Θ. Λιόλιος (καθ. Πυρηνικής Φυσικής ΣΣΕ) στο Πρώτο: Το πόρισμα του ΕΜΠ λέει ακριβώς αυτά που λέει η Σχολή Ευελπίδων εδώ και δύο χρόνια (audio)

Στο πόρισμα του Μετσόβιου Πολυτεχνείου αναφέρονται ακριβώς αυτά, στα οποία είχε καταλήξει και ο ίδιος και τα οποία λέει εδώ και δύο χρόνια, επισήμανε ο καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής και Στρατιωτικών Επιστημών, Θεόδωρος Λιόλιος, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

«Χρησιμοποιεί τους ίδιους τύπους, τα ίδια διαγράμματα, τις ίδιες αναφορές σε επιστημονικές μελέτες που έχουν γίνει στο παρελθόν. Η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων δια του ομιλούντος και μέσω του τομέα Φυσικών Επιστημών είχε λύσει το θέμα από την πρώτη στιγμή. Πρέπει να το πω αυτό διότι είμαι στέλεχος της Σχολής Ευελπίδων και θέλω όλη η Ελλάδα να αντιληφθεί ότι η Σχολή Ευελπίδων είχε το επίπεδο να απαντήσει σε αυτό το πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Να επισημάνω τι λέει μέσα με δυο λόγια, αν και θα πω τα ίδια που λέω τόσο καιρό. Καταρχήν τα έλαια σιλικόνης αναφλέγονται. Δεν υπήρχε τίποτα πιο απλό και πιο προφανές. Υπήρχαν στα εγχειρίδια των κατασκευαστών, υπήρχαν στις επιστημονικές μελέτες και δεν λέει τίποτα άλλο το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ο κ. Καρώνης, ο συνάδελφος, είπε το προφανές, προφανώς αναφλέγονται. Δευτερευόντως, το θέμα της πυρόσφαιρας, η οποία μπαίνει σε εισαγωγικά, είναι ένα πύρινο νέφος, προφανώς προκλήθηκε, όπως βλέπω τώρα, μέσα στη μελέτη, που το παρουσιάζει ως πολύ εύλογο σενάριο ο κύριος Καρώνης και το Μετσόβιο, προφανώς προκλήθηκε από τα έλαια σιλικόνης τα οποία διέρρευσαν, όπως λέω τόσους μήνες ως λεπτό νέφος και περιείχαν εύφλεκτα αέρια, όπως είναι το υδρογόνο, το ακετυλένιο και το μεθάνιο. Αυτά ακριβώς λέει η μελέτη και γράφω εδώ και τόσον καιρό. Δηλαδή. να ανακεφαλαιώσουμε, όταν έχουμε είτε ορυκτέλαια είτε έλαια σιλικόνης σε έναν μετασχηματιστή και προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα, αυτό είναι το ηλεκτρικό τόξο που λέμε, είναι έτσι η χημεία των υλικών αυτών της σιλικόνης ή των ορυκτελαίων που προκαλούν την δημιουργία μέσω πυρόλυσης εύφλεκτων υδρογονανθράκων και υδρογόνου» είπε χαρακτηριστικά.

«Καταρχήν όταν λέμε ηλεκτρικό τόξο, ο κόσμος να σκέφτεται βραχυκύκλωμα, για να μην μπερδεύεται. Τι θα πει αυτό; Τα έλαια σιλικόνης είναι ένα λουτρό μέσα στο οποίο υπάρχει το υλικό του μετασχηματιστή. Δηλαδή υπάρχουν περιελίξεις, ένα μεταλλικό σχήμα το οποίο βρίσκεται μέσα στα έλαια σιλικόνης, σε ένα μπάνιο, σε ένα λουτρό. Αυτό λοιπόν, αν χαλάσει με κάποιο τρόπο ή αν δεχτεί μια πολύ ισχυρή ηλεκτρική εκκένωση, δημιουργεί εσωτερικά μία χημική αντίδραση διάσπαση, πυρόλυση ουσιαστικά που τα έλαια σιλικόνης μετατρέπονται σε εύφλεκτα αέρια καθώς επίσης και σε άλλα υλικά μη εύφλεκτα, αλλά γεννούν υδρογονάνθρακες. Για να βοηθήσω λίγο και πολιτικά, αν και δεν είναι το δικό μου το αντικείμενο, να βοηθήσω λίγο και τους πολιτικούς αρχηγούς που με ακούν. Δίκιο είχαν όλοι. Και αυτοί που έλεγαν, που ψάχνανε υδρογονάνθρακες και αυτοί που έλεγαν έλαια σιλικόνης, για να ηρεμήσει η κοινωνία. Όλοι ψάχναμε υδρογονάνθρακες. Πράγματι, υδρογονάνθρακες προκάλεσαν αυτή την ανάφλεξη, μόνο που γεννήθηκαν από το βραχυκύκλωμα μέσα στα έλαια σιλικόνης. Δηλαδή όλοι αυτοί που έλεγαν κι έψαχναν υδρογονάνθρακες δεν το πιστεύω ότι είχαν δόλο. Πράγματι, οι άνθρωποι κι εγώ στην αρχή, έψαχναν να βρουν αυτό το υλικό και όσοι πολιτικοί το έχουν πει, νομίζω παρασύρθηκαν με κάποιο τρόπο, διότι ναι μεν έψαχναν την αλήθεια, που ήταν αυτή, αλλά η αλήθεια γεννήθηκε τη στιγμή της σύγκρουσης.

«Αφού ξεκαθαρίσαμε λοιπόν ότι κατά την άποψή μου δεν υπήρξε πολιτικός δόλος πουθενά, ότι πραγματικά ψάχναμε υδρογονάνθρακες, όπως και οι πολιτικοί αρχηγοί που έλεγαν, μπερδεύτηκε ο κόσμος, διότι οι διάφοροι αναλυτές καλόπιστα, καλοπροαίρετα δεν εξήγησαν τι προκαλεί το ηλεκτρικό τόξο» είπε καταλήγοντας ο κ. Λιόλιος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος