Θεσσαλονίκη: Δικαστική «αυλαία» στην υπόθεση των 45 κατηγορουμένων για εκατοντάδες κλοπές και διαρρήξεις με λεία άνω των 2,5 εκ. ευρώ– Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων

Επιβάλλοντας ποινές που ξεκινούν από φυλάκιση 3,5 ετών και φτάνουν στην κάθειρξη 15 ετών, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης έριξε “αυλαία” στη δίκη των εγκληματικών ομάδων που κατηγορούνταν για εκατοντάδες περιπτώσεις διαρρήξεων και κλοπών, την περίοδο 2020-21, σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, με τη συνολική λεία -σε μετρητά, κοσμήματα και τιμαλφή- να ξεπερνάει σε αξία τα 2,5 εκατ. ευρώ

Η δικογραφία που αριθμεί 20.000 σελίδες διαχωρίστηκε κατά την έναρξη της δίκης ως προς τους προσωρινά κρατούμενους, για τους οποίους το ανώτατο όριο της προφυλάκισης έληγε τον επόμενο μήνα. Υπό αυτές τις συνθήκες, από τους συνολικά 115 κατηγορούμενους δικάστηκαν οι 45, ενώ για τους υπόλοιπους αποφασίστηκε να διεξαχθεί ξεχωρίστηκε δίκη, η οποία προσδιορίστηκε για τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Η δίκη των 45 κατηγορουμένων ξεκίνησε την 1η Ιουλίου και διεξήχθη όλες αυτές τις μέρες κάτω από ενισχυμένα αστυνομικά μέτρα, ενώ με μέριμνα του Εφετείου είχε διαμορφωθεί ειδικά η δικαστική αίθουσα για να “φιλοξενήσει” τους πολυάριθμους κατηγορούμενους και συνηγόρους τους. Ύστερα από 11 συνεδριάσεις, οι δικαστές έκριναν ένοχους τους 42 κατηγορούμενους, αθωώνοντας τους υπόλοιπους τρεις.

Στην φυλακή επέστρεψαν 37

Η βασική κακουργηματική πράξη για την οποία κρίθηκαν ένοχοι οι περισσότεροι ήταν αυτή της διακεκριμένης περίπτωσης κλοπής (από άτομα που ενώθηκαν για την τέλεση της συγκεκριμένης πράξης). Ανάλογα με την περίπτωση το κατηγορητήριο αφορούσε επιπλέον αδικήματα όπως ληστεία, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, απάτη με υπολογιστή, παραβίαση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών (επειδή παρακολουθούσαν τις συχνότητες της ΕΛ.ΑΣ.) κ.ά.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι κατηγορούμενοι τιμωρήθηκαν με ποινές κάθειρξης (χωρίς αναγνώριση ελαφρυντικών) με το “ταβάνι” να φτάνει τα 15 χρόνια. Εκτός από μεμονωμένες περιπτώσεις ποινών φυλάκισης, όπου υπήρχαν οι προϋποθέσεις της 3ετούς αναστολής ή της αναστολής εκτέλεσης, οι καταδικασθέντες επέστρεψαν στις φυλακές μέχρι να δικαστεί η υπόθεσή τους σε δεύτερο βαθμό. Συνολικά τον δρόμο για τις φυλακές πήραν 37 εκ των 45.

Η “χρυσή” κλοπή του 1,1 εκατ. ευρώ

Ανάμεσα στις εκατοντάδες κλοπές που περιλάμβανε η ογκωδέστατη δικογραφία -κυρίως από αυτοκίνητα και σπίτια- ήταν αυτή που τελέστηκε τον Σεπτέμβριο του 2020, με θύμα επιχειρηματία, από την οικία του οποίου αφαιρέθηκε χρηματοκιβώτιο με 1,1 εκατ. ευρώ. Η περίπτωση αυτή αποτέλεσε την αφετηρία για τις αστυνομικές έρευνες που κορυφώθηκαν τον προηγούμενο Αύγουστο όταν πραγματοποιήθηκε μεγάλη επιχείρηση για τη σύλληψη δεκάδων εκ των εμπλεκόμενων προσώπων, σε εκτέλεση σχετικών ενταλμάτων που είχε εκδώσει η ανακρίτρια Θεσσαλονίκης.

Στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν ότι τέλεσαν τις επίδικες πράξεις, με τους συνηγόρους τους να υποστηρίζουν ότι «η εμπλοκή τους στηρίχθηκε αποκλειστικά στις παρακολουθήσεις των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων κατόπιν άρσης του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών, χωρίς να υπάρχουν άλλα αντικειμενικά αποδεικτικά στοιχεία, όπως βιντεοληπτικό και βιολογικό υλικό, φυσική επιτήρηση».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος