Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έσπασε κάθε ρεκόρ τον Μάρτιο, φτάνοντας τα 140,5 δισεκ. δολάρια

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, το οποίο επιδιώκει να μειώσει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εφαρμόζοντας επιθετικά μέτρα προστατευτισμού, έσπασε νέο ρεκόρ τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα (6/5) στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου, το εμπορικό ισοζύγιο κατέγραψε έλλειμμα 140,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή αυξήθηκε κατά 14% σε έναν μήνα.

Οι αναλυτές ανέμεναν ότι το εμπορικό έλλειμμα θα κυμαινόταν σε χαμηλότερα επίπεδα, γύρω στα -137 δισεκ. δολάρια, με βάση τις εκτιμήσεις της MarketWatch.

Οι εισαγωγές αγαθών κατέγραψαν άλμα, στα 419 δισεκ. δολάρια, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι εταιρείες συνέχισαν να αυξάνουν τα αποθέματά τους ώστε να προλάβουν την εφαρμογή των δασμών που είχε προαναγγείλει ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος. Ο Τραμπ είχε προειδοποιήσει ότι θα ανακοίνωνε «ανταποδοτικούς» δασμούς στις 2 Απριλίου. Το εύρος αυτών των νέων, πρόσθετων δασμών που ανακοινώθηκαν εκείνη την ημέρα και αφορούσαν σχεδόν όλα τα εισαγόμενα προϊόντα, ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Στη συνέχεια ο Τραμπ έκανε κάποια βήματα προς τα πίσω για όλες τις χώρες, εκτός από την Κίνα.

Η αύξηση των εισαγωγών είχε ήδη σημαντικές συνέπειες για το ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά το πρώτο τρίμηνο, που σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση υποχώρησε κατά 0,3%, σε ετήσια βάση.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος