Η καθολική εκκλησία και όλος ο πλανήτης θρηνούν την απώλεια του Πάπα Φραγκίσκου με χιλιάδες κόσμου να εισακούν την έκκληση του Ποντίφικα για προσευχές και να συρρέουν στο Βατικανό για το «ύστατο χαίρε».
Το σκήνωμα του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος απεβίωσε το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα, παραμένει στο παρεκκλήσιο του ξενώνα της Αγίας Μάρθας, όπου διατηρούσε το παπικό του διαμέρισμα.
Εκεί, ενδεδυμένο με τα κόκκινα επίσημα αρχιερατικά άμφια που ο Πάπας Φραγκίσκος αρνήθηκε κατά την πρώτη του εμφάνιση μετά την εκλογή του, φυλάσσεται από δύο μέλη της ελβετικής φρουράς, καθώς καρδινάλιοι, μοναχές και λαϊκοί πιστοί προσεύχονται. Την ευθύνη των τελετών έχει ο καμεράριος Κέβιν Φάρελ, ένας Αμερικανός καρδινάλιος Ιρλανδικής καταγωγής, τον οποίο διόρισε στο αξίωμα αυτό ο Πάπας Φραγκίσκος πριν από 6 χρόνια.
«Είπα… ξέρετε… είπα στον Άγιο Πατέρα πως, ναι, θα δεχόμουν (τον διορισμό μου) υπό έναν όρο: Πως εκείνος θα μιλούσε στη δική μου κηδεία», δήλωσε ο καμεράριος Κέβιν Φάρελ.
Ο εκάστοτε καμεράριος είναι ένα από μόνο δύο πρόσωπα που δεν εκπίπτουν των αξιωμάτων τους κατά την περίοδο της κενής παπικής έδρας. Ως μέρος των ευθυνών του, ο καρδινάλιος Φάρελ επέβλεψε την σφράγιση των παπικών διαμερισμάτων και την καταστροφή του αργυρού δαχτυλιδιού του αλιέως, του παπικού διακριτικού το οποίο φέρει ως σφραγίδα αναπαράσταση του Αγίου Πέτρου, και το οποίο αλλοιώνεται ώστε να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πιθανή πλαστογράφηση των επιθυμιών του εκλιπόντος Πάπα.
Αύριο Τετάρτη στις 10:00 ώρα Ελλάδος αναμένεται η μεταφορά του φέρετρου με το σκήνωμα του Πάπα Φραγκίσκο στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, όπου θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα για τους χιλιάδες πιστούς που αναμένεται να προσέλθουν στο Βατικανό για το τελευταίο αντίο στον αγαπητό τους Ποντίφικα.
Η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου θα τελεστεί το Σάββατο (26/4) στις 11:00 ώρα Ελλάδος στον εξωτερικό χώρο της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου. Στο τέλος της τελετής, το φέρετρο θα μεταφερθεί πρώτα εντός του ναού και στη συνέχεια στη Βασιλική Σάντα Μαρία Ματζόρε, όπου και θα γίνει η ταφή, όπως ο ίδιος ο Πάπας είχε ζητήσει.
Συγχρόνως, δόθηκε στη δημοσιότητα το κείμενο της διαθήκης του Πάπα Φραγκίσκου. Διαισθανόμενος -κατά τον ίδιο- την εγγύτητα της δύσης του εγκοσμίου βίου του, ολοκλήρωσε τη μακρόχρονη διακονία του με ένα κείμενο που αφορά αποκλειστικώς στην ταπεινότητα της ταφής του, ορίζοντας λεπτομερώς πως επιθυμούσε να ταφεί σε έναν απλό, χωρίς διάκοσμο, τάφο στο χώμα του αγαπημένου του τόπου προσευχής, ανάμεσα στα παρεκκλήσια της Παπικής βασιλικής της Σάντα Μαρία Ματζόρε –ενώ αναφέρει πως διασφάλισε την πρόνοια ανωνύμου ευεργέτου, ο οποίος θα καλύψει τα σχετικά έξοδα.
Στην κηδεία αναμένονται ηγέτες από όλο τον κόσμο, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ με σύζυγό του Μελάνια, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Ρομπέρτα Μετσόλα, ο Αργεντινός Πρόεδρος Χαβιέρ Μιλέι και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ απών θα είναι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Η Ιταλία κήρυξε 5ήμερο πένθος, και δεδομένων των επικείμενων αφίξεων μεγάλων ηγετών, αλλά και του μεγάλου πλήθους κόσμου που αναμένεται, ήδη βρίσκονται σε ισχύ δρακόντεια μέτρα ασφάλειας στην Αιώνια Πόλη, τα οποία αναμένεται να παραμείνουν μέχρι το Κονκλάβιο.
Οι επικρατέστεροι για τη διαδοχή του Πάπα Φραγκίσκου
Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, 15 με 20 μέρες μετά τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου θα συγκληθεί το Κονκλάβιο στην Καπέλα Σιστίνα για να αποφασίσει το ποιος θα είναι ο νέος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.
Η ψηφοφορία είναι μυστική και δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο οι καρδινάλιοι κάτω των 80 ετών, ενώ το αξίωμα θα αναλάβει ο υποψήφιος που θα καταφέρει να συγκεντρώσει τα 2/3 των ψήφων.
Κάθε μέρα πραγματοποιούνται 4 ψηφοφορίες, ενώ σε όλη την διάρκεια οι καρδινάλιοι είναι αποκομμένοι από τον έξω κόσμο. Είναι κλειδωμένοι στο Βατικανό. Τους παίρνουν τα κινητά, δεν έχουν το δικαίωμα να επικοινωνούν με τον έξω κόσμο μέχρι να εκλέξουν τον Πάπα.
Μετά από κάθε ατελέσφορη ψηφοφορία ο καπνός που βγαίνει από την καμινάδα του ναού είναι μαύρος, όταν όμως το κονκλάβιο καταλήξει σε μία απόφαση τότε ο καπνός είναι λευκός.
Το ερώτημα, όμως, είναι αν ο νέος Ποντίφικας θα συνεχίσει στα χνάρια του Πάπα Φραγκίσκου, που προσπάθησε να προωθήσει τον εκσυγχρονισμό της Εκκλησίας.
«Κάθε Κονκλάβιο αποφασίζει για την συνέχεια ή την απομάκρυνση (από τον προηγούμενο Πάπα), για το αν θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση ή αν θέλει να κάνει κάτι διαφορετικό», ανέφερε η αναλύτρια του CNN, Ελίζ Άλαν.
Μεταξύ των πιο προβεβλημένων υποψήφιων είναι ο 70χρονος Πιέτρο Παρολίν από την Ιταλία, στενός συνεργάτης του Φραγκίσκου και υπουργός εξωτερικών του Βατικανού. Ο επίσης Ιταλός Ματέο Τσούπι, που ανήκει και εκείνος στην προοδευτική μερίδα των Καρδιναλίων, ενώ ο Φιλιππινέζος Λουίς Αντόνιο Ταγκλ έχει υπάρξει στο παρελθόν ένας από τους καρδιναλίους που ο ίδιος ο Πάπας Φραγκίσκος θα ήθελε να τον διαδεχτεί.
Από την μερίδα των συντηρητικών το πιο δυνατό χαρτί φαίνεται να είναι ο Πίτερ Ερντό από την Ουγγαρία.
Αν και ο Πάπας Φραγκίσκος έχει διορίσει το 80% των Καρδιναλίων που έχουν δικαίωμα ψήφου, η απόφαση του Κονκλαβίου δεν μπορεί εύκολα να προβλεφθεί.
Το κλίμα από το Βατικανό μετέφερε ο ανταποκριτής του ΕΡΤΝews στο Βατικανό, Κώστας Κωνσταντόπουλος «Από νωρίς το πρωί πλήθος κόσμου είναι αυτό το οποίο ανεβαίνει στην οδό της συμφιλίωσης, στη Via della Conciliazione, προκειμένου να έρθει εδώ, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, προκειμένου να αποτίσει τον ύστατο φόρο τιμής στον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Από το πρωί άνθρωποι όλων των ηλικιών, μικροί, μεγάλοι, διαφορετικών εθνικοτήτων, έρχονται εδώ προκειμένου να πουν το τελευταίο αντίο στον Πάπα Φραγκίσκο, στον Πάπα των φτωχών, στον Πάπα του διαλόγου, στον Πάπα του αλτρουισμού και της αλληλεγγύης, όπως μας λένε».
«Μας λένε άνθρωποι, όχι μόνο η Ιταλία, αλλά και διαφόρων άλλων εθνικοτήτων που έχουν έρθει εδώ.
Σημαντικό ένα σημείο το οποίο πρέπει να αναφέρουμε είναι ότι έχουν έρθει πάρα πολλές θρησκευτικές κοινότητες.
Ομάδες οι οποίοι έχοντας μπροστά τον σταυρό και πίσω όλα τα μέλη προσεύχονται αλλά και τραγουδούν διάφορα θρησκευτικά τροπάρια για την για τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Πρέπει να σημειώσουμε ότι μετά κάθε 25 χρόνια η Καθολική Εκκλησία έχει το Ιωβηλαίο και οι πιστοί έρχονται και περνούν κάτω από τις άγιες πόρτες προκειμένου να προσκυνήσουν και όπως καταλαβαίνεις να προσκυνήσουν και για την εκδημία του Πάπα Φραγκίσκου», προσέθεσε.
Η φωνή του Πάπα Φραγκίσκου σώπασε, αλλά το αποτύπωμά του ηχεί δυνατά στις ψυχές εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη. Απλοί πολίτες, διασημότητες και ηγέτες κρατών, αποχαιρέτησαν τον χαρισματικό Ποντίφικα που αφήνει πίσω του κληρονομιά ελπίδας, διαλόγου και κοινωνικής ευαισθησίας.
Ανταπόκριση από το Βατικανό: Κρίστιαν Μαυρής, Κώστας Κωνσταντόπουλος Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Μόρντουντακ, Δημήτριος Αντώνης Δαλιάνης, Σόνια Φίλη
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος