Θεσσαλονίκη: Θερινή ακαδημία για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τη Δημοσιογραφία

Στον τρόπο με τον οποίο η Τεχνητή Νοημοσύνη διαμορφώνει τη δημοσιογραφία σήμερα -από τα ηθικά διλήμματα έως τις πρακτικές εφαρμογές και τα μελλοντικά μοντέλα των αιθουσών σύνταξης- εμβάθυναν ακαδημαϊκοί κορυφαίων πανεπιστημίων από δέκα χώρες, έμπειροι επαγγελματίες από τον χώρο της δημοσιογραφίας και φοιτητές που συμμετείχαν στη θερινή ακαδημία «Thessaloniki International Media Summer Academy» (THISAM), με θέμα «Unveiling Tomorrow’s Media» («Αποκαλύπτοντας τα Μέσα Ενημέρωση του Αύριο»), που διοργάνωσε για ένατη συνεχή χρονιά το Εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ – (Peace Journalism Lab).

Η διεθνής εκπαιδευτική συνάντηση, στο Μουσείο Φωτογραφίας MOMus στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε στις 4 Ιουλίου και ολοκληρώνεται σήμερα με τις τελικές παρουσιάσεις των συμμετεχόντων, εστιάζοντας σε καίρια ζητήματα όπως η δημοσιογραφική ηθική και η δεοντολογία στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, η καινοτομία στην παραγωγή περιεχομένου, το mobile journalism, η ηγεσία και η ανθεκτικότητα των μέσων σε παγκόσμιες κρίσεις. Μεταξύ των ομιλητών στη Θερινή Ακαδημία ήταν η Afrodite Salas από το Concordia University, η Sherri Hope Culver από το Temple University, οι Shin D Kim και Holger Briel από το Hong Kong Baptist University, o Bill Silcock από το Arizona State University και ο Nico Carpentier από το Charles University. Στην Ακαδημία συμμετείχαν δεκάδες φοιτητές, νέοι επαγγελματίες και ερευνητές που ενδιαφέρονται για τις σύγχρονες εξελίξεις στα μέσα ενημέρωσης, τη δημοσιογραφία και την τεχνολογία, με στόχο την ενίσχυση της κριτικού γραμματισμού και της καινοτομίας στο χώρο της επικοινωνίας.

Την έναρξη της θερινής ακαδημίας χαιρέτισαν ο αρμόδιος για την Ανώτατη Εκπαίδευση υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Νίκος Παπαϊωάννου, ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρης Γαλαμάτης, ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητής Κυριάκος Αναστασιάδης, ο Κοσμήτορας της Σχολής Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ Χρήστος Φραγκονικολόπουλος, ο Πρόεδρος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Αλέξανδρος Μπαλτζής και ο Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Σωτήρης Τριανταφύλλου.

«Το THISAM αποτελεί μια δέσμευση στη διεθνοποίηση, την ακαδημαϊκή αριστεία και κοινωνική προσφορά», επισήμανε ο πρύτανης του ΑΠΘ, παρατηρώντας ότι το φετινό θέμα τη θερινής ακαδημίας «Αποκαλύπτοντας τα Μέσα Ενημέρωσης του Αύριο», είναι τόσο επίκαιρο όσο και ουσιαστικό, καθώς «αντανακλά την επείγουσα ανάγκη για τεκμηριωμένο διάλογο, κριτική σκέψη και συνεργατική προσπάθεια μέσα στο ολοένα και πιο σύνθετο περιβάλλον μέσων ενημέρωσης».

Από την έναρξη της Ακαδημίας μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν διαλέξεις και πάνελ συζητήσεων για την ηθική, την τεχνητή νοημοσύνη, τη ρύθμιση των μέσων, το storytelling σε κρίσεις και την ηγεσία, εργαστήρια πρακτικής εξάσκησης στο mobile journalism, το podcasting και την παραγωγή περιεχομένου με εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης, εργαστήριο για τη λειτουργία των ΜΜΕ ως οχημάτων κοινωνικού, δημοκρατικού μετασχηματισμού, καθώς και διαγωνισμοί καινοτόμων ιδεών, παρουσιάσεις φοιτητικών projects και διαδραστικές δραστηριότητες.

Οι συμμετέχοντες σχημάτισαν διεθνείς ομάδες, οι οποίες έθεσαν τις βάσεις για συνεργατικά έργα. Στις παρουσιάσεις που έγιναν η Aphrodite Salas ανέδειξε πώς το «deep storytelling», ήτοι η δημιουργία αφηγήσεων που αγγίζουν το κοινό σε βαθύτερο συναισθηματικό επίπεδο, δύνανται να αναδιαμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο προβάλλονται τα γεγονότα -ιδίως σε σύνθετους καιρούς, η Sherri Hope Culver στάθηκε στα συχνά δυσδιάκριτα από τους δημοσιογράφους όρια σωστού και λάθους και ο Shin D Kim εξερεύνησε το πώς η τεχνητή νοημοσύνη μεταμορφώνει το τοπίο της παραγωγής μέσων. Ο Holger Briel μίλησε για την προφορική ιστορία και τη γεωσημειωτική πολιτισμική ποικιλομορφία εξερευνώντας πώς οι ιστορίες, οι χώροι και τα σύμβολα διαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο οι κοινότητες θυμούνται, επικοινωνούν και συνδέονται μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών, ο Δρ. Bill Silcock μίλησε για τον πυρήνα της ηθικής λήψης αποφάσεων, μέσα από ένα πρακτικό εργαστήριο για τη δημιουργία προσωπικών κωδίκων δεοντολογίας στη δημοσιογραφία που υποστηρίζεται από ΤΝ και ο Nico Carpentier ακολούθησε με μια δημιουργική προσέγγιση στην έρευνα, δείχνοντας πώς η τέχνη και τα μέσα μπορούν να συναντηθούν με απρόβλεπτους τρόπους.

Το Εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας με διευθυντή τον καθηγητή στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, Νίκο Παναγιώτου εξειδικεύεται στη μελέτη και έρευνα της Διεθνούς και Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας, ως ενός αναδυόμενου, παγκοσμίως, ερευνητικού και διδακτικού πεδίου για την μελέτη των συγκρούσεων και τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου του δημοσιογράφου και των δημοσιογραφικών πρακτικών. Ακόμη, πραγματοποιεί έρευνες στα ακόλουθα πεδία: Διαχείριση Κρίσεων, Παραπληροφόρηση και Ψευδείς Ειδήσεις, Γραμματισμό στα ΜΜΕ, Στρατηγική Επικοινωνία, ΜΜΕ και πολεμικές συρράξεις και Ρητορική Μίσους. Του έχουν απονεμηθεί δύο έδρες Jean Monnet for European Integration και European Public Diplomacy, καθώς και χρηματοδότηση για ερευνητικό πρόγραμμα από τη Google (DNI Fund).

ΑΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος