Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου και οι συναντήσεις Αλ Σίσι με Κυρ. Μητσοτάκη και Κ. Τασούλα

Σε απευθείας σύνδεση με το Μέγαρο Μαξίμου από το ertnews.gr οι κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι μετά την ολοκλήρωση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο.

Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί στην Αθήνα ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι όπου συναντήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα και στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Αμέσως μετά το τετ α τετ με τον Πρωθυπουργό ακολούθησαν οι εργασίες του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας το οποίο συνεδρίασε για πρώτη φορά στην Αθήνα, με την υπογραφή διμερών συμφωνιών. Αθήνα και Κάιρο ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και την εμπέδωση της ειρήνης και της ασφάλειας.

Οι δύο ηγέτες, Ελλάδας και Αιγύπου, εξέπεμψαν μήνυμα αναβάθμισης των ήδη εξαιρετικά στενών σχέσεων σε Στρατηγική Εταιρική Σχέση και ενίσχυσης της συνεργασίας και του συντονισμού στο πολιτικό επίπεδο (μηχανισμός τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων), στις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις, τις μεταφορές και τις υποδομές, σε έργα συνδεσιμότητας, στην ενεργειακή ασφάλεια (ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου GREGY interconnector) και την κλιματική αλλαγή, την άμυνα και την ασφάλεια, στο Μεταναστευτικό, στην παιδεία και στον πολιτισμό, η οποία αναμένεται να περιγραφεί στην Κοινή Δήλωση υπέγραψαν.

Με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας, σε μια συγκυρία που το γεωπολιτικό τοπίο στην περιοχή αναδιαμορφώνεται, στην Κοινή Δήλωση των δύο ηγετών αναμένεται να εκπέμψουν μήνυμα συναντίληψης και συμπόρευσης. Κατά τη συνάντησή τους άλλωστε συζήτησαν τις τελευταίες περιφερειακές εξελίξεις στη Γάζα, τη Συρία και τη Λιβύη.

Κ. Τασούλας: Υποδειγματική η σχέση Ελλάδας και Αιγύπτου – Αλ Σίσι: Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα στους Ευρωπαίους εταίρους μας

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Τασούλα, είχε λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος της Αιγύπτου.

Κατά τη συνάντηση ο κ. Τασούλας είπε ότι «η μακραίωνη σχέση μας, που έχει περάσει τη δοκιμασία αιώνων, χαρακτηρίζεται κατ’ εξοχήν από τις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας. Αυτές οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι τελικά όλη η ουσία των αρχών και των προβλέψεων του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, στον οποία εδώ και δεκαετίες, αλλά και σήμερα, η ανθρωπότητα έχει επενδύσει πάρα πολλές ελπίδες. Αυτή ωστόσο η υποδειγματική σχέση, κύριε Πρόεδρε, έχει ακόμη περιθώρια βελτιώσεως».

«Βλέποντας τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων των δύο χωρών και αντιλαμβανόμενος τις επόμενες συναντήσεις που θα έχετε στο πρωθυπουργικό γραφείο, σκέφτομαι πως αυτό το περιθώριο βελτίωσης πιάνει μεγάλη γκάμα, μεγάλη θεματική όπως η ασφάλεια, όπως η ενέργεια, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός και αξίζει τον κόπο όλα αυτά να ενταθούν και να κάνουν τη σχέση μας ακόμη πιο ενδιαφέρουσα, ακόμη πιο γόνιμη» σημείωσε ο κ. Τασούλας και προσέθεσε:

«Ένα άλλο θέμα που αξίζει να αναφερθούμε, κύριε Πρόεδρε, είναι η κατάσταση στην ευρύτερη περιφέρειά μας, στη γειτονιά μας, η οποία εμπνέει πολλές ανησυχίες και που ξέρω πως το ενδιαφέρον της χώρας σας, η οποία ασκεί μεγάλη επιρροή στην περιοχή αυτή της Μεσογείου, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική, ενδιαφέρεται για την επικράτηση της ειρήνης, ενδιαφέρεται για την επιστροφή των ομήρων, όπως και η δική μας χώρα. Ενδιαφέρεται για την κατάπαυση του πυρός και όλες αυτές οι παραδοχές, όλες αυτές οι παράμετροι αξίζει να συμπεριληφθούν σε μια ανταλλαγή απόψεων για να δούμε πώς οι χώρες μας, που είναι αφοσιωμένες στις αρχές του ειρηνικού διαλόγου και της ειρηνικής συνύπαρξης, θα μπορέσουν να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση στην ευρύτερη περιοχή μας».

Από την πλευρά του ο κ. Αλ Σίσι ευχαρίστησε τον Έλληνα ομόλογό του για την υποδοχή και υπενθύμισε ότι επισκέπτεται την Ελλάδα για 5η φορά, απόδειξη της καλής σχέσης των δύο χωρών.

«Θέλω να μου επιτρέψετε να απευθύνω θερμό χαιρετισμό στον φίλο ελληνικό λαό» είπε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος και στη συνέχεια ανάφερε ότι η Αίγυπτος τάσσεται υπέρ της ειρήνης και ο συντονισμός των Αιγύπτου- Ελλάδας αποβλέπει στη σταθερότητα της περιοχής, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών.

Ακόμα αναφέρθηκε στο θέμα της Γάζας λέγοντας ότι γίνονται προσπάθειες για την κατάπαυση του πυρός και την επιστροφή των ομήρων, ενώ για το μεταναστευτικό είπε ότι υπάρχουν 9 εκατ. άνθρωποι που θέλουν να φύγουν από τη Γάζα και να πάνε στην Αίγυπτο. «Εμείς θέλουμε οι Παλαιστίνιοι να μείνουν στη Λωρίδα της Γάζας» τόνισε στο πλαίσιο αυτό.

Από το 2016 η Αίγυπτος δεν ήταν μια γέφυρα για να φύγουν οι μετανάστες προς την Ευρώπη, σημείωσε ακόμα ο κ. Αλ-Σίσι συμπληρώνοντας «αυτό για εμάς είναι ένα ηθικό και ανθρωπιστικό θέμα. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα στους Ευρωπαίους εταίρους μας»

«Εμείς λέμε να αντιμετωπίσουμε τη λαθρομετανάστευση αλλά συντονισμό χρειάζεται και η νόμιμη μετανάστευση» συνέχισε ο Αιγύπτιος πρόεδρος.

«Και εμάς και την Ελλάδα μας ενδιαφέρει η σταθερότητα» κατέληξε ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Το αεροσκάφος του Αλ Σίσι προσγειώθηκε στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 10:15 το πρωί. Τον ίδιο υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Η επίσκεψη του Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στην Αθήνα και η συνεδρίαση – ορόσημο για την εμβάθυνση των σχέσεων του πρώτου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών έχει ξεχωριστή σημασία για την περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης Αθήνας – Καΐρου και την εδραίωση του ρόλου Ελλάδας και Αιγύπτου ως πυλώνων σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μια περίοδο γεωπολιτικών αναταράξεων.

Η τελευταία συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο πρόεδρο έλαβε χώρα στο Κάιρο τον Ιανουάριο του 2025 στο περιθώριο της τριμερούς συνάντησης κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

Τον Μάρτιο του 2024, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί το Κάιρο στο πλαίσιο κοινής επίσκεψης με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ευρωπαίους ηγέτες για την υπογραφή της Συμφωνίας Στρατηγικής και Εταιρικής Σχέσης ΕΕ – Αιγύπτου. Η Ελλάδα πρωτοστάτησε στην κατεύθυνση σύναψης της συμφωνίας αυτής, συνηγορώντας για την στρατηγική σημασία της σταθερότητας της Αιγύπτου για την Ευρώπη, καθώς και τη σημασία του Καϊρου στη συγκράτηση μεταναστευτικών ροών προς ευρωπαϊκές χώρες.

Τον Μάρτιο του 2024, άλλωστε, σε κοινή Δήλωση που συνυπέγραψαν ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, αποτυπωνόταν η απόφασή τους για τη σύσταση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος