Συμβούλιο της Ευρώπης: Η πρόθεση του HB να διεκπεραιώνει αιτήσεις ασύλου στη Ρουάντα στέλνει ανησυχητικά μηνύματα

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Ανησυχητικό μήνυμα στέλνει η πρόθεσή του Ηνωμένου Βασιλείου  να διεκπεραιώσει αιτήσεις ασύλου στη Ρουάντα, τόνισε σε δήλωση της η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς σημειώνοντας πως μια τέτοια εξωτερίκευση εγείρει ερωτήματα σχετικά με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εμπλεκόμενων ατόμων.

Υποδεικνύει επίσης, σύμφωνα με την ίδια, ότι το ΗΒ σκοπεύει να μεταθέσει την ευθύνη για ένα πολύ μικρό ποσοστό ανθρώπων που αναζητούν προστασία παγκοσμίως από το έδαφός του σε αυτό μιας άλλης χώρας. Μια τέτοια μετατόπιση ευθύνης διατρέχει τον κίνδυνο να υπονομεύσει σοβαρά το παγκόσμιο σύστημα διεθνούς προστασίας, δήλωσε.

Συνέχισε επισημαίνοντας πως «ενώ η κυβέρνηση τονίζει τη σημασία των ασφαλών και νόμιμων διαδρομών γενικά, τα ανακοινωθέντα σχέδια δεν αντιμετωπίζουν την έλλειψη τέτοιων δυνατοτήτων για τους ανθρώπους που βρίσκονται επί του παρόντος στη Γαλλία, ακόμη και για εκείνους που έχουν νόμιμους ισχυρισμούς να μετακινηθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα με βάση την επανασύνδεση  οικογενειών. Η επέκταση τέτοιων ασφαλών και νόμιμων διαδρομών και η τοποθέτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο επίκεντρο της προσέγγισης είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των επικίνδυνων θαλάσσιων διελεύσεων της Μάγχης και για την άρση των συνθηκών υπό τις οποίες μπορεί να ανθίσει το λαθρεμπόριο ανθρώπων.

Η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάλεσε τους βουλευτές, στο πλαίσιο της περαιτέρω εξέτασης του νομοσχεδίου για την εθνικότητα και τα σύνορα, να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει υποβάθμιση των διασφαλίσεων και της προστασίας  των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο σύστημα ασύλου του ΗΒ. Θα πρέπει ιδίως να απορριφθούν προτάσεις που κάνουν διακρίσεις στο επίπεδο προστασίας Περισσότερο από ποτέ, όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης θα πρέπει να μείνουν σταθερά στη δέσμευσή τους για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων που αναζητούν προστασία, κατέληξε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος