Το αδιαχώρητο σε Ειδομένη και Πειραιά – Στη διατίμηση τρόφιμα – Μεγάλη η κινητοποίηση για τους πρόσφυγες (vid)

Απερίγραπτη είναι η κατάσταση στην Ειδομένη, την ώρα που ο αριθμός των προσφύγων σε όλη την Ελλάδα ξεπερνά τους 32.000 ανάμεσα τους πολλά παιδιά. Το διογκούμενο κύμα  προκαλεί  πολιτικό και κοινωνικό προβληματισμό, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων. Στην Ελλάδα σήμανε συστράτευση όλων των  φορέων, ώστε να είναι το προσφυγικό διαχειρίσιμο.  

Ατελείωτος προσφυγικός καταυλισμός η Ειδομένη – Εναέριες λήψεις

enaeria eidomeni from eurokinissi on Vimeo.

Τουλάχιστον 10 χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στα ελληνοσκοπιανά σύνορα. Ανάμεσα στους εξαντλημένους πρόσφυγές επικρατεί απόγνωση. Συνεχώς στη συνοριακή γραμμή  προστίθενται όλο και περισσότεροι  πρόσφυγες, μήπως και τους επιτραπεί κάποια στιγμή η διέλευση. Σύμμαχος τους ο καλός καιρός. Αυτή την ώρα διαμαρτυρόμενοι για την πολυήμερη αναμονή τους στα σύνορα έχουν προχωρήσει  σε κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής  στην Ειδομένη.

Για να αποφευχθούν φαινόμενα κερδοσκοπίας τίθεται σε ισχύ από σήμερα η διατίμηση σε 9 είδη τροφίμων που πωλούνται κατά μήκος του οδικού άξονα Αθήνα -Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι, όπου κινείται ο μεγάλος όγκος των προσφύγων.

Το πρωί έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά άλλοι 580 πρόσφυγες από τη Χίο και τη Μυτιλήνη. Επίσης αναμένεται να καταπλεύσει εντός της ημέρας και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Διαγόρας” μεταφέροντας 515 μετανάστες και πρόσφυγες από Λέρο και Κάλυμνο.

Από αύριο Παρασκευή, θα δημιουργηθεί συντονιστικό όργανο για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των μεταναστών και των προσφύγων στην πύλη Ε-2, και κατά πάσα πιθανότητα την εποπτεία του θα έχει ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά.

Από το πρωί, δεκάδες μετανάστες, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, εξετάζονται σε αυτοκινούμενα ιατρεία των Γιατρών του Κόσμου και του Χαμόγελου του Παιδιού.

Σύμφωνα με μέλος της οργάνωσης «Χαμόγελο του Παιδιού», περισσότερα από 400 μικρά παιδιά έχουν εξεταστεί από την Τετάρτη έως σήμερα το μεσημέρι και πολλά από αυτά αντιμετωπίζουν βρογχίτιδα, αναπνευστικά προβλήματα αλλά και χρόνια νοσήματα. Μάλιστα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, παιδιά με παθήσεις αλλά και τα έκτακτα περιστατικά που χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης, όπως σπασίματα ή επικίνδυνες ιώσεις, μεταφέρονται με ασθενοφόρο του Χαμόγελου του Παιδιού σε νοσοκομεία της Αττικής, όπου υπάρχει επικοινωνία με τις διευθύνσεις των νοσοκομείων.

Το πρωί της Πέμπτης, ιδιωτική εταιρεία προχώρησε σε καθαρισμό της Πέτρινης Αποθήκης του ΟΛΠ, όπου φιλοξενούνται μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν το συγκεκριμένο κτίριο θα δοθεί εκ νέου για φιλοξενία.

Οι μετανάστες και πρόσφυγες που φιλοξενούνταν σε αυτό το κτίριο παραμένουν στον προαύλιο χώρο, κοντά στο υπουργείο Ναυτιλίας. Συνολικά, στους τρεις επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ αλλά και έξω από την Πέτρινη Αποθήκη του Οργανισμού βρίσκονται, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του ΟΛΠ, περισσότερα από 2.500 άτομα.

Το πρωί, κατέφθασαν στο λιμάνι του Πειραιά δέκα πούλμαν για να παραλάβουν μετανάστες και πρόσφυγες, προκειμένου να τους μεταφέρουν στο Κέντρο Φιλοξενίας στις Θερμοπύλες, αλλά μόνο σε τρία από αυτά επιβιβάστηκαν. Οι υπόλοιποι δεν θέλησαν να μετακινηθούν και παραμένουν στον χώρο του λιμανιού.

Σημειώνεται, ότι πολλοί πρόσφυγες, από το πρωί, μεταβαίνουν στην πλατεία Βικτωρίας, αλλά επιστρέφουν πάλι στο λιμάνι του Πειραιά.

“Κάνουμε ότι μπορούμε σε ανθρώπινο επίπεδο για αυτούς τους ανθρώπους,  αλλά παράλληλα φροντίζουμε και για τη διατήρηση της τάξης και της κοινωνικής ειρήνης” δήλωσε αναπληρωτής υπουργός για την προστασία του Πολίτη  Νίκος Τόσκας. Η κατάσταση “είναι δύσκολη” είπε  στην εκπομπή Αθήνα- Θεσσαλονίκη της ΕΡΤ ο υπουργός, αλλά  “παρά τα προβλήματα που υπάρχουν γίνονται προσπάθειες  να επαναπροωθηθεί  ένας ικανός αριθμός οικονομικών μεταναστών”.

«Η Ευρώπη θα πρέπει να αποφύγει το αυθαίρετο κλείσιμο των συνόρων», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος