνδρες
Η «τέλεια» εικόνα και η πραγματικότητα της ανατομίας
Για να κατανοήσει καλύτερα το φαινόμενο, δημοσιογράφος του Guardian ζήτησε από ένα AI chatbot να του προτείνει αισθητικές επεμβάσεις και να δημιουργήσει επεξεργασμένες εικόνες του προσώπου του, τις οποίες αξιολόγησε στη συνέχεια ο Δρ. Καρύδης. Αρχικά, το AI πρότεινε ρινοπλαστική, επέμβαση στο διάφραγμα, διακριτική βλεφαροπλαστική και ανόρθωση φρυδιών. Ο Δρ. Καρύδης χαρακτήρισε τις αλλαγές σχετικά ήπιες, εκτιμώντας ότι θα κόστιζαν περίπου 25.000 λίρες.
Όταν το chatbot κλήθηκε να δημιουργήσει ένα πιο «αρρενωπό» πρόσωπο, οι προτάσεις του ήταν πολύ πιο ακραίες: εμφύτευμα πηγουνιού, αφαίρεση λίπους από τα μάγουλα, ενίσχυση της περιοχής κάτω από τα μάτια, μεταμόσχευση γενιών και άλλες επεμβάσεις.
«Εδώ είναι που τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται λίγο ανόητα», είπε ο Καρύδης. «Φαίνεται σαν να του έδωσε τα μάτια κάποιου άλλου». Ο πλαστικός χειρουργός πρόσθεσε επίσης ότι το εμφύτευμα πηγουνιού είναι περιττό και ότι ο δημοσιογράφος θα «πλήρωνε το τίμημα» για την αφαίρεση του λίπους από τα μάγουλα αργότερα στη ζωή του, καθώς το πρόσωπό του θα γινόταν φυσικά πιο αδύνατο.
«Αν κάποιος υλοποιούσε όλα όσα προτείνει το chatbot, το κόστος θα ξεπερνούσε τις 100.000 λίρες και το αποτέλεσμα πιθανότατα δεν θα έμοιαζε με αυτό της εικόνας, ενώ θα υπήρχαν και σημαντικοί κίνδυνοι», τόνισε ο Δρ. Καρύδης.
Η υπερβολική συμμετρία του «AI face»
Οι χειρουργοί παρατηρούν ότι τα πρόσωπα που δημιουργεί η AI έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά, με κυριότερο την υπερβολική συμμετρία- κάτι που η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί εύκολα, αλλά συχνά είναι αδύνατο να αναπαραχθεί στην πραγματική ζωή.
Ο Δρ. Χουλιάν ντε Σίλβα, αισθητικός χειρουργός στο Λονδίνο, εξηγεί ότι η AI μπορεί να ευθυγραμμίσει άμεσα τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Ωστόσο, τόνισε, ότι «δεν είναι δυνατό να τροποποιηθούν έτσι τα οστά του κρανίου. Ο εγκέφαλος βρίσκεται πίσω από τις οφθαλμικές κόγχες. Δεν μπορείς να αλλάξεις με ασφάλεια τη θέση του οφθαλμικού κόγχου».
Ο ντε Σίλβα σημείωσε επίσης ότι όταν η τεχνητή νοημοσύνη επεξεργάζεται μια φωτογραφία πελάτη, τείνει να εφαρμόζει ως προεπιλογή καθιερωμένα πρότυπα ομορφιάς: για τις γυναίκες προτείνει πρόσωπο σε σχήμα καρδιάς, γνάθο σε σχήμα V και έντονα ζυγωματικά, ενώ για τους άνδρες συστήνει φαρδύτερο σαγόνι και πιο γεμάτα άνω βλέφαρα.
Ο ντε Σίλβα εκφράζει την ανησυχία του και για μια άλλη τάση που παρατηρεί: πολλές «εντυπωσιακές» μεταμορφώσεις στα social media ενδέχεται να έχουν δημιουργηθεί από AI. Θυμάται χαρακτηριστικά ένα βίντεο στο οποίο μια γυναίκα εμφανιζόταν «30 χρόνια νεότερη» μετά από επέμβαση.
«Το είδα ξανά και ξανά», είπε. «Και την τρίτη φορά παρατήρησα ότι η γυναίκα είχε έξι δάχτυλα σε κάθε χέρι».
Πηγή: Guardian
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος