Τεχνητή νοημοσύνη αποκωδικοποιεί τη γλώσσα των δελφινιών

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να αλλάξουν ριζικά την κατανόησή μας για τη νοημοσύνη και την κοινωνικότητα στον ζωικό κόσμο.

Ερευνητές ανέπτυξαν το DolphinGemma, το πρώτο μεγάλο γλωσσικό μοντέλο (LLM) για την κατανόηση της «γλώσσας» των δελφινιών, με στόχο να αποδώσει το νόημα των ήχων τους πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι οι παραδοσιακές μέθοδοι που εφαρμόζονται εδώ και δεκαετίες.

«Ο στόχος είναι κάποια μέρα να μιλήσουμε τη γλώσσα των δελφινιών», λέει η Δρ. Ντενίζ Χέρζινγκ, επικεφαλής του Wild Dolphin Project (WDP), που μελετά αποκλειστικά ένα συγκεκριμένο κοπάδι ελεύθερων δελφινιών στα ανοικτά των Μπαχαμών για πάνω από 40 χρόνια.

Μαζί με τον Δρ. Θαντ Στάρνερ από τη Google DeepMind, έχουν εκπαιδεύσει ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης με τεράστιο όγκο ηχητικών δεδομένων από δελφίνια. Το DolphinGemma μπορεί να αναγνωρίζει μοτίβα στους ήχους και να ερμηνεύει τις πιθανές σημασίες τους.

Πώς λειτουργεί

Τα δελφίνια επικοινωνούν μεταξύ τους φωνητικά χρησιμοποιώντας μια ποικιλία ήχων και υπερήχων που συντελούν στη διαδικασία ηχοεντόπισης. Από τη δεκαετία του ’80, οι επιστήμονες καταγράφουν αυτούς τους ήχους με υδρόφωνα και τους αναλύουν με φασματογραφήματα για να εντοπίσουν επαναλαμβανόμενα μοτίβα.

Το DolphinGemma βασίζεται στην ίδια τεχνολογία με τα μοντέλα Gemini της Google. Αναπαριστά τους ήχους των δελφινιών ως «tokens» και, όπως οι προτάσεις σε ένα chatbot, προβλέπει ποιος ήχος είναι πιθανότερο να ακολουθήσει — αποκαλύπτοντας έτσι τη δομή της επικοινωνίας τους.

Τεχνητή νοημοσύνη αποκωδικοποιεί τη γλώσσα των δελφινιών

Από την παρατήρηση στην επικοινωνία

Το 2010, η WDP σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Georgia Tech δημιούργησαν τη συσκευή CHAT (Cetacean Hearing and Telemetry) — ένα σύστημα αμφίδρομης επικοινωνίας με μικρόφωνα, ηχεία και ειδική διεπαφή. Όταν τα δελφίνια παρήγαν συγκεκριμένους ήχους μετά από μια ενέργεια (π.χ. λήψη ενός παιχνιδιού), η συσκευή αναγνώριζε το μοτίβο και ενημέρωνε τους ερευνητές μέσω ειδικών ακουστικών.

Το σύστημα που χρησιμοποιείται σήμερα είναι πιο μικρό, πιο φιλικό στη χρήση, τροφοδοτείται από κινητά τηλέφωνα Google Pixel και χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιώνει την ταχύτητα και την ακρίβεια επικοινωνίας με τα δελφίνια.

Τα επόμενα βήματα

Το DolphinGemma θα χρησιμοποιηθεί φέτος στο πεδίο από την ομάδα του WDP, με στόχο να επιταχυνθεί η μελέτη της συμπεριφοράς των δελφινιών. Η Google σκοπεύει να διαθέσει δωρεάν το μοντέλο της μέχρι τα μέσα του έτους, ώστε να το χρησιμοποιήσουν και άλλοι ερευνητές παγκοσμίως — και ίσως και σε άλλα είδη κητωδών.

«Εάν τα δελφίνια έχουν τη δική τους γλώσσα, τότε πιθανότατα έχουν και τον δικό τους πολιτισμό. Θα κατανοήσουμε τι είναι σημαντικό γι’ αυτά και για ποια πράγματα μιλούν» σημειώνει ο Στάρνερ.

Μια τέτοια ανακάλυψη θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά την κατανόησή μας για τη νοημοσύνη και την κοινωνικότητα στον ζωικό κόσμο.

ΠΗΓΗ: New Atlas

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος