Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με θέμα «Το Μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης», στην οποία μετείχε μεταξύ άλλων και ο διευθύνων σύμβουλος της Google DeepMind, Ντέμης Χασάμπης.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν στελέχη της Google, μεταξύ αυτών και η γενική διευθύντρια για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη Πέγκυ Αντωνάκου.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης εξετάστηκαν τρόποι εμβάθυνσης και διεύρυνσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, με δεδομένο ότι η Ελλάδα διαθέτει υψηλής ειδίκευσης ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, έχει αναπτύξει μία ιδιαίτερα λεπτομερή στρατηγική για την ομαλή μετάβαση στην εποχή της ΤΝ και έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει στο πεδίο δυνητικές εφαρμογές της ΤΝ σε σημαντικούς κλάδους, όπως η προστασία από φυσικές καταστροφές, η παιδεία και η υγεία.
Τονίστηκε παράλληλα η σημασία της διαμόρφωσης ενός σαφούς πλαισίου για την ηθική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και της σωστής εκπαίδευσης των παιδιών στην εποχή της ΤΝ.
«Θέλω απλώς να επισημάνω ότι εκτιμούμε πραγματικά τη σχέση που έχουμε οικοδομήσει με την Google», τόνισε καλωσορίζοντας τον Ντέμη Χασάμπη και τους συνεργάτες του ο πρωθυπουργός. «Θεωρούμε ότι αποτελεί στρατηγική συνεργασία. Έχουμε ήδη φέρει αποτελέσματα σε διάφορους τομείς, όπως οι υποδομές, ο πολιτισμός και η εκπαίδευση, αλλά ο σκοπός αυτής της συζήτησης είναι να αξιοποιήσουμε τις παγκόσμιες γνώσεις σας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης για να εντοπίσουμε νέους τομείς συνεργασίας, ιδίως όσον αφορά την αποτελεσματικότητα στη διακυβέρνηση», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε:
«Αυτό είναι ένα ζήτημα που με ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Διακρίνουμε εξαιρετικές δυνατότητες όσον αφορά στον εξορθολογισμό των κυβερνητικών υπηρεσιών και τη βελτίωση της αλληλεπίδρασης μεταξύ της κυβέρνησης και των πολιτών. Έχουμε ήδη ενσωματώσει εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης στην κύρια πύλη δημόσιων υπηρεσιών και τα αποτελέσματα είναι άκρως εντυπωσιακά. Θα θέλαμε επίσης να κατανοήσουμε πώς βλέπετε τη θέση της Ελλάδας στο νέο αναδυόμενο τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης.
Όπως γνωρίζετε, έχουμε μια πολύ λεπτομερή στρατηγική όσον αφορά τον ρόλο και τη θέση που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στο παγκόσμιο περιβάλλον της τεχνητής νοημοσύνης. Υπάρχουν ορισμένοι τομείς, όπως η εκπαίδευση και η υγειονομική περίθαλψη όπου πιστεύω ότι μπορούμε να σημειώσουμε τεράστια πρόοδο και να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας.»
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «έχουμε ένα πολύ δυναμικό οικοσύστημα καινοτομίας στην Ελλάδα» κι ότι θα υπάρξει ευκαιρία να συζητηθούν όλα αυτά στην αποψινή εκδήλωση. Μάλιστα ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε για την αλλαγή της ώρας της εκδήλωσης προκειμένου να μην συμπέσει με τον αγώνα της εθνικής μπάσκετ.
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι θα θιγούν ζητήματα που μας ανησυχούν, όπως η προστασία των παιδιών, των ανηλίκων και φυσικά η συζήτηση γύρω από τη δημόσια σφαίρα και το πώς οραματιζόμαστε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη.
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Google DeepMind, Ντέμης Χασάμπης, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ανέφερε πως θεωρεί ότι «η Ελλάδα έχει πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει με την κυβέρνηση, υπό την ηγεσία σας, σε επίπεδο καινοτομίας και να δώσει προσοχή σε αυτά που μπορεί να κάνει η τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσει την κοινωνία και την κυβέρνηση. Θεωρώ πως η Ελλάδα έχει έναν σημαντικό ρόλο να παίξει επίσης για να πιέσει την ΕΕ για συνεργασίες με συμμάχους, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, για να διασφαλίσουμε πως χρησιμοποιούμε την τεχνητή νοημοσύνη με παραγωγικό τρόπο».
Αναλυτικά όσα είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Google.
«Eυχαριστώ, κ. Πρωθυπουργέ. Ευχαριστώ το Υπουργικό Συμβούλιο που προσκάλεσε εμένα και την ομάδα μου εδώ. Είναι πολύ συναρπαστικό να βρίσκομαι στην Αθήνα και στην Ελλάδα. Είμαι πολύ περήφανος για την ελληνική καταγωγή μου από την πλευρά του πατέρα μου. Και αυτό αποτέλεσε μεγάλη επιρροή για εμένα, όσο μεγάλωνα. Ο πατέρας μου με έφερε σε επαφή με την κλασική ελληνική παράδοση. Είναι, λοιπόν, υπέροχο να βρίσκομαι εδώ. Και είναι πραγματική τιμή να μιλήσω αργότερα στο Ηρώδειο. Προσβλέπω πραγματικά στις συναντήσεις που θα γίνουν αργότερα.
Πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει να διαδραματίσει έναν πολύ σημαντικό ρόλο υπό την διακυβέρνησή σας, όσον αφορά στην προώθηση της καινοτομίας και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης να βοηθήσει την κοινωνία και την κυβέρνηση. Πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στο να δώσει ώθηση στην ΕΕ ή στη συνεργασία με συμμάχους όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, ώστε να διασφαλίσουμε ότι χρησιμοποιούμε την τεχνητή νοημοσύνη με αυτούς τους ευεργετικούς τρόπους και, βέβαια, να μετριάσουμε τις προκλήσεις και τους κινδύνους που συνοδεύουν την τεχνολογία. Πρόκειται για τεχνολογία διπλής χρήσης.
Είμαι πολύ ενθουσιασμένος. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που βλέπω εδώ πολλούς Υπουργούς που καταπιάνονται με τις επιστήμες και ανθρώπους από την επιστημονική κοινότητα της τεχνητής νοημοσύνης να βελτιώνουν, να επιταχύνουν τις επιστημονικές ανακαλύψεις, την ανθρώπινη υγεία. Προσβλέπω όμως και στη συζήτηση που θα έχουμε για το πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει την κυβέρνηση και την αποτελεσματικότητα στη διακυβέρνηση.
Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ και πραγματικά ενθουσιασμένος για όλες τις διαφορετικές συναντήσεις που έχουμε σήμερα. Σας ευχαριστώ».
Στη σύσκεψη συμμετείχαν, από την πλευρά της κυβέρνησης, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Σοφία Ζαχαράκη, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Ειδικός Γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού στην Προεδρία της Ελληνικής Κυβέρνησης Γιάννης Μαστρογεωργίου και η Διευθύντρια του Γραφείου Διεθνούς Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του Πρωθυπουργού, Αριστοτελία Πελώνη. Από την πλευρά της Google έλαβε μέρος επίσης η Ευγενία Μπόζου, Επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος