Η Κύπρος ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους Ευρωπαίους ηγέτες της στη Λευκωσία και την Αγία Νάπα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός θα απουσιάζει, αλλά στη Βουλγαρία, αύριο Κυριακή, 19 Απριλίου 2026, ψηφίζεται ενδεχομένως ο «διάδοχός» του.
Ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες
Τριάντα χρόνια πριν, κανείς δεν φανταζόταν ότι το όμορφο θέρετρο της Αγίας Νάπας – γνωστό στους τουρίστες για τις παραλίες του και τη νυχτερινή του ζωή – θα φιλοξενούσε κάποτε μια ιστορική σύνοδο ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτό, όμως, θα συμβεί στις 23-24 Απριλίου, όταν ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης ανοίξει τις πόρτες του νησιού στους 26 ηγέτες της Ένωσης, σε ένα γεγονός που, σύμφωνα με το Politico, δεν κρύβει και τη διάθεση της Λευκωσίας να μετατρέψει την ευρωπαϊκή Προεδρία της σε… τουριστικό πλεονέκτημα. Άλλωστε, η Κύπρος έχει διαθέσει 6,1 εκατομμύρια ευρώ από τον τουριστικό της προϋπολογισμό για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων της Προεδρίας της χώρας στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ.
Στη σύνοδο αυτή, ωστόσο, θα λείπει μια καθόλου αδιάφορη φιγούρα.
Aποχώρηση χωρίς… αντίο
Ο Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος ηττήθηκε κατά κράτος στις ουγγρικές βουλευτικές εκλογές της Κυριακής 12 Απριλίου από τον Πέτερ Μάγιαρ, αναμένεται να παραμείνει στην εξουσία έως ότου ο νέος ηγέτης αναλάβει καθήκοντα, μέσα στον Μάιο. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες μας, δεν αναμένεται να παραστεί στη σύνοδο της Κύπρου, δίνοντας εξουσιοδότηση για την εκπροσώπησή του στον Σλοβάκο Πρόεδρο, Ρόμπερτ Φίτσο.
Αυτό σημαίνει ότι η τελευταία του σύνοδος ήταν εκείνη του Μαρτίου, όπου ο Όρμπαν επικρίθηκε έντονα για το βέτο του στο δάνειο 90 δισ. ευρώ για την Ουκρανία, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα να αποκαλεί τη στάση του «απαράδεκτη» και να υπενθυμίζει ότι «κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».
Η παράδοση στις Βρυξέλλες ορίζει ότι ένας αποχωρών ηγέτης τιμάται από τους ομολόγους του με μια συμβολική χειρονομία αποχαιρετισμού. Για τον Όρμπαν, αυτό δεν θα γίνει. Μετά από 16 χρόνια στην εξουσία, και αμέτρητα βέτο, ο μακροβιότερος μέχρι πρότινος αρχηγός κράτους στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέκτησε τον τίτλο του πρωταθλητή στη χρήση αρνησικυρίας στην ιστορία της ΕΕ και η Κύπρος θα αποτελέσει το φόντο μιας εξόδου χωρίς χειροκρότημα. Η Γαλλία ήταν σχολίασε καυστικά την εκλογική του ήττα: «Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχασε τον Δούρειο Ίππο του μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό.
Ο «νέος Όρμπαν» ψηφίζεται (;) την Κυριακή
Ενώ οι Βρυξέλλες ανακουφίστηκαν από την πτώση του Ούγγρου, η ανακούφιση κινδυνεύει να είναι βραχύβια. Δύο εβδομάδες αφότου οι ευρωπαίοι ηγέτες πανηγύρισαν για τις εκλογές στη Βουδαπέστη, η Βουλγαρία ετοιμάζεται για τις όγδοες κοινοβουλευτικές εκλογές σε λιγότερο από πέντε χρόνια – μια ρεκόρ πολιτική αστάθεια.
Στην κορυφή των δημοσκοπήσεων βρίσκεται ο Ρούμεν Ράντεφ, πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος παραιτήθηκε τον Ιανουάριο για να ηγηθεί της νέας του παράταξης «Προοδευτική Βουλγαρία», με εκτίμηση ψήφων άνω του 31%. Η τελευταία δημοσκόπηση του Market Links (7-14 Απριλίου) τον εμφανίζει με 38% στις προβλέψεις και πιθανές 109 έδρες από τις 240 της Βουλής.
Η ευρωπαϊκή ανησυχία είναι ορατή. Ο Ράντεφ χαρακτηρίζεται από αναλυτές ως «πολιτικός στρατηγικής αμφισημίας απέναντι στη Ρωσία» που έχει επιχειρήσει να φλερτάρει με ευρωσκεπτικιστικά και φιλορωσικά ψηφοδέλτια. Ως πρόεδρος, αντιτάχθηκε επανειλημμένα στη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Πρόσφατα, μάλιστα, καταδίκασε τη δεκαετή συμφωνία ασφαλείας της Σόφιας με το Κίεβο.
Κατά τους αναλυτές, «ο κύριος κίνδυνος δεν είναι η Βουλγαρία να γίνει μια δεύτερη Ουγγαρία μέσα σε μια νύχτα, αλλά μια κυβέρνηση Ράντεφ θα μπορεί να εμποδίζει, να καθυστερεί ή να αποδυναμώνει κοινές ευρωπαϊκές θέσεις» για τις κυρώσεις και τη στήριξη του Κιέβου.
Η σύνοδος που γιορτάζει και ανησυχεί ταυτόχρονα
Στη Λευκωσία και στην Αγία Νάπα, λοιπόν, θα συναντηθούν ηγέτες που, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, δεν θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τον Ούγγρο «βετοαρτίστα». Η ατζέντα της άτυπης συνόδου περιλαμβάνει τη «σύνθετη γεωπολιτική κατάσταση», ακρόαση του Ζελένσκι για τον πόλεμο στην Ουκρανία, και συζήτηση για την κρίση και το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2028-2034.
Αλλά το ανακουφιστικό «χωρίς Όρμπαν» ίσως είναι πρόσκαιρο. Αν η Κυριακή επιβεβαιώσει τις δημοσκοπήσεις στη Βουλγαρία, η ΕΕ μπορεί να βρεθεί με έναν νέο δύσκολο συνομιλητή στο τραπέζι – λιγότερο θεαματικό από τον Όρμπαν, ίσως, αλλά εξίσου απρόβλεπτο. Η σύγκριση Ράντεφ-Όρμπαν θεωρείται από αρκετούς αναλυτές υπερβολική, καθώς το βουλγαρικό σύστημα παραμένει εξαιρετικά κατακερματισμένο αλλά το φάντασμα του «Δούρειου Ίππου» της Μόσχας δεν εξορκίζεται εύκολα.
Η Κύπρος, επομένως, θα φιλοξενήσει μια σύνοδο χωρίς τον αποχωρούντα «άτακτο», αλλά ίσως υπό τη σκιά του επόμενου δύσκολου παίκτη στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος