Συμβούλιο της Ευρώπης για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: “Ας σταθούμε δίπλα στις γυναίκες και τα κορίτσια της Ουκρανίας”

«Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η συμπαράστασή μου και η βαθιά μου αλληλεγγύη απευθύνονται στις γυναίκες και τα κορίτσια της Ουκρανίας που έχουν παγιδευτεί σε έναν πόλεμο που διεξάγεται με πλήρη περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια“, δήλωσε σήμερα η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς σημειώνοντας οτι αποτίει τον βαθύτατο σεβασμό της σε αυτούς που σκοτώθηκαν και οι σκέψεις της είναι με εκείνους που τραυματίστηκαν.

Υπογραμμίζει ότι «τις δύο τελευταίες ημέρες είχα το προνόμιο να συναντήσω πολλές θαρραλέες Ουκρανές γυναίκες και κορίτσια που μπόρεσαν να ξεφύγουν από τις εχθροπραξίες και να αναζητήσουν ασφάλεια αφού αναγκάστηκαν να περάσουν πολλές τρομακτικές νύχτες σε καταφύγια αεροπορικών επιδρομών με τα παιδιά και τους συγγενείς τους. «Με ενθουσίασε εξαιρετικά η ανθεκτικότητά τους απέναντι σε αυτές τις οδυνηρές εμπειρίες και από την αδιάκοπη ελπίδα τους», πρόσθεσε ο Επίτροπος Μιγιάτοβιτς, η οποία βρίσκεται επί του παρόντος σε αποστολή στη Δημοκρατία της Μολδαβίας.

Καταστροφικός αντίκτυπος του πόλεμου στις οικογένειές

Συνέχισε λέγοντας πως «οι γυναίκες αισθάνονται από πρώτο χέρι τον καταστροφικό αντίκτυπο που έχει ο πόλεμος στις οικογένειές τους και στις κοινότητές τους. Μέσα στις συγκρούσεις και τη βία που τις περιβάλλουν, οι Ουκρανές γυναίκες φροντίζουν τις οικογένειές τους και τους γείτονές τους, με πολλές από αυτές να έχουν ταξιδέψει σε μεγάλες αποστάσεις για να φέρουν τα παιδιά τους και τα παιδιά των φίλων τους στην ασφάλεια.

Συνεχίζουν επίσης να εργάζονται υπό βομβαρδισμούς και αδιάκριτους βομβαρδισμούς ως γιατροί, νοσηλευτές και άλλοι επαγγελματίες που παρέχουν βασικές υπηρεσίες στις κοινότητές τους. Γυναίκες υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφοι, ακτιβίστριες της κοινωνίας των πολιτών και εθελοντές εργάζονται ακούραστα για την αποκατάσταση της ειρήνης και την προστασία των αξιών για τις οποίες το Συμβούλιο της Ευρώπης πρεσβεύει. Χαιρετίζω την αποφασιστικότητα, τη δύναμη και το θάρρος τους», κατέληξε η ίδια.

Να ακούσει η Ευρώπη τις εκκλήσεις των γυναικών της Ουκρανίας

Η επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης κάλεσε όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να κάνουν ό,τι μπορούν για να επέλθει ειρήνη και να διασφαλίσουν ότι η ανθρωπιστική υποστήριξη θα φτάσει αποτελεσματικά σε όλους τους τομείς όπου είναι πιο επείγουσα ανάγκη, τόσο εντός της Ουκρανίας όσο και σε χώρες άφιξης. «Η Ευρώπη πρέπει σήμερα να ακούσει και να ακούσει τις αποφασιστικές εκκλήσεις των Ουκρανών γυναικών και κοριτσιών για δράση για την προστασία της ειρήνης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» σημείωσε η κ. Μιγιάτοβιτς.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος