Τι είναι το «δηλητηριώδες χάπι» που εξετάζει το Twitter;

Το διοικητικό συμβούλιο του Twitter εξετάζει το ενδεχόμενο υιοθέτησης ενός μέτρου που θα προστατεύει την εταιρεία από εχθρικές προσφορές εξαγοράς, αναφέρει το Bloomberg, μετά την ανεπιθύμητη προσφορά του δισεκατομμυριούχου Ίλον Μασκ να εξαγοράσει και να ιδιωτικοποιήσει την εταιρεία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, μία από τις επιλογές που εξετάζονται είναι η εξουδετέρωση της εχθρικής εξαγοράς με το λεγόμενο «δηλητηριώδες χάπι», μια απόφαση, δηλαδή, με την οποία θα απαγορεύεται στον Μασκ να αυξήσει το ποσοστό του στην εταιρία. Το Twitter θα μπορούσε να ανακοινώσει το μέτρο ήδη από αύριο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla προσέφερε την Πέμπτη (14/4), 54,20 δολάρια ανά μετοχή σε μετρητά για το Twitter, αποτιμώντας την εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης στα 43 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Μασκ, ο οποίος δήλωσε ότι ήταν η «καλύτερη και τελική» προσφορά του, είχε ήδη συγκεντρώσει μερίδιο άνω του 9% στο Twitter από τις αρχές του έτους. Το διοικητικό συμβούλιο του Twitter συνεδρίασε την Πέμπτη για να εξετάσει την πρόταση του Μασκ, προκειμένου να διαπιστώσει αν είναι προς το συμφέρον της εταιρείας και όλων των μετόχων της. Η εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει την προσφορά ή τη στρατηγική του διοικητικού συμβουλίου.

Η στρατηγική άμυνας «δηλητηριώδες χάπι» επιτρέπει στους υφιστάμενους μετόχους να αγοράζουν πρόσθετες μετοχές με έκπτωση, μειώνοντας ουσιαστικά το ιδιοκτησιακό συμφέρον του εχθρικού μέρους. Αυτό το μέτρο υιοθετείται από εταιρείες που δέχονται πίεση από ακτιβιστές μετόχους ή που αντιμετωπίζουν μια εχθρική εξαγορά.

Οι μετοχές του Twitter σημείωσαν πτώση 1,7% στη Νέα Υόρκη την Πέμπτη, αντανακλώντας την άποψη της αγοράς ότι η συμφωνία είναι πιθανό να απορριφθεί ή να αποτύχει.

Τι είναι το «δηλητηριώδες χάπι» που εξετάζει το Twitter;
(Hannibal Hanschke/Pool Photo via AP, File)

Εν τω μεταξύ, ο εκτελεστικός διευθυντής του Twitter Παράγκ Αγκραουάλ, προσπάθησε στη διάρκεια μιας χθεσινής συνάντησης να διαβεβαιώσει τους εργαζόμενους ότι η εταιρία «δεν είναι όμηρος» της προσφοράς εξαγοράς του Μασκ, όπως δήλωσε στο Reuters πηγή που έχει λάβει σχετική ενημέρωση.

Καθώς ο Αγκραουάλ δέχθηκε ερωτήσεις από το προσωπικό στην υπηρεσία μηνυμάτων της εταιρίας, ενθάρρυνε τους εργαζόμενους να διατηρήσουν την προσοχή τους στην εργασία τους λέγοντας «εμείς, ως εργαζόμενοι ελέγχουμε ό,τι συμβαίνει», σύμφωνα με την ίδια πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Ο Αγκραουάλ είπε στο προσωπικό ότι το διοικητικό συμβούλιο του Twitter συνεχίζει να εξετάζει την προσφορά του Μασκ, αλλά ο ίδιος μπορεί να αναφέρει ελάχιστα σχετικά με το ζήτημα αυτό στους εργαζόμενους.

Καθώς ο εκτελεστικός διευθυντής του Twitter δέχονταν και απαντούσε σε ερωτήσεις, ένας εργαζόμενος τον ρώτησε πώς η εταιρία έλαβε την απόφαση να προσφέρει στον Μασκ μία θέση του διοικητικό της συμβούλιο.

«Αρχίζουμε να προσκαλούμε τους δισεκατομμυριούχους στο διοικητικό συμβούλιο;»

Ο Αγκραουάλ απάντησε ότι το διοικητικό συμβούλιο ενεργεί προς το καλύτερο συμφέρον των μετόχων.

«Υποστηρίζω δυναμικά ότι άνθρωποι που είναι σημαντικοί για την υπηρεσία που προσφέρουμε πρέπει να έχουν φωνή και να δίνουμε έμφαση σε αυτό ώστε να μπορούμε να μαθαίνουμε και να γινόμαστε καλύτεροι», εξήγησε ο ίδιος.

Ένας άλλος εργαζόμενος ζήτησε από τον Αγκραουάλ να σχολιάσει πώς βλέπει ο ίδιος τον ορισμό που δίνει ο Μασκ στην ελευθερία του λόγου και αν αυτός ο ορισμός ευθυγραμμίζεται με τον τρόπο με τον οποίο το Twitter προσεγγίζει την ελευθερία του λόγου.

Ο Αγκραουάλ δεν απάντησε άμεσα στην ερώτηση, δηλώνοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς που κάνει η εταιρία επικεντρώνεται συνεχώς στη βελτίωση «της υγιούς συζήτησης στο Twitter».

Νωρίτερα είχε δηλώσει πως πιστεύει ότι «το Twitter είναι υπεράνω ενός προσώπου, οποιουδήποτε προσώπου».

Εκπρόσωπος του Twitter αρνήθηκε να σχολιάσει τη συνάντηση.

ΠΗΓΗ: Bloomberg, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος