Συσκευή λέιζερ διαβάζει κείμενο από 1,3 χιλιόμετρα

Οι ερευνητές αξιοποίησαν τεχνολογία που συνήθως χρησιμοποιείται σε διαστημικά παρατηρητήρια.

Επιστήμονες στην Κίνα ανέπτυξαν μια προηγμένη συσκευή λέιζερ, ικανή να διαβάσει το κείμενο ενός ανοιχτού βιβλίου από απόσταση 1,37 χιλιομέτρων. Όπως αποκαλύπτει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Physical Review Letters», η ερευνητική ομάδα βασίστηκε στη μέθοδο της συμβολομετρίας – μια τεχνική ευρέως διαδεδομένη στην αστρονομία, η οποία αξιοποιεί την αλληλεπίδραση κυμάτων φωτός για τη δημιουργία εικόνων υψηλής ακρίβειας.

Ωστόσο, αντί να συνδυάσουν κύματα ακτινοβολίας, φωτός ή ήχου, οι ερευνητές μέτρησαν τις μεταβολές στην ένταση του φωτός με τη βοήθεια πολλαπλών ανιχνευτών – τεχνική γνωστή ως συμβολομετρία έντασης. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν αυτά τα δεδομένα για να δημιουργήσουν μια εικόνα του μακρινού αντικειμένου. Οι ερευνητές αξιοποίησαν τεχνολογία που συνήθως χρησιμοποιείται σε διαστημικά παρατηρητήρια και την προσαρμόσαν σε ένα επίγειο σύστημα λέιζερ, πετυχαίνοντας αποτελέσματα που εντυπωσιάζουν — αλλά προκαλούν και ανησυχία.

Η ομάδα από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας χρησιμοποίησε οκτώ υπέρυθρες ακτίνες λέιζερ για να αναδομήσει την εικόνα του στόχου. Διαπίστωσε ότι το σύστημα ήταν αρκετά ευαίσθητο ώστε να αναγνωρίσει το σχήμα μεμονωμένων γραμμάτων μόλις τριών χιλιοστών, ακόμη και από απόσταση σχεδόν 1,4 χιλιομέτρων.

Αν και η συμβολομετρία έντασης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στα μέσα της δεκαετίας του 1950 για τη μέτρηση των διαμέτρων μακρινών άστρων, οι ερευνητές θεωρούν ότι η τεχνική μπορεί να λειτουργήσει και υπό την παρουσία ατμόσφαιρας, η οποία διαστρεβλώνει τα μήκη κύματος του φωτός.

Αντί να βασιστούν σε φυσική πηγή φωτός, όπως η ακτινοβολία ενός άστρου, η ομάδα χρησιμοποίησε λέιζερ για να φωτίσει μακρινά αντικείμενα. Διαχωρίζοντας το λέιζερ σε οκτώ ακτίνες, οι μεταβολές έγιναν πιο ευδιάκριτες, επιτρέποντάς τους να διακρίνουν σχήματα, ακόμη και με την παρουσία ατμόσφαιρας.

Όσον αφορά πιθανές εφαρμογές της τεχνολογίας, προτείνουν ότι το σύστημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αναγνώριση διαστημικών σκουπιδιών μέσω φωτισμού με λέιζερ. Η ομάδα ελπίζει να βελτιώσει περαιτέρω το σύστημα χρησιμοποιώντας αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης για μια πιο ακριβή ερμηνεία μακρινών σχημάτων.

«Η νέα μελέτη αντιπροσωπεύει μια σημαντική τεχνολογική πρόοδο στην απεικόνιση μακρινών αντικειμένων που δεν εκπέμπουν δικό τους φως», δήλωσε ο ερευνητής οπτικής του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Σόρια Ααράβ, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.

ΠΗΓΗ: Futurism

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος