Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά την παραχώρηση στη Μολδαβία καθεστώς υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Την αίτηση ένταξης της Μολδαβίας στην ΕΕ χαιρέτησε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τονίζοντας ότι η χώρα βρίσκεται στο σωστό δρόμο όσον αφορά την υιοθέτηση βασικών μεταρρυθμίσεων. Το κείμενο, που εγκρίθηκε σημειώνει ότι η Μολδαβία έχει επηρεαστεί δυσανάλογα από τον ρωσικό πόλεμο στη γειτονική Ουκρανία. Αυτό οφείλεται κυρίως στην άφιξη περισσότερων από 450.000 Ουκρανών προσφύγων από την έναρξη της εισβολής, σχεδόν 100.000 από τους οποίους παραμένουν στη Μολδαβία, αλλά και λόγω του χαμένου εμπορίου και της αύξησης των τιμών της ενέργειας και των μεταφορών.

Για τον σκοπό αυτό, καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παράσχει περισσότερη στήριξη στη χώρα, δηλαδή μέσω νέας μακροοικονομικής χρηματοδοτικής βοήθειας, περαιτέρω μέτρων απελευθέρωσης των μεταφορών και του εμπορίου και συνεχούς υποστήριξης για τη διαχείριση των προσφύγων και ανθρωπιστικούς σκοπούς.

Χορήγηση στη Μολδαβία καθεστώς υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Μολδαβία θα πρέπει να συνεχίσουν τις εργασίες για την ένταξη της χώρας στην ενιαία αγορά της ΕΕ και για την ενισχυμένη τομεακή συνεργασία. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση των αιτήσεών της και να παράσχει στη Μολδαβία την πλήρη βοήθειά της όσο αυτή είναι σε εξέλιξη. Χωρίς πάντως να προδικάζεται το περιεχόμενο της γνώμης της Επιτροπής, οι αρχές της Μολδαβίας βρίσκονται αναμφίβολα στον σωστό δρόμο υιοθετώντας βασικές μεταρρυθμίσεις, ιδίως όσον αφορά τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αυξημένοι φόβοι για τις εξελίξεις στην Υπερδνειστερία

Το Κοινοβούλιο εκφράζει επίσης σοβαρή ανησυχία για τις πρόσφατες εξελίξεις στην επικράτεια της περιοχής της Υπερδνειστερίας, όπου σημειώθηκαν ορισμένα «περιστατικά ασφαλείας» και θεωρούνται ως επικίνδυνες ενέργειες πρόκλησης σε μια εξαιρετικά ασταθή κατάσταση ασφάλειας.

Εκβιασμός ενέργειας από τη Ρωσία

Τονίζεται επιπλέον ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η Ρωσία ασκεί πολιτική πίεση στην Μολδαβία λόγω του εφοδιασμου της με φυσικό αέριο προκειμένου να επηρεάσει την πολιτική τροχιά και τον γεωπολιτικό προσανατολισμό της χώρας ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη τοποθέτηση φιλοδυτικής κυβέρνησης της χώρας. Ζητούμενο αποτελεί η στήριξη της Μολδαβίας για τη διασφάλιση της ενεργειακής της ανεξαρτησίας, συνδεσιμότητας, διαφοροποίησης και αποδοτικότητάς της, καθώς και για την επιτάχυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος