Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε προειδοποιήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την μήνυση σχετικά με την μη εφαρμογή του κράτους δικαίου

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Μπορεί η εντολή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Σασόλι να ζητήσει από την νομική υπηρεσία του Κοινοβουλίου να υποβάλει σήμερα αγωγή κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μη εφαρμογή του Κανονισμού του κράτους δικαίου να έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία και ίσως να αιφνιδίασε σύμφωνα με ευρωπαίους αναλυτές την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ωστόσο η κίνηση αυτή ήταν αναμενόμενη ήδη από τα μέσα Οκτωβρίου, όταν συνεδρίασε η επιτροπή νομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αφήνοντας χρονικό περιθώριο 14 ημερών.

Οι ευρωβουλευτές της επιτροπής νομικών υποθέσεων είχαν συστήσει στις 14 Οκτωβρίου στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντέιβιντ Σασόλι, να μηνύσει την Επιτροπή της ΕΕ για την αποτυχία της να ενεργήσει σε ενδεχόμενη αναστολή των κονδυλίων της ΕΕ για παραβάτες του κράτους δικαίου.

Η απόφαση λήφθηκε τότε με 13 ψήφους υπέρ, τρεις κατά και έξι αποχές, ενώ η επιτροπή επέμεινε το κοινοβούλιο να καταθέσει καταγγελία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν χρησιμοποίησε  τον «μηχανισμό του κράτους δικαίου», ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο, επιτρέποντας στην εκτελεστική εξουσία της ΕΕ, να προτείνει την αναστολή των κονδυλίων για τα κράτη μέλη που παραβίασαν κανονισμό.

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής από την πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τιέμο Βολκεν, είχε τονίσει στην παρέμβαση του στην επιτροπή πως «η ευρωπαϊκή επιτροπή αντί να αντισταθεί στους νταήδες και τους αυταρχικούς που χρησιμοποιούν τα χρήματα της ΕΕ για να διαλύσουν τη δημοκρατία, έριξε το κουτάκι κάτω, παρέλειψε να εφαρμόσει τον κανονισμό περί όρων του κράτους δικαίου, ήρθε η ώρα για την Επιτροπή να αντιμετωπίσει τις αποτυχίες της και να αναλάβει την ευθύνη»

Αλλά και ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ντάνιελ Φρόιντ περιέγραφε τη μήνυση ως «τελική προειδοποίηση» προς τη φον ντερ Λάιεν. «Δεν έχουμε συμφέρον να εγκλωβιστούμε σε μια δικαστική διαμάχη ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ενώ η διαφθορά ανθίζει στην Ουγγαρία και η διάκριση των εξουσιών διαλύεται στην Πολωνία και χρειάζεται επιτέλους οικονομικές συνέπειες για τη Βαρσοβία και τη Βουδαπέστη».

Μάλιστα πριν από την ψηφοφορία ορισμένοι ευρωβουλευτές είχαν ήδη προειδοποιήσει για την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ του κοινοβουλίου και της επιτροπής σε περίπτωση μη εφαρμογής του κανονισμού, ενώ ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Σασόλι είχε προθεσμία μέχρι τις 2 Νοεμβρίου να υποβάλει την αγωγή.

Ανάλογη προειδοποίηση είχε απευθύνει και ό ίδιος ο Ντέιβιντ Σασόλι κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην ευρωπαϊκή συνάντηση νεολαίας. Μιλώντας εκεί για την παραβίαση των αξιών της ΕΕ είχε σημειώσει ότι είναι γνωστό πως ορισμένες χώρες «υπονομεύουν την ΕΕ αυτή τη στιγμή και ελπίζουμε και ευχόμαστε να επανεξετάσουν τις θέσεις τους. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε καμία χώρα στην Ευρώπη να παραβιάζει θεμελιώδεις νόμους και τις συνθήκες, και θα είμαστε ανυποχώρητοι σε αυτό».

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕ δήλωνε πως θα αναλάβει δράση μόνο όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφασίσει για τις καταγγελίες και «εξοπλίσει» την επιτροπή με νομικά επιχειρήματα.

Ακολούθησε στην δεύτερη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Οκτωβρίου, η πρωτοφανή φραστική και πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ του Πολωνού Πρωθυπουργού, της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λαίεν και τα ομαδικά πυρά από τους ευρωβουλευτές κατά της πολωνικής ηγεσίας.

Υπενθυμίζεται πως ο κανονισμός, ο οποίος εγκρίθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, επιτρέπει στην ΕΕ να αναστείλει τις πληρωμές από τον προϋπολογισμό της ΕΕ προς τα κράτη μέλη στα οποία απειλείται το κράτος δικαίου.  Ως εκ τούτου, η επιτροπή νομικών υποθέσεων του Κοινοβουλίου είχε προτείνει τη λήψη νομικών μέτρων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος