Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλαμπάμα αποφάνθηκε ότι τα κατεψυγμένα έμβρυα είναι άνθρωποι

Η απόφαση αυτή εγείρει ερωτήματα σχετικά με την εξωσωματική γονιμοποίηση.

To Ανώτατο Δικαστήριο της Αλαμπάμα αποφάνθηκε ότι τα κατεψυγμένα έμβρυα είναι άνθρωποι και ότι όσοι τα καταστρέφουν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για άδικο θάνατο. Αυτή η απόφαση, σύμφωνα με τους υποστηρικτές των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων, θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις θεραπείες υπογονιμότητας και στις εκατοντάδες πολίτες της Αλαμπάμα που τις αναζητούν κάθε χρόνο. Οι επικριτές υποστηρίζουν επίσης ότι η απόφαση θα μπορούσε σύντομα να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε εθνικό επίπεδο, καθώς και άλλες πολιτείες μπορεί να επιχειρήσουν να ορίσουν τα κατεψυγμένα έμβρυα ως ανθρώπους. Όπως αναφέρει το CNN, ήδη, μια θρησκευτική ομάδα χρησιμοποιεί την απόφαση της Αλαμπάμα ως προηγούμενο σε μια υπόθεση για το δικαίωμα στην άμβλωση στη Φλόριντα.

Την Τρίτη (20/02), η Καρίν Ζαν-Πιερ, εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, δήλωσε ότι η απόφαση θα προκαλέσει «ακριβώς το είδος του χάους που περιμέναμε όταν το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την ιστορική απόφαση Roe v. Wade και άνοιξε τον δρόμο στους πολιτικούς να υπαγορεύουν μερικές από τις πιο προσωπικές αποφάσεις που μπορούν να λάβουν οι οικογένειες».

Η εκπρόσωπος Τυπου επανέλαβε την έκκληση της κυβέρνησης να ψηφιστεί ένας νόμος που θα κωδικοποιεί τέτοια δικαιώματα.

«Προς υπενθύμιση, πρόκειται για την ίδια πολιτεία της οποίας ο γενικός εισαγγελέας απείλησε να διώξει ποινικά τους ανθρώπους που βοηθούν τις γυναίκες να ταξιδέψουν εκτός πολιτείας για να αναζητήσουν την περίθαλψη που χρειάζονται», είπε, αναφερόμενη στην Αλαμπάμα, η οποία άρχισε να εφαρμόζει την πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων τον Ιούνιο του 2022.

Οι δικαστές εξέδωσαν την απόφαση την Παρασκευή (16/02) μετά από εφέσεις που άσκησαν ζευγάρια των οποίων τα έμβρυα καταστράφηκαν το 2020, όταν ένας ασθενής νοσοκομείου αφαίρεσε κατεψυγμένα έμβρυα από δεξαμενές υγρού αζώτου και τα έριξε στο πάτωμα.

«Ισχύει για όλα τα παιδιά, γεννημένα και αγέννητα, χωρίς περιορισμό», έγραψε το δικαστήριο.

«Ακόμη και πριν από τη γέννηση, όλα τα ανθρώπινα όντα έχουν την εικόνα του Θεού και η ζωή τους δεν μπορεί να καταστραφεί χωρίς να σβηστεί η δόξα του», έγραψε ο αρχιδικαστής Τομ Πάρκερ.

Ειδικοί σε θέματα υπογονιμότητας και νομικοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι η απόφαση έχει δυνητικά βαθιές επιπτώσεις, οι οποίες θα πρέπει να απασχολούν κάθε Αμερικανό που μπορεί να χρειαστεί να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες αναπαραγωγής, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση. Μία στις έξι οικογένειες αντιμετωπίζει προβλήματα υπογονιμότητας, σύμφωνα με την Μπάρμπαρα Κολούρα, πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο της Resolve, η οποία εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ασθενών με υπογονιμότητα.

«Δεν είπαν ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι παράνομη ούτε ότι δεν μπορείτε να καταψύξετε έμβρυα. Είναι ακόμη χειρότερο – δεν υπάρχει κανένας οδικός χάρτης», δήλωσε στους New York Times.

Για να δοθεί στην ασθενή η καλύτερη δυνατή πιθανότητα εγκυμοσύνης, οι γιατροί αποθηκεύουν πολλαπλά έμβρυα με την ελπίδα ότι η γυναίκα θα μπορέσει να προσπαθήσει ξανά να μείνει έγκυος εάν μια εγκυμοσύνη αποτύχει. Αυτό σημαίνει ότι γονιμοποιούνται όσο το δυνατόν περισσότερα ωάρια και διατηρούνται κατεψυγμένα. Γενικά, μόνο ένα έμβρυο μεταφέρεται κάθε φορά στη μήτρα, προκειμένου να μεγιστοποιηθούν οι πιθανότητες επιτυχούς εμφύτευσης και μιας τελειόμηνης εγκυμοσύνης.

«Τι θα γίνει αν δεν μπορούμε να τα καταψύξουμε;» αναρωτήθηκε η Κολούρα. «Θα θεωρούμε τους ανθρώπους ποινικά υπεύθυνους επειδή δεν μπορούμε να καταψύξουμε έναν ‘άνθρωπο’; Αυτό εγείρει τόσα πολλά ερωτήματα», τόνισε.

Οι επιστήμονες της αναπαραγωγικής ιατρικής κατέκριναν επίσης την απόφαση, λέγοντας ότι πρόκειται για μια «ιατρικά και επιστημονικά αβάσιμη απόφαση».

«Το δικαστήριο έκρινε ότι ένα γονιμοποιημένο κατεψυγμένο ωάριο στην κατάψυξη μιας κλινικής πρέπει να αντιμετωπίζεται ως το νομικό ισοδύναμο ενός υπαρκτού παιδιού ή ενός εμβρύου που κυοφορείται σε μια μήτρα», δήλωσε η Δρ. Πόλα Αμάτο, πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής.

«Η επιστήμη και η κοινή λογική μας λένε ότι δεν είναι», πρόσθεσε.

Η πρόεδρος προέβλεψε ότι οι νέοι γιατροί θα σταματήσουν να πηγαίνουν στην Αλαμπάμα για εκπαίδευση ή για να εργαστούν μετά την εν λόγω απόφαση και ότι οι κλινικές γονιμότητας στην πολιτεία θα κλείσουν εάν κινδυνεύουν να κατηγορηθούν.

«Οι θεραπείες γονιμότητας δεν θα είναι πλέον διαθέσιμες στους πολίτες της Αλαμπάμα», προέβλεψε η Δρ. Αμάτο.

Η 37χρονη Μέγκαν Λεγκέρσκι από την Αλαμπάμα η οποία επί του παρόντος υποβάλλεται σε θεραπεία υπογονιμότητας, δήλωσε ότι έμεινε πρόσφατα έγκυος μετά την εμφύτευση ενός εμβρύου που δημιουργήθηκε μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης, αλλά ότι απέβαλε μετά από οκτώ εβδομάδες.

Η ίδια και ο σύντροφός της έχουν άλλα τρία κατεψυγμένα έμβρυα που μπορούν να εμφυτεύσουν.

«Τα έμβρυα είναι για μένα η καλύτερη ευκαιρία να αποκτήσουμε παιδιά και είμαστε εξαιρετικά αισιόδοξοι», δήλωσε. «Αλλά το να έχεις τρία έμβρυα στην κατάψυξη δεν είναι για μένα το ίδιο με το να έχεις ένα που εμφυτεύεται και οδηγεί σε εγκυμοσύνη, και δεν είναι το ίδιο με το να έχεις ένα παιδί. Έχουμε τρία έμβρυα. Δεν έχουμε τρία παιδιά», κατέληξε η Λεγκέρσκι.

ΠΗΓΗ: New York Times, CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος