Σύνοδος των Πρυτάνεων στη Χαλκιδική: Οι προτάσεις για την αντιμετώπιση της βίας- Συγκέντρωση φοιτητών ενάντια στα προωθούμενα μέτρα

Με τη συμμετοχή της υπουργού Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφίας Ζαχαράκη και του αρμόδιου για την Ανώτατη Εκπαίδευση υφυπουργού Νίκου Παπαϊωάννου ξεκίνησε η συνεδρίαση της Ολομέλειας της 108ης Συνόδου των Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων, που διεξάγεται στη Σιθωνία Χαλκιδικής.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκονται κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τα ελληνικά ΑΕΙ –χρηματοδότηση, στελέχωση, διεθνοποίηση, υποδομές-, η πορεία εφαρμογής ψηφισμένων νόμων για την ανώτατη εκπαίδευση, που περιλαμβάνει και τη διαγραφή περισσότερων των 330.000 φοιτητών που έχουν υπερβεί το ανώτατο όριο φοίτησης, με ενδεχόμενο να δοθεί παράταση κάποιων εξαμήνων σε ποσοστό αυτών που βρίσκονται πλησίον της λήψης πτυχίου, αλλά και η προαναγγελθείσα από την κυβέρνηση πρόταση νομοθετικής πρωτοβουλίας για την αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου, που αφορά την αντιμετώπιση περιστατικών βίας στα πανεπιστήμια.

Σύνοδος των Πρυτάνεων στη Χαλκιδική: Οι προτάσεις για την αντιμετώπιση της βίας- Συγκέντρωση φοιτητών ενάντια στα προωθούμενα μέτρα

Η νομοθετική πρωτοβουλία θα καθορίζει τις άμεσες συνέπειες σε όσους προβαίνουν σε έκνομες ενέργειες σε πανεπιστημιακούς χώρους -ποινικές, πειθαρχικές και αστικές- απλοποιώντας και τις διοικητικές διαδικασίες επιβολής των ποινών, αλλά θα προβλέπει και προσωποποιημένες κυρώσεις στις περιπτώσεις διοικήσεων πανεπιστημίων, που δεν εφαρμόζουν τις διατάξεις του νόμου για την αντιμετώπιση της βίας.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, καλωσορίζοντας την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ο προεδρεύων της 108ης Συνόδου των Πρυτάνεων, πρύτανης του ΠΑΜΑΚ καθ. Στέλιος Κατρανίδης έκανε μία σύντομη παρουσίαση των συμπερασμάτων, στα οποία κατέληξαν οι συζητήσεις των πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων τις προηγούμενες ημέρες, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων αλλά και των ανθρώπινων πόρων.

Σύνοδος των Πρυτάνεων στη Χαλκιδική: Οι προτάσεις για την αντιμετώπιση της βίας- Συγκέντρωση φοιτητών ενάντια στα προωθούμενα μέτρα

Η σημερινή, τελευταία ημέρα της Συνόδου των Πρυτάνεων, ξεκίνησε το πρωί με τις τοποθετήσεις -μέσω διαδικτυακής παρέμβασης- εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων και ομοσπονδιών. Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, η Σύνοδος δέχθηκε εξαμελή επιτροπή εκπροσώπων φοιτητών, οι οποίοι παρουσίασαν τις θέσεις τους σε ό,τι αφορά τις διαγραφές και τη βία στα πανεπιστήμια, καταθέτοντας την αντίθεσή τους στην πολιτική του υπουργείου Παιδείας.

Εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στην πύλη του ξενοδοχείου, όπου φιλοξενείται η Σύνοδος των Πρυτάνεων στη Χαλκιδική.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ- ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος