Συνεχίζεται η σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Σλοβένου Πρωθυπουργού

Ανταπόκριση απο το Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Βαθαίνει όλο και περισσότερο η αντιπαράθεση μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα, ένα 24ωρο μετά το διαγραμμένο tweet του,  που προωθούσε ακροδεξιές συνωμοσίες σε μια προσπάθεια να δυσφημήσει την επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που επισκέπτεται τη χώρα του για να εξετάσει την κατάσταση της Σλοβενίας σχετικά με το κράτος δικαίου, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την καταπολέμηση της διαφθοράς, όπως γίνεται με κάθε χώρα για την οποία υπάρχουν καταγγελίες.

Ο Γιάνεζ Γιάσνα δημοσίευσε μια εικόνα στο Twitter που δείχνει πολλούς πολιτικούς με τη φράση «13 από τις 226 γνωστές μαριονέτες του Σόρος στο κοινοβούλιο της ΕΕ», με ένα κόκκινο βέλος να δείχνει προς την Ολλανδή ευρωβουλευτή Σόφι ιντ Βελντ.  Αναφερόμενος μάλιστα στις «μαριονέτες του Σόρος», ο Γιάνσα ισχυριζόταν ότι ο Εβραίος πολυεκατομμυριούχος Σόρος ελέγχει κρυφά την παγκόσμια πολιτική και οικονομία.

Οι αντιδράσεις

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Σασόλι σε tweet  του λίγο αργότερα χθες κάλεσε τον Σλοβένο Πρωθυπουργό να σταματήσει τις προκλήσεις εναντίον των ευρωβουλευτών λέγοντας πως οι επιθέσεις σε μέλη αυτού του σπιτιού, είναι επίσης επιθέσεις σε Ευρωπαίους πολίτες. Μια εποικοδομητική συνεργασία με την εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου μπορεί να βασίζεται μόνο στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και τον σεβασμό».

«Η Σλοβενία ​​δεν είναι αποικία. Παρακαλείστε να πείτε στους βουλευτές σας να μην κάνουν κατάχρηση του ονόματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για πολιτικές ίντριγκες και ανούσιες κατηγορίες εναντίον της Σλοβενίας », δήλωσε ο Γιάνσα σε μήνυμά του προς τον Ντείβιντ Σασόλι.

Η αντίδραση της Ολλανδίας

Οργισμένη ήταν η αντίδραση και του Ολλανδού Πρωθυπουργού  Μάρκ Ρούτε που καταδίκασε την ανάρτηση  του Σλοβένου ομόλογο του χαρακτηρίζοντας την ως «άγευστη» και πρόσθεσε ότι η ολλανδική κυβέρνηση «μόλις μετέφερε το ίδιο συναίσθημα στον Σλοβένο πρέσβη στη Χάγη». Ο Γιάνσα απάντησε ότι ο Ρούτε δεν πρέπει να «χάνει χρόνο με πρέσβεις και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στη Σλοβενία. Μαζί με τη Σοφι ιν τ Βελντ, προστατέψτε τους δημοσιογράφους σας από το να σκοτωθούν στους δρόμους”, αναφερόμενος στη δολοφονία του Ολλανδού δημοσιογράφου Πήτερ Φρις τον Ιούλιο.

Διαμάχη και με τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ακολούθησε ο πρώτος αντιπρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Renew Μάλικ Αζμάνι που επίσης επέκρινε σκληρά το Σλοβένο ηγέτη. «Πρωθυπουργέ Γιάνεζ Γιάνσα, αυτό είναι ένα καταχρηστικό, αντισημιτικό τροπάριο και εκ μέρους της πολιτικής ομάδας, σας ζητώ να αποσυρθείτε και να ζητήσετε συγγνώμη! Δεν υπάρχει χώρος για αυτές τις βδελυρές βρισιές στην ευρωπαϊκή πολιτική ».

Σήμερα ο Σλοβένος Πρωθυπουργός προκάλεσε και νέα πολιτική αντιπαράθεση αυτήν φορά με την πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών η οποία επέκρινε την ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης με την αντιπροσωπεία του ΕΚ μαζί του. «Είμαστε αντιμέτωποι με μια άδεια καρέκλα», τουίταρε η πολιτική ομάδα και συμπλήρωσε «Έχουμε πολλές ερωτήσεις για αυτόν σχετικά με την ανησυχητική κατάσταση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και του κράτους δικαίου στη Σλοβενία».

Άμεσα ήρθε η απάντηση από τον Σλοβένο ηγέτη που έγραψε «Ποιος είσαι; Πόσες φορές έχετε επισκεφτεί την Γερμανίδα καγκελάριο, τον Ολλανδό πρωθυπουργό ή το Γάλλο πρόεδρο; ».

Πήρε θέση η επικεφαλής της αντιπροσωπείας

Θέση πήρε, όμως πριν από λίγη ώρα και η επικεφαλής της αντιπροσωπείας Σοφί ιντ Βελντ τονίζοντας σε συνέντευξη τύπου σήμερα στην Λιουμπλιάνα, πως «μια τέτοια επίθεση είναι ανάξια για μια πολιτισμένη κοινωνία και οδηγεί μόνο σε δυσπιστία, εχθρότητα και εκφοβισμό, καθώς και σε αμφιβολίες για τους δημόσιους θεσμούς.

«Οι άνθρωποι» είπε «μπορούν να λένε αυτό που θέλουν στο Twitter. Εκείνοι όμως που είναι σε δημόσια αξιώματα είναι υπεύθυνοι για τον τόνο της συζήτησης. Αυτοί που ασκούν πολιτική εξουσία και είναι μέλη μιας κυβέρνησης έχουν  να αναλογιστούν ακριβώς αυτήν την ευθύνη».

Τα πρώτα συμπεράσματα για την κατάσταση στην Σλοβενία

Η Σοφί ιν Βελτ επεσήμανε παράλληλα πως η αντιπροσωπεία ήθελε να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και μερικούς υπουργούς, αλλά δυστυχώς αυτοί δεν ήταν διαθέσιμοι, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξει ευκαιρία «να μιλήσουμε κάποια στιγμή στο μέλλον, επειδή θα ήταν πολύ σημαντικό να ακούσουμε τις απόψεις τους».

Αναφερόμενη η ίδια, στα πρώτα συμπεράσματα της επίσκεψης τόνισε πως ένα πολύ καθησυχαστικό ότι τα δημόσια ιδρύματα στη Σλοβενία ​​λειτουργούν καλά, παρατήρησε ωστόσο τον ιδιαίτερο τον τόνο της δημόσιας συζήτησης. «Τα μέλη της κυβέρνησης εμπλέκονται σε μια συζήτηση που πιστεύω ότι είναι ακατάλληλη για μια πολιτισμένη και δημοκρατική κοινωνία και οδηγεί σε ατμόσφαιρα δυσπιστίας, εχθρότητας και εκφοβισμού και θέτει αμφιβολίες στους δημόσιους θεσμούς καθώς και μεταξύ αυτών», είπε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε λέγοντας πως «σε πολλές περιπτώσεις, αναβάλλονται η καθυστερούν οι  αποφάσεις για διορισμούς ή μεταφορές χρημάτων, ακολουθούμενες από δικαστικές διαμάχες μάχες στα δικαστήρια».

Η αντιπροσωπεία εξέφρασε παράλληλα την ανησυχία της για τις καθυστερήσεις στο διορισμό των κατ’ εξουσιοδότηση ευρωπαίων εισαγγελέων, καθώς και για το διορισμό άλλων εισαγγελέων στη Σλοβενία.

Έντονη πόλωση στην κοινωνία

Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια, παρατηρείται μεγάλη πόλωση στη Σλοβενία, «σαν οι κάτοικοι να χωρίζονται σε δύο στρατόπεδα». Νομίζω ότι υπάρχει μόνο μία Σλοβενία ​​και μόνο ένα Σλοβενικό έθνος», είπε, προσθέτοντας ότι ένα τέτοιο επίπεδο διχασμού, όπου γίνεται διάλογος για τους κωφούς, είναι ανησυχητικό».

Όσον αφορά τη συνάντηση με το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο ακύρωσε τη συνάντηση επειδή οι ευρωβουλευτές δεν συμφώνησαν με την ηχογράφηση, είπε ότι το υπουργείο τους ζήτησε πραγματικά να ηχογραφήσουν τη συνάντηση. Ωστόσο, δεν το κάνουν, καθώς αυτός ο τύπος αποστολής περιλαμβάνει ιδιωτικές και εμπιστευτικές συναντήσεις. Όπως πρόσθεσε, δεν έκαναν εξαίρεση ούτε αυτή τη φορά.

 

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος