Στη νότια Συρία, όπου οι περιφερειακές φιλοδοξίες τέμνονται και οι ατζέντες των διεθνών δυνάμεων αλληλεπικαλύπτονται, μια πραγματική μάχη κλιμακώνεται για το ποιος κατέχει την εξουσία λήψης στρατιωτικών αποφάσεων και ποιος χαράσσει την πολιτική της πορεία σε ένα ευαίσθητο στάδιο της ιστορίας της.
Ενώ ο Σύρος μεταβατικός πρόεδρος Αχμάντ Αλ Σαράα προσπαθεί να εδραιώσει κεντρικό έλεγχο σε όλη την επικράτεια, το κράτος αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις σε πολλαπλά μέτωπα: από την εσωτερική κατάσταση, που σιγοβράζει με σεκταριστικές και φυλετικές διαιρέσεις, έως την εξωτερικές προκλήσεις.
Υπό όρους Αμερικανική Υποστήριξη και ισραηλινοί βομβαρδισμοί
Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν ένα νήμα επικοινωνίας και πολιτικής υποστήριξης για την κυβέρνηση της Δαμασκού, αλλά ορίζουν ότι σε αντάλλαγμα το κράτος πρέπει να επεκτείνει την αποτελεσματική κυριαρχία του σε όλη την συριακή επικράτεια.
Σε μια αξιοσημείωτη θέση, η Ουάσιγκτον επέκρινε το χρονοδιάγραμμα της στόχευσης τοποθεσιών στη νότια Συρία από το Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας τις πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές ως “άκαιρες” εν μέσω ευαίσθητων μέτρων αποκλιμάκωσης.
Αντιθέτως, το Ισραήλ δικαιολογεί τις επιθέσεις του εναντίον τοποθεσιών στη Σουέιντα και τη Δαμασκό ισχυριζόμενο ότι στοχεύουν στην «προστασία των Δρούζων της Συρίας» από αυτό που περιγράφει ως «σφαγές του καθεστώτος».
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιεσραέλ Κατζ, έφτασε στο σημείο να πει ότι «όσοι επικρίνουν αυτές τις επιθέσεις δεν κατανοούν τα γεγονότα», υπονοώντας ότι ορισμένοι ηγέτες των Δρούζων χρησιμοποιούν τις σχέσεις τους με το Τελ Αβίβ ως μέσο επέκτασης της τοπικής επιρροής, σε άμεση αναφορά στον Σεΐχη Χικμάτ αλ-Χίτζρι.
Ο Ερντογάν επαινεί τον Αλ Σαράα και τις συνομιλίες με τους Δρούζους
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε δηλώσεις με σαφή υπονοούμενα όταν επαίνεσε τη «σθεναρή στάση» του Προέδρου Αλ Σαράα εναντίον του Ισραήλ και τόνισε την υποστήριξή του για τη συνεννόηση της συριακής κυβέρνησης με την κοινότητα των Δρούζων.
Ο Ερντογάν θεώρησε ότι «η κοινή γνώμη έχει κάνει ένα πολύ θετικό βήμα» στην προσέγγιση των απόψεων στη Σουέιντα, σημειώνοντας ότι οι περισσότερες παρατάξεις των Δρούζων έχουν συμφωνήσει να σεβαστούν την εκεχειρία, με εξαίρεση μία παράταξη.
Αυτός ο έπαινος από την Άγκυρα έρχεται στο πλαίσιο μιας σταδιακής μετατόπισης της πολιτικής της Τουρκίας απέναντι στη Δαμασκό, ιδιαίτερα στη νότια Συρία, όπου η Άγκυρα φοβάται την εξάπλωση χάους παρόμοιου με αυτό που παρατηρείται στη βόρεια Συρία.
Διχασμένη η κοινότητα των Δρούζων
Σε μια εξαιρετικά περίπλοκη κατάσταση επί του πεδίου, η κοινότητα των Δρούζων είναι διχασμένη μεταξύ πολλαπλών παρατάξεων. Ο επικεφαλής των «Ανδρών Αξιοπρέπειας», Σεΐχης Λάιθ αλ-Μπαλούς κατηγορεί την επιμονή άλλων μερών να επιδιώκουν πράγματα που περιγράφει ως «ξένες ατζέντες», μια άμεση αναφορά στον Σεΐχη αλ-Χιτζρί, ο οποίος δεν κρύβει τις επαφές του με ισραηλινούς κύκλους.
Μεταξύ συνοχής και διάλυσης
Η πολυπλοκότητα του σκηνικού στη Συρία είναι μια βαθιά δοκιμασία για τη νομιμότητα των αρχών, την ενότητα του κράτους και την ικανότητά του να συγκρατεί τα δομικά συστατικά του μέσα σε ένα ενιαίο εθνικό σχέδιο.
Αυτό που είναι βέβαιο, ωστόσο, είναι ότι το κράτος, με επικεφαλής τον Αλ Σαράα επιδιώκει να δημιουργήσει έναν νέο λόγο που υπερβαίνει τη σύγκρουση και αγκαλιάζει την κατανόηση, υπό την προϋπόθεση ότι οι προτάσεις είναι εσωτερικές και δεν βασίζονται στο να επιβάλλονται υπό το πρόσχημα του καθεστώτος.
Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας
Πηγή: skynewsarabia
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος