Συμβούλιο της Ευρώπης: Γαλλία και Λετονία πρέπει να βελτιώσουν τον εντοπισμό, την προστασία και την αποζημίωση θυμάτων εμπορίας ανθρώπων

Σε έκθεση αξιολόγησης σχετικά με την εφαρμογή από τη Γαλλία της σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της εμπορίας ανθρώπων, η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης καλεί τις γαλλικές αρχές να λάβουν πρόσθετα μέτρα για τη διευκόλυνση και τη διασφάλιση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη για όλα τα θύματα εμπορίας ανθρώπων και τη δημιουργία ενός εθνικού μηχανισμού αναγνώρισης και παραπομπής θυμάτων.

Αν και χαιρετίζει τα διαθέσιμα νομικά μέσα για την αναζήτηση αποζημίωσης, η επιτροπή ανησυχεί για το χαμηλό επίπεδο των αποζημιώσεων που επιδικάζονται στα θύματα εμπορίας. Ως εκ τούτου, ζητά από τις αρχές να εγγυηθούν την αποτελεσματική πρόσβαση σε αποζημίωση, να διασφαλίσουν ότι η συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για τη ζημιά που υπέστη το θύμα αποτελεί μέρος των ποινικών ερευνών και να κάνουν πλήρη χρήση της νομοθεσίας για τη δέσμευση και τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων για την εξασφάλιση αποζημίωσης στα θύματα .

Αν και έχει αυξηθεί ο αριθμός των ερευνών και των διώξεων σε υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων από το 2016, ο αριθμός των καταδικαστικών αποφάσεων εξακολουθεί να είναι χαμηλός. Η επιτροπή θεωρεί ότι οι γαλλικές αρχές θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να διασφαλίσουν ότι οι υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων διερευνώνται προληπτικά και διώκονται αποτελεσματικά, οδηγώντας σε αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές ποινές, ιδίως με την ανάπτυξη εξειδίκευσης σε υποθέσεις εμπορίας μεταξύ ανακριτών, δικαστών και εισαγγελέων.

Μάλιστα ανησυχεί ιδιαίτερα για την αυξανόμενη τάση της εμπορίας παιδιών στη Γαλλία και την ανεπάρκεια των πόρων που διατίθενται για τον εντοπισμό των θυμάτων και την παροχή φροντίδας σε αυτά. Ως εκ τούτου, οι αρχές θα πρέπει να εισαγάγουν ειδικές διαδικασίες για τα παιδιά στον εθνικό μηχανισμό αναγνώρισης και παραπομπής και να αναπτύξουν προγράμματα επανένταξης για παιδιά θύματα εμπορίας.

Η Γαλλία παραμένει η κυρίως χώρα προορισμού για τα θύματα εμπορίας ανθρώπων, αλλά είναι επίσης χώρα προέλευσης και διέλευσης. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ο αριθμός των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων και άλλων συναφών αδικημάτων ήταν 1.401 το 2016, 1.263 το 2017, 1.445 το 2018, 1.460 το 2019 και 1.243 το 2020.

Εμπορία ανθρώπων στην Λετονία

Εν τω μεταξύ η ομάδα εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εμπορία ανθρώπων προέτρεψε και τη Λετονία να λάβει περαιτέρω μέτρα για τον εντοπισμό, την προστασία και την αποζημίωση των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων και για να διασφαλίσει ότι οι διακινητές θα καταδικαστούν.

Η Λετονία ήταν κατά κύριο λόγο χώρα προέλευσης των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων, αλλά από το 2019, σημειώθηκε αύξηση στον αριθμό των αλλοδαπών θυμάτων που εντοπίστηκαν στη Λετονία. Η εμπορία ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση έχει γίνει η κύρια μορφή εκμετάλλευσης και ο αριθμός των εντοπισμένων ανδρών θυμάτων έχει αυξηθεί με την πάροδο των ετών.

Η έκθεση χαιρετίζει τις προσπάθειες των αρχών να αναπτύξουν το νομοθετικό και πολιτικό πλαίσιο και να υιοθετήσουν ένα νέο εθνικό σχέδιο δράσης κατά της εμπορίας ανθρώπων (2021-2023). Ταυτόχρονα, θεωρεί ότι οι αρχές της Λετονίας θα πρέπει να ενισχύσουν τη συστηματική παροχή πληροφοριών στα θύματα της εμπορίας ανθρώπων, μεταξύ άλλων μέσω της ανάπτυξης γραπτού υλικού σε διάφορες γλώσσες.

Επιπλέον, υπάρχει ανησυχία για τον μικρό αριθμό ερευνών, διώξεων και καταδικαστικών αποφάσεων για εμπορία ανθρώπων και το γεγονός ότι σημαντικός αριθμός των ποινών που επιβλήθηκαν τέθηκε σε αναστολή. Θα πρέπει να παρασχεθούν επαρκείς ανθρώπινοι και τεχνικοί πόροι στην Αστυνομική Μονάδα Καταπολέμησης της Εμπορίας, και οι Λετονικές αρχές θα πρέπει επίσης να προωθήσουν την εξειδίκευση και την κατάρτιση των επιθεωρητών εργασίας και των δικαστών για την αντιμετώπιση υποθέσεων εμπορίας ανθρώπων.

Στρασβούργο Ανταπόκριση Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος