Συμβούλιο της Ευρώπης: Να σταματήσει η Ρωσία την άνευ προηγουμένου καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης και του συνέρχεσθαι

Κάλεσμα στην Ρωσία να σταματήσει τα δεινά εκατομμυρίων ανθρώπων εξαιτίας της επίθεσης που έχει εξαπολύσει εναντίον της Ουκρανίας, να τερματίσει την εσωτερική καταστολή κατά των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφων, ακτιβιστών και απλών πολιτών που αντιτίθενται στον πόλεμο και να σεβαστεί πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, συμπεριλαμβανομένων των ελευθεριών της έκφρασης, της ειρηνικής συνάθροισης και του συνεταιρίζεσθαι σύμφωνα με τα διεθνή και ευρωπαϊκά ανθρώπινα δικαιώματα και υποχρεώσεις της, απηύθυνε σήμερα η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

Χιλιάδες συλλήψεις

Τόνισε ότι «η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας που διαρκεί σχεδόν 12 ημέρες τώρα, προκαλώντας τον θάνατο και την καταστροφή, οδηγεί σε μεγάλης κλίμακας καταστολή των ελευθεριών στη Ρωσία». Έτσι «από την έναρξη του πολέμου», σημείωσε η ίδια, «περισσότερα από 13.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και ηλικιωμένων, έχουν συλληφθεί σε δεκάδες ρωσικές πόλεις για την άσκηση του νόμιμου δικαιώματός τους να διαδηλώνουν ειρηνικά εναντίον του πολέμου, με περισσότερα από 5.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και υπερασπσιτών ανθρωπίνων δικαιωμάτων να έχουν συλληφθεί. Πολλοί από αυτούς ανέφεραν αστυνομική βία, βίαιη συλλογή προσωπικών δεδομένων, εκφοβισμό και αντίποινα, συμπεριλαμβανομένων απειλών για ποινική δίωξη και απόλυσης από τον τόπο εργασίας ή σπουδών τους επειδή εξέφρασαν την αντίθεσή τους στον πόλεμο.

Επιπλέον δεκάδες ανεξάρτητα και ξένα μέσα ενημέρωσης έχουν υποβληθεί σε λογοκρισία είτε με απαγόρευση είτε με αποκλεισμό είτε με εξαναγκασμό να διαγράψουν οποιαδήποτε πληροφορία δεν προέρχεται από επίσημες πηγές. Ενώ ορισμένα μέσα ενημέρωσης αποφάσισαν να σταματήσουν να αναφέρουν τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, όπως ο ανεξάρτητος τηλεοπτικός σταθμός «Dozhd» και ο παλαιότερός ρωσικός ανεξάρτητος ραδιοφωνικός σταθμός «Ηχώ της Μόσχας», αποφάσισαν να σταματήσουν εντελώς τη μετάδοση.

Τα έκτακτα μέτρα του ρωσικού κοινοβουλίου

Το ρωσικό κοινοβούλιο έσπευσε να εγκρίνει αρκετές δρακόντειες διατάξεις που ποινικοποιούν τη διάδοση «ψευδών πληροφοριών» σχετικά με τις πράξεις του ρωσικού στρατού, την «απαξίωσή» του και καλεί ενάντια σε δημόσιες διαμαρτυρίες, με κυρώσεις έως και 15 χρόνια φυλάκισης και υψηλά πρόστιμα που δεν αφήνουν χώρο για ελευθερία λόγου και γνώμης για τον πόλεμο. Αμέσως μετά την υιοθέτηση στις 4 Μαρτίου αυτών των νομοθετικών διατάξεων, οι αρχές επιβολής του νόμου άρχισαν να τις εφαρμόζουν τα μέτρα εναντίον απλών ανθρώπων, ακτιβιστών, δημοσιογράφων, υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ομάδων της κοινωνίας των πολιτών σε όλη τη χώρα, επικυρώνοντας κάθε μορφή διαφωνίας με τον επίσημο λόγο.

Η κατάσταση των ΜΚΟ

Ορισμένες ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η Επιτροπή Μνήμης και Πολιτικής Βοήθειας, η εφημερίδα «Pskovskaya Gubernia» και αρκετοί υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που έχουν εκφραστεί κατά του πολέμου, αναφέρει η κ. Μιγιατοβιτς, έχουν υποβληθεί σε αδικαιολόγητες επιδρομές και έρευνες χωρίς σεβασμό των βασικών νομικών διασφαλίσεων. «Αυτό δημιουργεί ένα τεράστιο και συνεχές ανατριχιαστικό αποτέλεσμα στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, ωθώντας εκατοντάδες δημοσιογράφους, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών να αναζητήσουν καταφύγιο στο εξωτερικό» καταλήγει στην δήλωση της.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος