Συνεχίζονται τα προβλήματα υγείας του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς και οι διεργασίες για την αλλαγή Προεδρίας

Δεν προήδρευσε ούτε στην δεύτερη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος Ντέιβιντ Σασόλι καθώς παρουσίασε εκ νέου πυρετό το Σαββατοκύριακο και ήταν απαραίτητο να παραμείνει για λόγους υγείας στην Ιταλία, αφού η πνευμονία με την οποία διαγνώστηκε σε Νοσοκομείο του Στρασβούργου υποτροπίασε. Την θέση του κατέλαβε και πάλι η Αντιπρόεδρος Μαλτέζα Ρομπέρτα Μετσόλα.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα στην ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Προέδρου, ο κ. Σασόλι παρά την υποτροπή της πνευμονίας, θα συμμετάσχει κανονικά με διαδικτυακές παρεμβάσεις του στην Ολομέλεια, ενώ θα προεδρεύσει αύριο Τετάρτη στην συνεδρίαση και της Ολομέλειας των Προέδρων του ΕΚ για την επιλογή του νικητή του Βραβείου Ζαχάρωφ.

Και ενώ ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναρρώνει, συνεχίζονται στους διαδρόμους του ΕΚ οι συζητήσεις για τις υποψηφιότητες και την πολιτικά ομαλή αλλαγή της Προεδρίας μετά την συμφωνία των τριών μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων για την εκ περιτροπής προεδρεία το 2019.

Ωστόσο, ένας παράγοντας που αναμένεται να ενισχύσει την συνέχιση της προεδρίας του κ. Σασόλι είναι πανδημία, την οποία οι πολιτικές ομάδες που τον στηρίζουν και αποτελούν την πλειοψηφία στην Ολομέλεια μετά και την νίκη των σοσιαλδημοκρατών στην Γερμανία, θα χρησιμοποιήσουν για μια πιθανή επανεκλογή του το σκεπτικό ότι επι 15 μήνες ο ίδιος δεν προήδρευσε κατ’ ουσίαν τις συνεδριάσεις καθώς η έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρέμενε κλειστό.

Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και το ενδεχόμενο, όπως είπε στην ΕΡΤ ανώτερη πηγή του Κοινοβουλίου που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, ότι δεν αποκλείεται ο Πρόεδρος Σασόλι να ξαναθέσει υποψηφιότητα, δεδομένων των πολιτικών συσχετισμών.

Το ΕΛΚ, που έχει εγείρει πριν την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Σεπτέμβριο, θέμα πιθανής μη τήρησης της τριμερούς συμφωνίας, για εκ περιτροπής προεδρία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχει ανακοινώσει ήδη πως θα επιλέξει τον υποψήφιο/-α του μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, ενώ η ομάδα των Σοσιαλιστών αναμένεται τον Νοέμβριο να ορίσει ημερομηνία για την έναρξη της διαδικασίας για την επιλογή υποψηφίου. Στάση αναμονής τηρεί  και η πολιτική ομάδα των Renew που βρίσκεται σε εσωκομματική διαδικασία επιλογής επικεφαλή μετά την παραίτηση του νυν Ντάτσιαν Τσιόλος.

Σε κάθε περίπτωση η τελική ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου ή της νέας προέδρου αναμένεται να γίνει στην συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 17 Ιανουαρίου 2022.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος