Συμβούλιο της Ευρώπης: Η Covid-19 θα νικηθεί μια για πάντα με μέτρα δημόσιας υγείας και τρόπο συμβατό με τα ανθρώπινα δικαιώματα

Οι κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια στα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και σε όλο τον κόσμο πρέπει να κάνουν αναπροσδιορισμό των δράσεων τους με στόχο «να νικήσουν τον Covid-19 με μέτρα δημόσιας υγείας, και τρόπο συμβατό με τα ανθρώπινα δικαιώματα, μια για πάντα» τονίζει σε ψήφισμα της η κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των 47 κρατών μελών του συμβουλίου της Ευρώπης εκτιμούν ότι η πανδημία της Covid-19, η οποία έχει ήδη σκοτώσει περισσότερους από 5,5 εκατομμύρια ανθρώπους σύμφωνα με τον ΠΟΥ, απέχει πολύ από το τέλος της. Η πανδημία όπως σημειώνουν είναι κατι πολύ περισσότερο από μια κρίση υγείας, καθώς επηρεάζει τις κοινωνίες και τις οικονομίες στον πυρήνα τους με την αύξηση της φτώχειας και τις αυξανόμενες ανισότητες».

Εφαρμογή απαραίτητων μέτρων δημόσιας υγείας

Το ψήφισμα, που εγκρίθηκε με βάση σχετική έκθεση τονίζει την επείγουσα ανάγκη να  διδαχτούν όλες οι χώρες από τα μέχρι στιγμής δεδομένα της πανδημίας, «ξεκινώντας με την εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων δημόσιας και κοινωνικής υγείας ώστε η κατάσταση να μείνει υπό έλεγχο», διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται και κοινοποιούνται με διαφανή τρόπο στους πολίτες, βασίζονται σε αποδεικτικά στοιχεία, εκπληρώνουν θεμιτό στόχο και είναι αναλογικές.

Προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού χωρίς να χρειάζεται να κλείσουν μεγάλα τμήματα της κοινωνίας, η Κοινοβουλευτική συνέλευση ενθάρρυνει «τον εμβολιασμό, τη χρήση μάσκας, τη διατήρηση της φυσικής απόστασης, την υγιεινή των χεριών, την αποφυγή πολυσύχναστων και κλειστών χώρων και τη διασφάλιση του κατάλληλου αερισμού στα σχολεία».

Για να ανταποκριθεί γρήγορα στα αυξανόμενα ποσοστά μόλυνσης, συνιστά την ανάπτυξη της παραγωγικής ικανότητας και τη διανομή μασκών υψηλής ποιότητας  με προοδευτική μετάβαση σε μάσκες FFP2 αν είναι δυνατόν, εξετάζοντας το ενδεχόμενο να επιβληθεί η χρήση τους σε καταστάσεις υψηλού κινδύνου όπως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε πολυσύχναστους χώρους μέσα και έξω, και στα σχολεία,  κτη διάθεση δωρεάν τεστ Covid-19, ιδίως για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, τα παιδιά και το σχολικό προσωπικό.

Η απομόνωση και καραντίνα

Προκειμένου να σπάσουν οι αλυσίδες μόλυνσης, συνιστά επίσης τη δημιουργία συστημάτων ανίχνευσης επαφών και την επιβολή μιας αρκετά μεγάλης περιόδου απομόνωσης για όσους έχουν μολυνθεί και μια αρκετά μεγάλη καραντίνα για περιπτώσεις επαφής. Προκειμένου να προστατευθούν τα πολύ ευάλωτα άτομα από μόλυνση, πρότεινει να «νομοθετηθούν εντολές εμβολιασμού για το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης ή κοινωνικής φροντίδας που έρχεται σε επαφή μαζί τους».

Υποχρεωτικός εμβολιασμός ορισμένων κοινωνικών ομάδων

Το Συμβούλιο της Ευρώπης καλεί τα κράτη να ξεκινήσουν μια δημόσια συζήτηση σχετικά με «ενδεχόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις για εντολές εμβολιασμού για συγκεκριμένες ομάδες ή τον γενικό πληθυσμό», διατηρώντας παράλληλα αρχεία με τις παρενέργειες του εμβολιασμού και αυτή η εντολή εμβολιασμού δεν θα πρέπει να καλύπτει τα παιδιά έως ότου διασφαλιστεί η πλήρης ασφάλεια όλων των εμβολίων. τα παιδιά διασφαλίζεται.

Επιπλέον, το εγκριθέν κείμενο ζητά «την αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού που εκδίδονται από τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και των πιστοποιητικών εμβολιασμού όλων των εγκεκριμένων από τον ΠΟΥ εμβολίων».

Η Συνέλευση κάνει επίσης συστάσεις σχετικά με την παγκόσμια δίκαιη διανομή εμβολίων και θεραπειών, για την αντιμετώπιση του «Long Covid», για την οικοδόμηση ισχυρότερων συστημάτων υγείας και για την αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών ζητημάτων που προκαλεί η πανδημία.

Μέτρα κατά της παραπληροφόρησης

Τονίζει επιπλέον τη σημασία της αποφυγής της πολιτικοποίησης των πανδημιών και των μέτρων δημόσιας υγείας και της λήψης αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, της παραπληροφόρησης και του δισταγμού σχετικά με τα εμβόλια Covid.

Τέλος, η Συνέλευση συνιστά στην Επιτροπή Υπουργών να προτείνει στα κράτη μέλη να υποστηρίξουν τη μεταρρύθμιση του ΠΟΥ και τη σύνταξη σύμβασης, συμφωνίας ή άλλου διεθνούς μέσου βάσει του Συντάγματός της για την ενίσχυση της πρόληψης, της ετοιμότητας και της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος